Ultimele 3 luni ale anului au adus o creştere a volumelor de vânzări - pe anumite tipologii de produse rezidenţiale - majoritatea de tip investiţional, întrucât mare parte din tranzacţiile din piaţă se fac cu cash; tranzacţii de tip flip sau cesiunea antecontractelor cu o marjă de 10-15% profit au devenit foarte populare, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Cortina North - marea excepţie de la regulă: au vândut peste 680 de apartamente în 2023, cu o valoare totală de 70 de milioane de euro, o creştere cu mai mult de 100% faţă de 2022.
Proiectul cu cel mai mare număr de apartamente al dezvoltatorului Eden Capital, peste 1500 de unităţi locative, Cortina North a reuşit, într-o piaţă atipică, să finalizeze atât lucrările, cât şi vânzările la primele 2 faze ale proiectului.
"În acest moment, mai puţin de 19% din proiect este disponibil pentru vânzare. Suntem la curent cu tendinţele din piaţă, dar ne focusăm pe proiectele noastre, iar întreaga echipă a performat în jurul acestui produs foarte bun, atât din punct de vedere al execuţiei, facilităţilor şi dotărilor, dar mai ales al locaţiei. Au fost luni în care vânzările au depăşit preconizările noastre, am vândut peste 680 de apartamente în 2023, cu o valoare totală de 70 de milioane de euro, o creştere cu mai mult de 100% faţă de 2022. În faza 2 am livrat către proprietari primele apartamente, în avans cu 7 luni faţă de termenul maxim asumat, ceea ce este o performanţă rar întâlnită în domeniu şi mai ales în contextul socio-politic-economic actual." (Ramona Babiuc, director de vânzări Cortina North)
Unicitatea - un produs pe croiala cumpărătorului, nu un produs de masă pentru cine se nimereşte
Unicitatea a fost cuvântul de ordine al anului. Fiecare dintre locuinţele care poartă marca noastră, Cortina, a fost construită punând în prim plan clientul şi apoi costurile şi implementarea. Este o abordare noua care dă rezultate. Construim pentru oameni, iar produsul final trebuie să se apropie de idealul fiecărui cumpărător. Am dezvoltat această abordare şi pentru Cortina126, un proiect unde atenţia arhitecţilor s-a îndreptat spre fiecare detaliu, de la umbre şi lumini până la inteligenţa artificială şi sistemele de încălzire-răcire de ultimă generaţie. Toate elementele sunt personalizate, custom made pentru Cortina126. Am îndrăznit să ieşim din tiparele clasice, pentru acest segment de apartamente, şi am descoperit ca există o categorie prolifică de public atent la detalii, orientat către elemente inovative şi care a înţeles că proiectul nostru aduce un plus în calitatea vieţii.
Referitor la valoarea totală a proprietăţilor vândute în anul 2023 în proiectul Cortina126, aceasta este de peste 10 milioane de Euro, ceea ce vine in confirmarea faptului că încasările şi valoarea totală a imobilelor vândute de Eden Capital s-au dublat în ambele proiecte faţă de anul precedent." (Elena Dumitrache, director de vanzari Cortina126).
Casele în formă de carte de pe aleile cu nume de scriitori clasici s-au vândut repede şi bine
Un exemplu în materie de unicitate este proiectul Epique home, dezvoltat de Ecovillas Company şi lansat în luna mai a acestui an şi au reuşit să vândă deja jumătate din proiect, într-o perioadă în care piaţa părea instabilă. Ecovillas Company a lansat la jumătatea lunii mai primul proiect de case din Pipera, Epique home, într-o perioadă dificilă din punct de vedere al vânzărilor de case. Toate precontractele semnate de Ecovillas Company au fost negociate parte în parte cu clienţii, renunţându-se practic la drafturile clasice şi personalizând fiecare termen din contract pentru a oferi încredere clienţilor şi siguranţa că nevoile lui sunt înţelese.
"Este o perioadă grea, dar dacă ai un produs bun, pe care clienţii nu îl mai găsesc pe nicăieri, atunci lucrurile se mişcă. Într-adevăr nu în acelaşi ritm ca în anii trecuţi, dar e important că am reuşit să transmitem mesajul nostru - calitate şi încredere. Am reuşit să atragem clienţi şi să vindem prezentând un concept unic de arhitectură, tehnologii verzi şi inovaţie. Locuinţele noastre sunt dotate cu pompe de căldură geotermice, casele se aerisesc singure non-stop, sunt smart şi oferă eficienţă energetică şi consum redus. Pentru cele 18 case am utilizat materiale sustenabile pentru finisaje precum marmură, betonul şi lemnul masiv. Ne bucurăm că am reuşit să închidem tranzacţii în perioada această şi oamenii înţeleg că aceste case sunt o investiţie de viitor.
Credem că este o necesitate să fii flexibil. Să arăţi clientului că el este mai important şi să găseşti împreună cu el cele mai bune soluţii că să îşi cumpere o casă. Clienţii nu se mai simt confortabil să investească acum, deşi ar vrea. Iar o astfel de abordare flexibilă, deschisă, ajută clientul să se simtă protejat."" (VLAS VEACESLAV -CEO Ecovillas Company)
Ecovillas Company a anunţat în toamna această şi lansarea celui mai nou proiect de tip boutique pe care îl construieşte în Otopeni, Ecovillas Otopeni lansându-se oficial pe piaţă chiar în luna decembrie. Proiectul cuprinde 3 case individuale şi 6 tip duplex, cu teren mai mare per casă. Casele vor folosi tehnologii verzi precum: pompe de căldură geotermice pentru căldură şi apă caldă, dar şi sisteme de recuperare de energie, smart home, prize maşini electrice şi infrastructură pentru montaj panouri fotovoltaice. Preţurile pornesc de la 205.000 euro + TVA pentru duplex şi 242.000 + tva pentru individuale.
Birouri: piaţa de office nu şi-a revenit încă după perioada de lock down şi work from home, proprietarii clădirilor menţin preţul pe metru pătrat
"Clădirile mai vechi pierd teren, atât din punct de vedere al standardelor de construcţie şi dotare cât şi ca funcţii şi facilităţi pentru angajaţi şi comunitate. Reconversia clădirilor de birouri în rezidenţial, hotel sau unităţi pt AirBnb ia deja avânt.
Logistic, s-au cunoscut cele mai mari creşteri din punct de vedere al cererii, cererea pentru spaţii mici şi medii sau pentru spaţii modulabile nefiind încă acoperită de dezvoltatorii tradiţionali din piaţă.
Comercialul a inregistat interes crescut mai ales ca investiţii, income generating assets fiind la mare căutare, în special tichete de 2-3 milioane de euro." (Oana Ivan & Associates-Comprehensive Real Estate Solutions)
Anul "îngrăşării" cumpărării de locuinţe în ajun
Dacă, pe parcursul anului, cumpărătorii deveniseră tot mai reticenţi când venea vorba de achiziţia unei locuinţe prin creditare la bancă, acum aceştia recuperează pe ultima sută de metri, înainte ca TVA-ul să se majoreze de la 1 ianuarie.
"Din punctul meu de vedere, nu consider că merită să aştepţi o scădere a preţului de câteva procente şi să mai trăieşti nemulţumit o perioadă. Mai ales că o scădere a preţului nu este o certitudine, ci doar o speranţă care de cele mai multe ori se dovedeşte a fi deşartă.
Sunt mulţi români care au luat în trecut decizia de a mai aştepta, iar acum după 2-3-5 ani şi-au cumpărat aceleaşi imobile vizate în trecut, dar la un preţ evident mai mare.
Este mai bine să cumperi acum un imobil cu un preţ mai mic, dar cu o dobândă puţin mai mare la credit, decât să cumperi mai târziu acelaşi imobil la un preţ mai mare, dar cu o viitoare dobândă mai mică, deoarece tu creditul îl poţi refinanţa oricând pe perioada contractuală. Mai mult decât atât, în 2023 ne-am bucurat de dobânzi care vor rămâne şi pentru toată perioada stabilită prin contract." (Valentin Anghel, owner AVBS)
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2023, 13:33)
Specula la romanii e boala grea!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2023, 19:38)
va fi mai greu sa faci flip de la anul , cand intra taxa de 5% pe vanzari de imobile tinute mai putin de 3 ani