Studiu: Pentru angajatori, costul este principalul obstacol în implementarea programelor de beneficii flexibile

A.C.
Companii / 14 iulie 2014

Cei mai mulţi angajatori consideră creşterea costurilor cu angajaţii ca fiind obstacolul principal în implementarea unui program cu flexibilitate în alegerea beneficiilor (82%), 62% dintre angajatorii din România menţionând de asemenea acest motiv ca fiind cel mai important, arată studiul Employee Choice realizat în EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) de Mercer Marsh Benefits, citat într-un comunicat remis redacţiei.

Aproape două treimi dintre respondenţii care au implementat astfel de programe au afirmat că acestea le-au adus o scădere a costurilor (43%) sau că nu au generat niciun cost adiţional bugetului actual de beneficii (23%), se arată în comunicare.

Studiul Employee Choice realizat în regiunea EMEA evaluează rolul pe care flexibilitatea beneficiilor îl are şi compară programele de beneficii din regiune, analizând răspunsurile a 636 de angajatori din 17 ţări.

"Rezultatele studiului arată un răspuns pozitiv al angajaţilor faţă de flexibilitatea beneficiilor, 76% în EMEA, iar Europa de Est a raportat cel mai înalt grad de satisfacţie a angajaţilor - 90%, după includerea flexibilităţii", potrivit comunicării.

Daniela Barbieru, Manager Marsh Mercer Benefits România a menţionat: "În România, cu toate că numărul companiilor care oferă flexibilitate în beneficii este încă unul mic, angajatorii care desfăşoară deja aceste programe raportează un grad ridicat al satisfacţiei angajaţilor, de 78%, şi afirmă că motivele principale ale implementării programelor sunt motivarea angajaţilor, păstrarea lor şi menţinerea competitivităţii pe piaţa forţei de muncă. Dacă luăm în considerare şi că 68% dintre anagajatori se gândesc să deruleze astfel de programe în următorii doi ani, estimăm că numărul companiilor care vor implementa programe cu flexibilitate în beneficii va creşte semnificativ în următorii 2-3 ani".

Potrivit lui David Levey, EuroPac Leader, Mercer Marsh Benefits, "Din ce în ce mai multe companii conştientizează impactul pozitiv al flexibilităţii beneficiilor atât asupra angajaţilor, cât şi asupra reducerii costurilor pe termen lung. Cu toate acestea, există încă angajatori care consideră că aceste programe implică o creştere a costurilor. Este rolul HR (resurse umane- n.r.) managerilor să analizeze sistemul de beneficii pe care îl oferă în acest moment pentru a se asigura că nu pierd oportunităţi de reducere a costului".

Întrebaţi de provocările pe care le presupune flexibilitatea beneficiilor, respondenţii au menţionat că importante sau foarte importante sunt costul (82%) şi complexitatea administrării (81%), potrivit rezutatelor studiului, care arată că 72% dintre angajatori spun că programele şi-au îndeplinit obiectivele, cu o creştere de 10% a procentului faţă de anul trecut.

"Dorinţa de a fi competitivi în piaţă" este menţionată ca cel mai important factor pentru a implementa un astfel de program (56%), urmată de "motivarea anagajaţilor" (55%) şi de "păstrarea angajaţilor" (54%), se mai arată în comunicarea concluziilor studiului.

Factorii financiari îşi menţin importanţa din ultimii trei ani sau cunosc chiar o intensificare, "reducerea/controlul costului cu beneficiile" fiind menţionată de 11% dintre respondenţi atât în 2011, cât şi 2014, în timp ce importanţa "facilităţilor fiscale" a crescut de la 38% la 40% în aceeaşi perioadă.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi (53%) oferă un anumit grad de flexibilitate a beneficiilor, însă acesta variază simţitor de-a lungul regiunii. Există mai multe tipuri de programe cu flexibilitate în beneficii: cu beneficii voluntare - prin acest program, angajaţii pot cumpăra cu bani proprii diverse beneficii la preţuri reduse, în general de pe o platformă electronică dedicată; cu beneficii opţionale - prin acest program, angajaţii pot alege între mai multe beneficii disponibile; program comprehensiv de beneficii flexibile - în general, programul cuprinde beneficii de bază şi opţionale, cât şi o sumă anuală alocată fiecărui angajat şi o listă din care acesta îşi alege beneficiile dorite, potrivit Mercer Marsh Benefits.

Programele comprehensive de beneficii flexibile sunt cele mai populare în Europa de Est, în timp ce în Europa de Vest şi în Orientul Mijlociu sunt preferate beneficiile voluntare. Beneficiile opţionale sunt cele mai comune în Spania (84%), UK (74%) şi Polonia (67%).

"România nu urmează trendul pieţei din Europa de Est, programele comprehensive fiind mai rar întâlnite printre angajatorii români. Însă trebuie să menţionăm că 59% dintre respondenţi oferă flexibilitate în beneficii, fie că acestea sunt plătite de angajat sau de angajator. ", adaugă Daniela Barbieru, Manager Marsh Mercer Benefits România.

Climatul economic actual are un mic impact asupra programelor de beneficii, 65% spunând că acesta nu a afectat designul programelor şi 13% afirmând că au sporit chiar gradul flexibilităţii beneficiilor.

Conform Mercer Marsh Benefits, în multe pieţe, ideea de a oferi angajaţilor flexibilitate în beneficii este încă în fază incipientă, aproape 32% dintre respondenţi introducând un astfel de program în ultimii doi ani. Numărul acestora este aşteptat să crească în continuare, 32% dintre companii luând în calcul oferirea unui anumit grad de alegere în următorii doi ani. Aproape un sfert dintre aceştia se gândesc să implementeze un program de beneficii opţionale, în timp ce 12% vor să ofere un program comprehensiv cu beneficii flexibile.

Mercer Marsh Benefits oferă clienţilor o sursă pentru managementul costurilor, riscurilor cu personalul şi programelor de asigurări şi beneficii pentru angajati. Mercer Marsh Benefits oferă clienţilor servicii de consultanţă şi brokeraj în peste 150 de ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb