STUDIU INFOCONS: 64% dintre locuinţele aflate în proprietatea Primăriilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale

V.G.
Miscellanea / 10 ianuarie 2023

64% dintre locuinţele aflate în proprietatea Primăriilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale

Asociaţia InfoCons, organizaţie pentru protecţia consumatorilor, a realizat, în perioada martie - decembrie 2022, un studiu cu privire la percepţia, implicarea şi cheltuielile angajate de primăriile din toată ţara (la nivelul reşedinţelor de judeţ şi oraşe) pentru asigurarea protecţiei financiare a locuinţelor, fie ele în proprietate privată sau de stat, respectiv modalitatea în care autorităţile îşi protejează clădirile administrative sau cele parte a infrastructurii critice (şcoli, spitale, etc.), arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, studiul face parte din Campania de informare şi educare a consumatorilor "o9atitudine!" cu privire la protecţia locuinţei prin asigurare "Asigură-ţi locuinţa împotriva dezastrelor naturale", iniţiată de InfoCons şi Federaţia Asociaţiilor de Consumatori.

Conform datelor colectate, aproape 64% dintre locuinţele aflate în proprietatea statului, respectiv sediile primariilor de oraşe şi a institutiilor aflate în subordinea acestora, nu sunt asigurate împotriva dezastrelor natural, iar 70% dintre primăriile de oraşe şi reşedinţe de judeţ nu au desfăşurat acţiuni în vederea informării cetăţenilor cu privire la obligaţiile prevăzute în Legea 260/2008, respectiv asigurarea locuinţei împotriva dezastrelor natural.

Printre motivele invocate de autorităţile locale pentru faptul că locuinţele aflate în administrarea acestora nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale se află :

-Lipsa creditelor bugetare alocate în bugetul anual ;

-Constrângeri bugetare cauzate de pandemia SARS-COV2 ;

-Situarea imobilelor în zone lipsite de riscurile naturale acoperite de poliţa obligatorie ;

-Insuficienţa personalului sau lipsa unui compartiment de specialitate care să evalueze situaţia imobilelor ;

-Număr prea mare de atribuţii în sarcina administraţiilor publice locale ;

-Responsabilitatea chiriaşilor sau a celor interesaţi de achiziţia imobilelor .

De altfel, potrivit respondenţilor, doar 45% dintre primăriile de oraşe şi reşedinţe de judeţ au prevăzut în bugetul de stat aferent anului 2022 sume privind asigurarea obligatorie a locuinţelor aflate în proprietatea sau administrarea acestora .

În ceea ce priveşte lipsa sancţiunilor şi a măsurilor de încurajare a proprietarilor pentru încheierea asigurării împotriva dezastrelor naturale, autorităţile locale susţin că motivul principal este reprezentat de insuficienţa bugetului şi a personalului de specialitate, dar şi de lipsa de interes a cetăţenilor pe acest subiect.

Primăriile care au iniţiat acţiuni de informare pe acest subiect au ales ca principale metode de comunicare: afişe la sediul primăriei, adrese şi anunţuri pe website-urile instituţiei; afişe la panourile din incinta primăriei, înştiinţări anuale privitor la impozite, pliante, afişe stradale, verbal la sediul instituţiei, informări directe prin Direcţiile de Impozite şi Taxe Locale, notificări către asociaţiile de proprietari .

La nivel naţional, 68% dintre primăriile de oraşe şi de reşedinţe de judeţ au proprietăţi aflate în administrare direct sau prin societăţi ale acestora, cu un grad de cuprindere în asigurare de 36%. Totodată, conform datelor oficiale, doar 20% din totalul fondului locativ al României este asigurat împotriva dezastrelor naturale, în ciuda prevederilor Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, arată sursa citată.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. si daca au nu sunt asigurate real!!! se plange la tv si se da decret sau orgin guvernamental de ajutorare in timp ce firmele ce au "neasigurat" se dau fugite sau falimentate.

    a citit cineva ce se asigura in contracte?!?!? mai nimic! si plimbari cu avinonul sus si in jos in texte si portite de interpretare contractuala. 

    s c cret 

    Asociatia asta de "protecţia consumatorilor" de fapt incurajeaza fraiereala.

    Asigurarea asta obligatorie nu asigura mai nimic si e o taxa mascata pentru ca aia din zone fara risc sa acopere costurile desteptilor care-si fac casa prin albii de rau si trebuiesc salvati la inundantii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb