Companiile din sectorul de internet au înregistrat cele mai mari rate de creştere în trimestrul al doilea la majoritatea indicatorilor de performanţă, inclusiv vânzări (21%), venituri operaţionale (27%), cercetare şi dezvoltare (19%) şi fluxuri de lichidităţi (25%), potrivit studiului "EY - View from the top: global technology trends and performance".
În pofida creşterilor puternice şi a investiţiilor făcute pentru dezvoltarea mega-tendinţelor din tehnologiile mobile, sociale, cloud şi analizele big data creşterea agregată anuală a vânzărilor pentru primele 100 de companii globale de tehnologie a înregistrat valori negative în T2 2013, pentru al doilea trimestru consecutiv, conform studiului EY.
"Aceste rezultate sugerează că, deşi perspectivele macro-economice se îmbunătăţesc, mai ales în economiile dezvoltate, cererea clienţilor se orientează tot mai accelerat către tehnologiile de ultimă generaţie, cum ar fi smart mobility şi tehnologiile cloud, afectând negativ cererea pentru produsele şi serviciile tradiţionale", se arată într-un comunicat de presă.
În condiţiile în care unele dintre cele 100 companii de top ocupă şi poziţiile de lideri în inovare, într-unul sau mai multe dintre mega-tendinţe, majoritatea celorlalte companii sunt nevoite să ţină pasul cu inovaţiile acestor companii.
Potrviit sursei citate, în acelaşi timp, companiile de tehnologie se pot dovedi nepregătite pentru schimbările surprinzătoare care se produc la nivel macro-economic. Creşterea se relansează pe pieţele din S.U.A., Europa şi Japonia, însă pare să încetinească în multe pieţe emergente. Companiile din mai multe industrii s-au concentrat timp de mai mulţi ani pe pieţele emergente pentru a-şi asigura creşterea, însă, în acest an, economiile dezvoltate sunt cele care par să contribuie majoritar la creşterea economiei globale.
"Investitorii în tehnologie vor creştere, iar în cazul companiilor top 100 din tehnologie aceasta este destul de anemică. Astfel, valoarea de piaţă cumulată a primelor 100 de companii de tehnologie a crescut la sfârşitul T2 2013 cu doar 7% faţă de anul precedent, sub valoarea de 16% a indicelui de referinţă NASDAQ Composite Index. Numai sectorul internet şi primele 25 dintre companiile cu cea mai rapidă creştere au reuşit să-şi crească valoarea de piaţă cumulată mai repede decât indicele de referinţă NASDAQ, cu 29% fiecare", menţionează EY.
Alte două domenii în care s-a înregistrat creştere în T2 2013 au fost listările la burse (IPO) ale companiilor de tehnologie şi investiţiile de tip venture capital (VC), mai spune studiul.
Activitatea de IPO, chiar dacă a înregistrat o valoare mai redusă în T2 2013 versus T2 2012, când a avut loc listarea record a Facebook, a crescut secvenţial în T2 2013, pentru al doilea trimestru consecutiv (T2 2013 versus T1 2013). În mod asemănător, investiţiile de tip VC au înregistrat un nivel mai scăzut în T2 2013 versus T2 2012, însă s-au îmbunătăţit secvenţial. În cazul investiţiilor de tip VC, a fost prima îmbunătăţire consecutivă înregistrată de la ultimul vârf atins în T2 2012. La baza majorităţii acestor creşteri au stat mega-tendinţele din mobile, social-cloud şi analizele de big data, împreună cu o serie de tehnologii adiţionale.
Studiul EY View from the top: global technology trends and performance are la bază o analiză care combină: cercetări ale EY, date rezultate din analizele Capital IQ privind primele 100 de companii din sectorul tehnologiei, respectiv primele 25 de companii cu cea mai rapidă creştere din sector, date ale Capital IQ şi Dealogic privind listările din sector (IPO) şi date Dow Jones VentureSource privind investiţiie de tip venture capital.