STUDIU: LA NIVEL GLOBAL, Corupţia în creştere forţează consiliile de administraţie să-şi redefinească poziţia

V.B.
Anticorupţie / 27 iunie 2014

Directorii executivi nu au încă o percepţie corectă asupra riscurilor criminalităţii informatice (48% dintre respondenţi considerând că ameninţarea cea mai mare vine din partea hackerilor) şi subestimează riscul generat de grupările crimei organizate, precum şi cel venit din partea altor state, conform unei cercetări întreprinse de EY şi trimise astăzi redacţiei.

Studiul ("Global Fraud Survey, Overcoming compliance fatigue: reinforcing the commitment to ethical growth") a identificat niveluri diferite de percepţie a acţiunilor de fraudă, mită şi corupţie la nivel global. În privinţa riscurilor emergente, în pofida unui consens global aparent privind amploarea ameninţării criminalităţii informatice, aproape jumătate dintre respondenţi (48%) îi atribuie doar un risc foarte scăzut sau destul de scăzut pentru afacerea lor.

Cercetarea a inclus interviuri aprofundate cu peste 2.700 de directori executivi din 59 de ţări, inclusiv directori financiari, directori de conformitate, consilieri generali şi directori de audit intern. Aproape 40% dintre respondenţi cred că mita şi corupţia sunt larg răspândite în ţările lor. În contextul unui mediu de business invadat de corupţie, în multe dintre ţări, conform descrierii respondenţilor, consiliile de administraţie (CA-urile) şi managementul par să fie agrenate în lupta împotriva riscurilor pe termen lung, acordând însă o atenţie mai mică riscurilor emergente, cum ar fi criminalitatea informatică.

Dificultăţile cu care se confruntă cei din top management pot fi agravate de insuficienta cunoaştere a riscurilor la care se expun. Sondajul arată că este mai puţin probabil ca cei din top management să participe la stagii de formare anti-mită /anti-corupţie (ABAC) (38%) sau la sesiuni de evaluare a riscurilor ABAC (30%) în comparaţie cu echipele pe care le conduc.

"Acest aspect este cu atât mai alarmant cu cât toţi aceşti executivi pot fi expuşi, în mod regulat, la situaţii care să le ameninţe integritatea. 21% dintre directorii generali care au participat la studiu au declarat că au fost expuşi la situaţii în care li s-a cerut să dea mită în trecut, în comparaţie cu doar 10% din restul respondenţilor din top management. La fel de îngrijorător este şi faptul că 11% dintre directorii generali de companii consideră justificată declararea incorectă a performanţelor financiare în scopul de a ajuta o afacere să supravieţuiască unei recesiuni economice, comparativ cu doar 6% din restul respondenţilor. Acest procent, destul de important, este cu atât mai grav cu cât un CEO are şi rolul de a stabili, din poziţia sa ierarhică, tonul etic general al companiei", mai punctează EY.

Sondajul a constatat, de asemenea, că aplicarea măsurilor de conformitate pare să fie afectată de oboseală tocmai într-un moment în care companiile nu-şi prea pot permite aşa ceva. În condiţiile unui mediu de reglementare în care cooperarea internaţională devine din ce în ce mai frecventă, participanţii la studiu au descris un context de conformitate intern în mare măsură inert. Astfel, una din cinci companii nu are încă definită o politică anti-corupţie (ABAC), 45% dintre organizaţii nu au încă implementat un hotline de avertizare, mai puţin de 50% dintre respondenţi au participat la trainiguri anti-corupţie (ABAC) şi mai puţin de o treime dintre organizaţii aplică măsurile legale anti-corupţie în cadrul proceselor lor de fuziuni şi achiziţii.

Studiul s-a derulat în perioada noiembrie 2013-februarie 2014, fiind efectuat de agenţia globală de studii de piaţă Ipsos. Au fost efectuate 2.719 interviuri în limba locală cu decidenţi de rang înalt dintr-un eşantion format din cele mai mari companii din 59 de ţări.

EY este o firmă de audit şi asistenţă financiară, în tranzacţii şi în afaceri, cu 175 mii angajaţi în 728 birouri din 150 ţări. La jumătatea anului trecut, compania realizase venituri de aproximativ 25,8 miliarde dolari. În ţara noastră, EY este prezentă din 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova lucrează în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. Pe 1 iulie 2013, Ernst & Young a devenit EY.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb