Un studiu realizat de Kaspersky intitulat "Cyber defense & AI: Are you ready to protect your organization?" arată că, pe măsură ce inteligenţa artificială remodelează peisajul securităţii cibernetice, organizaţiile din întreaga lume se confruntă cu provocări tot mai mari în protejarea împotriva atacurilor sofisticate bazate pe AI. Deşi companiile sunt conştiente de gravitatea ameninţării, multe dintre ele se luptă să ţină pasul cu evoluţia rapidă a criminalităţii cibernetice.
Bariere precum deficitul de competenţe, lipsa instrumentelor bazate pe inteligenţă artificială şi complexitatea gestionării infrastructurilor avansate de securitate cibernetică fac multe organizaţii vulnerabile. Studiul dezvăluie, de asemenea, un sentiment crescând de urgenţă în rândul companiilor, 19% dintre respondenţi indicând lacune semnificative în protecţia lor cibernetică. Cercetarea analizează, totodată, barierele în calea realizării unei securităţi cibernetice eficiente şi consecinţele grave ale neadaptării.
În ciuda înţelegerii riscurilor, companiile mari se confruntă cu obstacole semnificative în construirea unei securităţi cibernetice robuste. Potrivit studiului, 44% dintre organizaţii menţionează lipsa de instruire a angajaţilor în domeniul securităţii cibernetice legate de AI ca fiind o problemă critică. Alte 44% indică complexitatea gestionării infrastructurii de securitate cibernetică, ceea ce face mai dificil să reziste în faţa atacatorilor. Lipsa de instrumente avansate este o altă provocare cheie. Aproape 43% dintre respondenţi au recunoscut că organizaţiile lor nu au soluţii moderne de securitate cibernetică bazate pe inteligenţă artificială, în timp ce 41% se confruntă cu lipsa de informaţii de la experţi externi despre peisajul ameninţărilor legate de AI. În plus, 39% se confruntă cu deficitul de profesionişti calificaţi în InfoSec, lăsând businessurile vulnerabile la ameninţări din ce în ce mai sofisticate.
Consecinţele eşecului de adaptare sunt grave şi cuprinzătoare. Mai mult de jumătate dintre profesioniştii chestionaţi (58%) se tem că nepregătirea ar putea duce la scurgeri de date confidenţiale, în timp ce 52% anticipează o pierdere a încrederii clienţilor şi pierderi financiare semnificative, inclusiv scăderea valorii acţiunilor şi ratarea unor oportunităţi de afaceri. Prejudiciile la nivel reputaţional reprezintă o preocupare pentru 47% dintre respondenţi, care îşi fac griji cu privire la consecinţele pe termen lung ale unui atac cibernetic. Alte consecinţe potenţiale includ sancţiuni financiare (33%), retragerea investitorilor (31%), procese (29%) şi chiar închiderea parţială a businessurilor (23%).