STUDIU KPMG: Dublarea volumului ţigărilor de contrabandă în UE a dus la creşterea consumului total de ţigări ilicite în 2020

G.U.
Miscellanea / 7 iulie 2021

Dublarea volumului ţigărilor de contrabandă în UE a dus la creşterea consumului total de ţigări ilicite în 2020

Dublarea volumului ţigărilor de contrabandă în UE a dus creşterea consumului total de ţigări ilicite în 2020

Philip Morris International (PMI) îndeamnă reprezentanţii din sectorul privat şi cel public să îşi unească forţele pentru a combate comerţul ilicit în contextul publicării unui nou raport realizat de KPMG despre consumul şi fluxurile de ţigări de contrabandă în 30 de ţări europene - 27 de state membre UE şi Marea Britanie, Norvegia şi Elveţia, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Studiul estimează că, deşi consumul total de ţigări continuă să scadă, ponderea ţigărilor de contrabandă a crescut cu jumătate de punct procentual şi a ajuns la 7,8% din consumul total în 2020, respectiv 34,2 miliarde de ţigări consumate în cele 27 de state membre UE (UE27).

Creşterea volumului comerţului ilicit cu ţigări care înseamnă ţigări provenite din contrabandă, contrafacere şi produse fără marcă (ilicit whites) - a fost determinată de o creştere bruscă fără precedent de 87% a consumului de produse contrafăcute. Pierderile fiscale înregistrate de guvernele UE27 se ridică la aproximativ 8,5 miliarde de euro, notează sursa citată.

Studiul anual, realizat independent de KPMG la solicitarea PMI, arată cum consumul legal şi ilicit de ţigări a fost afectat de pandemia COVID-19 care a dus la o perioadă de izolare şi restricţii de deplasare impuse populaţiei la nivelul UE, alături de o diminuare a disponibilităţii financiare.

Raportul estimează că, în 2020, consumul total de ţigări a scăzut cu 4,7%, la 438,8 miliarde în UE27, în vreme ce controalele vamale şi restricţiile de deplasare asociate COVID-19 au determinat un declin brusc al consumului intern de ţigarete provenind din surse externe, care a scăzut în 2020 cu 18,5% (11,9 miliarde de ţigări). Este de remarcat faptul că declinul consumului total de ţigări a coincis şi cu o creştere de 6 miliarde de unităţi echivalente ţigărilor pe segmentul tutunului tăiat fin în 2020.

Potrivit sursei citate, consumul de produse fără marcă (ilicit whites) şi de alte ţigări de contrabandă a scăzut de la an la an, însă acest declin a fost compensat cu mult de o mărire a volumului de produse contrafăcute, care aproape s-a dublat în 2020, ajungând la 10,3 miliarde de ţigări contrafăcute, în creştere de la 5,5 miliarde în 2019. Acest fenomen pare să fi fost determinat de o creştere fără precedent de 609% a consumului de ţigări contrafăcute în Franţa, unde s-a ajuns la o cifră de 6 miliarde de ţigări contrafăcute consumate.

"Este esenţial să protejăm consumatorii împotriva produselor contrafăcute, iar autorităţile responsabile de aplicarea legii, guvernele şi producătorii din sectorul privat, precum compania noastră, trebuie să îşi unească forţele pentru a răspunde la şi a eradica comerţul ilicit în Europa şi dincolo de graniţele ei", a declarat Alvise Giustiniani, Vice President, Illicit Trade Prevention în cadrul Philip Morris International. "Eliminarea comerţului ilicit este un obiectiv important în contextul transformării PMI pentru un viitor fără fum. Trebuie să continuăm să lucrăm în parteneriat pentru a răspunde la orice ameninţări potenţiale de comerţ ilicit, inclusiv pentru produsele fără fum. Respectarea legii şi aplicarea eficientă a acesteia este obligatorie atunci când avem de-a face cu infractori care profită de pe urma acestui comerţ ilicit."

Interviurile cu autorităţile de aplicare a legii, realizate de KMPG ca parte a studiului, indică faptul că grupările de crimă organizată au continuat să îşi mute operaţiunile în interiorul graniţelor UE, estimându-se că o mare parte din produsele fără marcă (illicit whites) şi din ţigările contrafăcute sunt produse în fabrici ilegale din UE. Acest lucru este susţinut şi de numărul mare de raiduri organizate în fabricile ilegale de ţigări din mai multe ţări europene, se menţionează în comunicat.

Disponibilitatea pe piaţa neagră a ţigărilor ieftine, contrafăcute şi nereglementate subminează eforturile de reducere a prevalenţei fumatului şi de prevenire a fumatului în rândul tinerilor. Pentru ca PMI să aibă succes în misiunea sa de a construi o lume fără fum, comerţul ilicit trebuie eradicat oriunde există. PMI lucrează îndeaproape cu numeroase autorităţi de aplicare a legii şi actori privaţi din întreaga lume pentru a identifica şi elimina operaţiunile de contrafacere şi introducere ilegală pe piaţă.

Compania a anunţat recent lansarea celei de-a treia runde de finanţare a PMI IMPACT, iniţiativa sa globală care susţine proiecte ale terţilor menite să reducă sau să prevină comerţul ilicit şi să încurajeze un ecosistem de actori publici şi privaţi pentru a combate comerţul ilicit în numeroasele sale forme.

Mai mult, în demersurile sale de a combate comerţul ilicit, PMI continuă să investească semnificativ în controale la nivelul lanţului de aprovizionare prin măsuri de prevenire şi protecţie, prin implementarea celei mai noi tehnologii de urmărire şi trasabilitate, şi prin implementarea de protocoale stricte de verificare prealabilă a tuturor clienţilor şi furnizorilor. Compania sprijină reglementările precum Protocolul CCCT pentru eliminarea comerţului ilicit cu produse din tutun şi prevederile de urmărire şi trasabilitate stabilite prin Directiva UE privind produsele din tutun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb