Cel mai recent studiu GfK Omnibus arată că peste 45% dintre români au rude, prieteni apropiaţi sau cunoştinţe plecate în străinătate pe perioade îndelungate. Dintre aceştia, jumătate ţin săptămânal legătura cu persoanele plecate din ţară, contactându-i o dată sau de mai multe ori, 12% menţin contactul o dată la două săptămâni, 21% o dată pe lună, 16% mai rar de o dată pe lună şi numai 2% declară că nu mai ţin deloc legătura cu persoanele plecate în străinătate, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Doar 5% dintre români obişnuiesc să telefoneze ei înşişi persoanele cunoscute aflate în străinătate. În schimb, 45% contactează şi sunt contactaţi în egală măsură, iar 50% sunt de obicei contactaţi de cei plecaţi. În general, cei care aşteaptă să fie sunaţi sunt locuitorii din mediul rural, oameni care provin din gospodării cu venituri mici sau oameni în vârstă, în special trecuţi de 60 de ani. Cei ce menţin dialogul sunt mai tineri, aparţinând mai ales grupei de vârsta 25-39 de ani, mai mult de jumătate dintre ei telefonează şi li se telefonează în aceeaşi măsură.
Telefonul mobil este cel mai popular mod de a ţine legătura cu cei dragi - 81% dintre respondenţi sună sau sunt sunaţi pe mobil. Urmează, aproape la egalitate, programele gratuite de telefonie prin Internet (39%), telefonul fix (38%), iar 28% comunică prin mesageria instantanee. Cele mai puţin folosite moduri de comunicare sunt scrisorile (9%), cartelele cu credit (7%) şi programele plătite de telefonie prin Internet (3%).