Studiu: O boală care afectează 70 de milioane de oameni ar putea fi tratată cu celule stem recoltate la naştere

D.R.
Miscellanea / 26 iulie 2023

Studiu: O boală care afectează 70 de milioane de oameni ar putea fi tratată cu celule stem recoltate la naştere

Terapia cu celule stem din cordonul ombilical şi placentă oferă o nouă speranţă în tratarea vitiligo, o afecţiune cutanată care afectează peste 70 de milioane de oameni din întreaga lume, dintre care peste 20% sunt copii, informează un comunicat de presă, remis astăzi.

Vitiligo, o afecţiune cauzată de moartea melanocitelor, ceea ce duce la pierderea pigmentării pielii, afectează peste 70 de milioane de oameni de toate rasele din întreaga lume şi duce adesea la stigmatizarea acestora şi excluderea lor din viaţa socială. Cauzele exacte ale vitiligo sunt încă în curs de cercetare, însă autoimunitatea şi stresul oxidativ sunt considerate a fi factori probabili implicaţi în apariţia bolii. Cercetările recente arată însă că terapia cu celule stem poate reprezenta o abordare alternativă promiţătoare şi sigură pentru tratarea acestei afecţiuni.

Mai exact, studiile au identificat autoimunitatea şi stresul oxidativ drept cauze ale vitiligo, iar terapia cu celule stem mezenchimale a oferit rezultate promiţătoare în inhibarea distrugerii şi repigmentarea pielii. Astfel, terapia cu celule stem din cordonul ombilical şi placentă se conturează a fi o opţiune promiţătoare în tratarea vitiligo. "Astfel de descoperiri deschid noi perspective pentru pacienţii cu vitiligo. De altfel, celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical sau placentă reprezintă o sursă promiţătoare în domeniul medicinei regenerative. Prin recoltarea placentei la naştere şi stocarea diferitelor tipuri de celule stem din acest ţesut timp de decenii, în condiţii de criogenie, putem asigura accesul întregii familii la terapiile celulare viitoare pentru tratarea inclusiv a Parkinson-ului. Acest lucru este cu atât mai valoros, având în vedere că aceste celule sunt imunoevazive şi pot fi utilizate atât pentru copilul de la care s-au recoltat, cât şi pentru părinţi sau bunici, oferindu-le o şansă la o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă", a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.

Ce afecţiuni sunt tratate în România cu ajutorul celulelor stocate în regim de criogenie? De la primul studiu clinic desfăşurat în urmă cu două decenii, s-au iniţiat sute de studii clinice pentru a evalua eficacitatea şi aplicabilitatea terapiilor cu celulele stem mezenchimale într-o gamă largă de boli şi afecţiuni. Aceste cercetări au deschis noi perspective în dezvoltarea tratamentelor inovatoare, iar în prezent peste 800 de studii clinice din întreaga lume verifică utilizarea ţesutului placentar, a ţesutului ombilical şi a sângelui ombilical în tratarea multor bolişi se preconizează că până la final de 2030 vor fi aprobate alte 30-50 de noi terapii celulare.

La nivel global, există peste 80 de afecţiuni grave pentru care există protocoale standardizate de utilizare a celulelor stem hematopoietice recoltate la naştere. Aceste afecţiuni includ anumite tipuri de leucemie, scleroză multiplă, tulburări congenitale ale sângelui, neuroblastom şi tulburări metabolice.

În România, celulele stem recoltate la naştere au fost utilizate în principal pentru tratamentul copiilor diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist, paralizie cerebrală sau anemie aplastică. Aceste afecţiuni au beneficiat de administrarea unităţilor de celule stem în scopul regenerării şi reparării ţesuturilor afectate. De altfel, România este printre puţinele ţări din Europa unde viitorii părinţi au acces la recoltarea la naştere a placentei, care conţine cea mai mare cantitate de celule - un factor important în ceea ce priveşte administrarea terapeutică. Astfel, copiii pot beneficia de numeroase unităţi sursă a diferitelor tipuri de celule stem, care pot fi utilizate de medici pentru a trata zeci de boli crunte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb