Studiu eToro: Academiile cluburilor portugheze sunt cele mai profitabile din fotbalul mondial

S.B.
Sport / 14 martie 2023

Studiu eToro: Academiile cluburilor portugheze sunt cele mai profitabile din fotbalul mondial

Academiile cluburilor portugheze sunt cele mai profitabile din fotbalul mondial, Man City fiind singurul club din Premier League aflat în top 10, potrivit unui nou studiu, "The Football Investment Report", creat de platforma socială de investiţii eToro, în asociere cu Transfermarkt.

Raportul arată faptul că Portugalia a devenit centrul lumii fotbalistice atunci când vine vorba de dezvoltarea şi profitul de pe urma tinerelor talente. În ultimul deceniu, cele mai mari trei cluburi din ţară - Benfica, Sporting Lisabona şi Porto - au obţinut venituri totale de 1,2 miliarde de euro din vânzarea de jucători crescuţi în pepinierele proprii.

Benfica se află în fruntea listei, după ce a strâns 543 de milioane de euro în sezonul 2013/14 - datorită vânzării unor vedete precum Joăo Felix, Ruben Dias şi Ederson. Această sumă depăşeşte cu mult Ajax, situat pe locul doi în clasamentul academiilor profesioniste din lume, care a generat 376 de milioane de euro în aceeaşi perioadă, Matthijs de Ligt, absolvent al academiei, reprezentând cea mai mare vânzare individuală.

Sporting Lisabona - unde a debutat Cristiano Ronaldo - şi Porto se află pe locurile patru şi, respectiv, şapte, după ce au strâns 363 de milioane de euro şi 287 de milioane de euro din vânzarea de vedete ale cluburilor în ultimul deceniu.

Benfica şi Ajax sunt cele mai profitabile cluburi din lume doar pe baza încasărilor din transferuri, nicio echipă din Premier League nu se află în top 10

Pe lângă evidenţierea veniturilor provenite de la jucătorii din club, raportul eToro a analizat şi care sunt cluburile care au fost cele mai profitabile în ultimii ani, pe baza încasărilor din toate transferurile. În ultimele cinci sezoane, Benfica se află, de asemenea, în fruntea acestei liste, generând 356 de milioane de euro în profituri din transferuri de la începutul sezonului 2018/2019.

Ajax şi Lille ocupă locurile al doilea şi al treilea, după ce au generat profituri de 308 milioane de euro şi, respectiv, 283 de milioane de euro, vânzările profitabile ale echipei franceze incluzând transferul lui Nicolas Pepe la Arsenal în 2019/20, în valoare de 80,0 milioane de euro. Nicio echipă din Premier League nu figurează pe această listă.

Sam North, analist la eToro, a comentat acest raport: "Premier League este cea mai bogată ligă din lume, dar nu este nici pe departe cea mai profitabilă analizând doar după încasările din transferuri, şi nici nu este la fel de prolifică atunci când vine vorba de obţinerea unor venituri uriaşe în schimbul vedetelor din academii.

Cu toate acestea, un domeniu în care cluburile din Premier League se descurcă bine este creşterea valorii jucătorilor lor cu ajutorul antrenorilor de top şi prin expunerea constantă la cel mai înalt nivel, Arsenal, Tottenham şi Liverpool fiind printre primele zece echipe în ceea ce priveşte creşterea valorii echipei."

Echipele din Premier League, printre cele mai bune atunci când vine vorba de ROI pe teren

În ceea ce priveşte creşterea valorii lotului de jucători, echipele din Premier League au performanţe bune, iar Tottenham, Arsenal şi Liverpool se află în primele zece locuri.

Se estimează că actuala echipă a lui Spurs este evaluată la 711,3 milioane de euro, după ce a costat 390,4 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creştere a valorii cu aproape 321 milioane de euro. Nu la mare distanţă, actuala echipă a lui Arsenal valorează 271,4 milioane de euro mai mult decât au costat iniţial jucătorii clubului - cu o serie de vedete tinere, precum Bukayo Saka, absolvent al academiei, şi Martin Odegaard, semnatarul din 2021, care şi-au crescut foarte mult valoarea în acest sezon.

Niciun club românesc nu figurează în primele 100 de cluburi europene după valoarea de piaţă în clasamentul Transfermarkt. FCSB are cea mai valoroasă echipă, evaluată la 32,53 milioane de euro, urmată de campioana CFR Cluj cu 29,13 milioane de euro şi Universitatea Craiova cu 18,74 milioane de euro. Cu toate acestea, Farul Constanţa se află acum pe prima poziţie în SuperLiga, în condiţiile în care a obţinut cel mai mare profit net din transferuri, respectiv 3,65 milioane de euro în acest sezon (2022-23) - fără să fi cheltuit nimic pe noi transferuri pentru aducerea de jucători. Farul este urmată la profitul din transferuri de Rapid Bucureşti, care a obţinut un venit net de 3,55 milioane de euro şi de UTA Arad, care a obţinut un venit net de 1,66 milioane de euro din transferuri.

North adaugă: "Se poate spune că fotbalul se află într-o perioadă de creştere de peste 40 de ani, iar creşterea încasărilor din transferuri este pur şi simplu halucinantă. Dar în spatele cifrelor mari se află un ecosistem complex de cluburi, multe dintre ele lucrând pentru atingerea unor obiective foarte diferite şi specializându-se în diferite domenii ale pieţei. Unii sunt investitori specializaţi pe creştere, în timp ce alţii sunt fericiţi să plătească un preţ mai mare pentru produsul finit.

Oricare ar fi abordarea pe care aceste cluburi o adoptă pentru a cumpăra, vinde şi dezvolta jucători, există lecţii importante pe care le putem învăţa de aici în calitate de investitori individuali - fie că este vorba de a face cercetările necesare sa de a nu ne lăsa purtaţi de FOMO pentru a plăti peste aşteptări şi, în mod crucial, de a şti când să vindem."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Portughezii iau fotbalisti sud-americani de tineri si ii revand(Ederson e brazilian). Prin Portugalia au ajuns in Europa o gramada de brazilieni, argentinieni, uruguaieni, etc. Acolo exista o retea de impresari bine pusa la punct care spala bani la greu. Insa cea mai mare spalatorie de bani e in Anglia. E suficient sa ne uitam cine sunt patronii principalelor cluburi de fotbal engleze ca sa ne daam seama ce se intampla. FIFA si UEFA stau bine merci pe un munte de bani din care buna parte sunt murdari

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb