STUDIU: La nivel global, doar 26% dintre managerii seniori şi 19% dintre executivi sunt femei

Elena Deacu
Companii / 5 martie 2015

Cu toate că femeile reprezintă 41% din forţa de muncă la nivel global, referitor la structura superioară, femeile reprezintă 40% dintre specialişti, 36% dintre manageri, dar doar 26% dintre managerii seniori şi 19% dintre executivi sunt femei.

Femeile continuă să fie slab reprezentate, atât în structura de vârf a organizaţiilor, cât şi în funcţiile imediat următoare, în ciuda eforturilor companiilor de a avea o forţă de muncă diversă, potrivit cercetării efectuate la nivel mondial de Mercer, compania de consultanţă în resurse umane, parte a Marsh & McLennan Companies. Potrivit studiului Mercer care evaluează impactul practicilor organizaţionale şi politicilor referitoare la reprezentarea şi promovarea femeilor în cadrul structurii companiei, organizaţiile sunt încă departe de obţinerea egalităţii de gen.

Dacă abordarea actuală continuă, doar o treime din funcţiile de conducere vor fi ocupate de femei în următorii 10 ani, potrivit specialiştilor Mercer. În economiile mature, precum cele din SUA sau Canada, doar un sfert dintre femei vor deţine funcţii executive în 2024, în timp ce procentul acestora este aşteptat să crească mai repede în ţările în curs de dezvoltare.

"În România, conform studiilor Mercer, numărul femeilor din poziţiile de top este unul mai bun comparativ cu cel înregistrat la nivelul Europei, iar numărul acestora continuă să crească. Un factor care a susţinut această tendinţă poate fi şi faptul că puţine femei au ales să rămână acasă să îngrijească copiii la finalul perioadei de maternitate, în comparaţie cu alte ţări din Europa de Vest. Condiţiile economice şi financiare nu sunt un suport în acest sens: nu există reduceri de taxe la nivel de familie, iar indemnizaţia de creştere a copilului şi alocaţiile nu sunt stimulatoare. Angajatorii români au acceptat această «nouă categorie» de manageri şi din ce în ce mai mulţi au început să implementeze condiţii specifice de suport pentru femei, precum beneficiile medicale speciale sau condiţiile de muncă adaptate", a explicat Daniela Bărbieru, manager al Mercer Marsh Benefits România.

"În timp ce eforturile pentru diversitate din ultimele decenii au dus la unele îmbunătăţiri ale numărului femeilor şi ale planurilor de carieră pentru acestea, cercetarea noastră arată că suntem încă la zeci de ani distanţă faţă de adevărata egalitate între femei şi bărbaţi - dacă continuăm să facem ceea ce facem", a declarat Pat Milligan, Preşedintele Mercer în America de Nord. "Este timpul să acţionăm diferit pentru a aborda nevoile unice ale angajaţilor femei şi a obţine cu adevărat beneficiile participării lor."

"Studiul arată că organizaţiile care sunt axate pe soluţii holistice pentru diversitate sunt cele mai de succes, alături de companiile care aplică analiza predictivă pentru a crea programe şi strategii specifice de promovare, angajament şi retenţie a femeilor", adaugă specialiştii Mercer.

Având în vedere că femeile constituie doar 41% din forţa de muncă la nivel global, cu o reprezentare mai mare în SUA şi Canada (48%) şi semnificativ mai mică în Europa şi în America Latină (37% şi, respectiv, 33%), organizaţiile din întreaga lume sunt departe de a atinge egalitatea de gen.

În timp ce eforturile actuale de a creşte numărul femeilor în rolurile de top în următorii zece ani vor avea un impact pozitiv asupra reprezentării acestora în viitor, variaţia va fi foarte mare în funcţie de regiune. În SUA şi în Canada, numărul femeilor în cel mai înalt va rămâne aproape neschimbat în următorii 10 ani, cu 26% din rolurile executive deţinute de femei în 2024, comparativ cu 24% în prezent. Pe de altă parte, organizaţiile din Europa ar putea înregistra schimbări substanţiale la nivel de top, fiind aşteptată o creştere de la 18% în prezent la 47% în 2024. Organizaţiile din America Latină ar putea înregistra, de asemenea, o creştere semnificativă a ponderii femeilor la nivel executiv în următorii zece ani, cu o creştere de la 12% în prezent la 39% până în 2024.

O altă concluzie a studiului este faptul că organizaţiile care au capacitatea de a atrage, dezvolta şi păstra talentul feminin - luând în considerare întregul ansamblu de programe - au o pondere mai bună a femeilor în poziţii de conducere pe termen lung.

Din perspectiva managementului talentelor, strategiile variază. În SUA şi în Canada, companiile ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea echităţii în promovare, din moment ce femeile sunt angajate pe salarii mai scăzute. În Europa, companiile trebuie să se concentreze pe angajarea femeilor. Organizaţiile din America Latină trebuie să lucreze la reţinerea femeilor în companie prin salarii mai bune. Ceea ce este comun pentru toate regiunile este necesitatea de a reţine femeile în roluri executive.

Cercetarea Mercer "Când femeile prosperă, afacerile prosperă" elaborată cu sprijinul fundaţiei EDGE Certified a folosit o abordare statistică pentru a descoperi elementele fundamentale ale reprezentării actuale şi viitoare a femeilor şi pentru a identifica oportunităţile concrete pe care organizaţiile le pot urmări pentru a-şi atinge obiectivele de diversitate. Cercetarea a analizat peste 1,7 milioane de angajaţi în 28 de ţări, incluzând mai mult de 680.000 de femei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb