Un studiu realizat în luna iunie de Ipsos pentru ING Bank arată problemele legate de mediu care îi îngrijorează pe români. În topul clasamentului se află defrişările (37%), urmate de încălzirea globală (34%) şi calitatea aerului (31%). Totodată, românii sunt îngrijoraţi de schimbările climatice (29%), poluarea apei (29%), poluarea solului (24%), gestionarea deşeurilor (23%) şi epuizarea resurselor naturale (16%).
În acelaşi timp, o treime din români se aşteaptă ca instituţiile financiare să educe şi să crească nivelul de conştientizare în rândul angajaţilor, clienţilor şi a altor persoane implicate în ceea ce priveşte cauzele de mediu. Aproape un sfert se aşteaptă ca acestea să susţină cauzele de mediu prin intermediul organizaţiilor non-guvernamentale (ONG-uri) sau a fundaţiilor caritabile.
"Pe lângă criza climatică, ne confruntăm şi cu o criză a biodiversităţii. Protejarea pădurilor şi crearea de parcuri naţionale pot rezolva ambele crize, motiv pentru care Uniunea Europeană a cerut statelor membre să protejeze 10% din suprafaţa totală a terenurilor", a declarat Christoph Promberger Director Executiv Fundaţia Conservation Carpathia.
Alexandra Maier, Manager Sustenabilitate ING: "Pe măsură ce problemele legate de mediu se acutizează, urgenţa de a acţiona va creşte pentru toţi jucătorii din societate. Este important să luăm atitudine cât mai repede tocmai pentru a limita pe cât posibil aceste efecte şi să ne implicăm la toate nivelurile. Pentru companii, o strategie de sustenabilitate trebuie să aibă în vedere măcar 3 teme de mediu (1) propriile operaţiuni (2) felul în care îţi ajuţi clienţii să se orienteze în această direcţie şi (3) contribuţia pe care o aduci în societate prin ceea ce ştii să faci sau prin susţinerea iniţiativelor de impact ale partenerilor sociali. E absolut normal să nu funcţioneze perfect în prima etapă, cred foarte tare în abordarea < < nu avem nevoie de o mână de oameni care să facă lucrurile perfect. Avem nevoie de un milion care să facă lucrurile imperfect, dar să înceapă > >. Aşadar, important este să existe progres."
În ceea ce priveşte propria implicare în cauze de sustenabilitate sau în relaţia cu organizaţiile non-guvernamentale, aproape jumătate dintre români ori donează deja, ori intenţionează să doneze. Din aceştia, 20% spun că vor să se implice însă nu ştiu cum.
Pentru persoanele care doresc să se implice într-o cauză de mediu, ING Bank şi Fundaţia Conservation Carpathia derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reconstrucţia ecologică din zone tăiate în Munţii Făgăraş. Cei ce vor să contribuie pot dona direct din aplicaţia Home'Bank (în cazul clienţillor ING) sau prin transfer bancar către Fundaţia Conservation Carpathia, IBAN: RO16RNCB0061114278450048.
"Simţim pe pielea noastră schimbările climei, iar anomaliile de temperatură, incendiile de păduri, seceta sunt o constantă pentru lumea în care trăim cu toţii. Sunt multe motive de îngrijorare, dar sunt şi mai multe motive de a face lucruri. Pe de o parte avem nevoie să conservăm resursele naturale existente, iar crearea de parcuri naţionale este un prim pas, pe de altă parte avem nevoie să identificăm şi să extindem zonele care pot fi reîmpădurite. Efectele le vor resimţi generaţiile următoare, însă este important ca acum să se acţioneze", a explicat Mihai Zotta, director de conservare Fundaţia Conservation Carpathia
Fondurile vor contribui la recrearea de ecosisteme naturale mai rezistente la impactul schimbărilor climatice, prin găsirea speciilor celor mai potrivite pentru replantare. Acest proces are nevoie de documentare, personal specializat, lucrări de pregătirea a solului, respectiv creşterea şi pregătirea puieţilor în pepinierele proprii, folosind seminţe locale şi fără a interveni cu pesticide sau alte substanţe chimice. Totodată, reconstrucţia ecologică oferă oportunităţi de muncă pentru localnici, pentru ca aceştia să nu mai fie nevoiţi să trăiască din tăierea de lemne.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2022, 14:49)
sa nu se ingrijoreze... se afla in casele lor... ikea!! pe rute ocolitoare!!! la fel si "painea /faina" se intoarce pe rute ocolitoare sub diferite forme congelate.
testul cu izotopi va rog!! nu minte regiunea pe glob!
s c cret