Femeile sunt mai puţin preocupate de protecţia împotriva ameninţărilor cibernetice decât bărbaţii, conform rezultatelor unui studiu realizat de producătorul de antiviruşi Kaspersky Lab în parteneriat cu B2B International.
Astfel, în Europa, doar 18% dintre femei consideră că pot deveni victime ale infractorilor cibernetici, comparativ cu 27% dintre bărbaţi, care au recunoscut că sunt conştienţi de această ameninţare. În plus, femeile sunt mai puţin informate cu privire la ameninţările cibernetice decât bărbaţii. De exemplu, 26% dintre bărbaţi şi 39% dintre femei nu cunosc informaţii cu privire la ransomware, în timp ce 21% dintre bărbaţi şi 34% dintre femei ştiu puţine lucruri despre malware-ul pentru dispozitive mobile, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei. Prin termenul "ransomware", sunt desemnate programele dăunătoare (aşa-numitul "malware") care, infectând un calculator, restricţionează accesul la el până când utilizatorul plăteşte o sumă de bani (răscumpărare - "ransom").
Rezultatele studiului arată că, la nivel european, utilizatoarele acordă mai puţină importanţă ameninţărilor cibernetice. Când îşi împrumută dispozitivele altor persoane (copii, prieteni, colegi etc.), 32% dintre acestea nu îşi protejează datele, pentru că nu sunt conştiente de riscuri, comparativ cu 28% dintre bărbaţi. Mai mult: 12% dintre femeile din Europa nu au instalat soluţii de securitate pe dispozitivele pe care le folosesc, spre deosebire de 9% dintre bărbaţi.
În acelaşi timp, cercetarea arată că, pe o perioadă de 12 luni, un procentaj mai mare de femei au fost victime ale atacurilor cu malware (53% versus 42% dintre bărbaţi), în ciuda faptului că persoanele de sex masculin sunt mai predispuse la pierderi financiare (17%, faţă de 14% dintre persoanele de sex feminin). În general, bărbaţii investesc mai mulţi bani pentru achiziţionarea programelor care le curăţă sau protejează sistemele, în timp ce femeile preferă să apeleze la specialişti IT.
În acelaşi timp, există ameninţări cibernetice cu care bărbaţii se confruntă mai des decât femeile. De exemplu, în 2014, atacurile cibernetice care ţinteau date financiare au afectat 54% dintre utilizatorii europeni, spre deosebire de doar 49% dintre utilizatoarele din regiune. Acest lucru se poate datora faptului că femeile sunt mult mai preocupate de securizarea tranzacţiilor financiare, comparativ cu alte activităţi online.
Astfel, 59% dintre bărbaţi şi 64% dintre femei se preocupă de fraudele online care ţintesc conturile bancare în timp ce 43% dintre bărbaţi şi 49% dintre femei consideră că sunt vulnerabili când fac plăţi online. În plus, femeile au afirmat că sunt mai preocupate de spionajul cibernetic prin webcamuri (44% dintre femei versus 39% dintre bărbaţi).
Elena Harcenko, Consumer Marketing Group Director la Kaspersky Lab, a declarat: "În viaţa reală, oamenii înţeleg că este important să adopte măsuri de siguranţă pentru protejarea lucrurilor de valoare, în timp ce îşi desfăşoară activităţile de zi cu zi. Acest lucru este valabil şi în mediul virtual. Adoptând măsuri de securitate, putem reduce semnificativ riscul de a pierde date importante sau riscul de a deveni victimele fraudelor cibernetice".