Piaţa imobiliară din Europa este una a contrastelor, conform studiului European Housing Trend Report, realizat de RE/MAX Europe în 2024. Dorinţa de achiziţie a unei proprietăţi este în creştere la nivelul continentului, însă impactul financiar al acestei decizii variază considerabil de la o regiune la alta. Pe plan local, 44% dintre români consideră costul mai important decât locaţia în alegerea unei locuinţe.
În prezent, aproximativ 2 din 3 europeni amână momentul în care să-şi achiziţioneze o locuinţă, din cauza costurilor ridicate, 40% dintre aceştia fiind de părere că economisirea pentru a putea achita avansul necesar reprezintă o reală provocare. Totodată, 44% declară că se simt confortabil cu cheltuielile necesare locuinţei, în timp ce 37% spun că fac faţă acestor costuri cu unele compromisuri, iar 19% au probleme în a-şi acoperi ratele, chiriile şi utilităţile de la lună la lună. Totuşi, situaţia este foarte variabilă pe continent: dacă în Elveţia 9 din 10 cetăţeni acoperă uşor cheltuielile lunare asociate locuinţei, în Turcia 3 din 10 oameni apelează la împrumuturi pentru a susţine costurile necesare.
Aproximativ 3 din 10 europeni s-ar muta într-un oraş mai mic pentru a reduce costurile asociate traiului, iar un sfert dintre cetăţenii continentului ar fi dispuşi să se mute chiar şi într-o altă ţară pentru a avea costuri de viaţă mai reduse. Cifra este similară (22%) şi în cazul românilor dispuşi să se mute peste graniţe.
69% dintre europeni deţin propria locuinţă, iar 25% dintre aceştia au o a doua locuinţă. Majoritatea, însă, nu o folosesc pe aceasta în scopuri investiţionale, pentru a obţine venituri din chirii, ci preferă să o aibă la îndemână drept casă de vacanţă sau ca o opţiune suplimentară pentru pensionare.
Mai bine de jumătate dintre europeni folosesc deja soluţii inteligente în locuinţe, atât din considerente de confort, cât şi pentru a spori eficienţa energetică. Majoritatea europenilor îşi doresc să adopte astfel de soluţii în locuinţe, dar nu îşi permit financiar să facă din asta o prioritate. Astfel că 48% dintre respondenţi ar instala astfel de soluţii inteligente şi eficiente energetic dacă ar primi sprijin financiar de la autorităţi.
64% dintre români resimt o creştere a costurilor lunare asociate locuinţei
România rămâne pe primul loc în topul ţărilor cu cel mai mare număr de proprietari de locuinţe, peste 84% dintre români având o locuinţă, iar 3 din 10 cetăţeni având chiar şi o a doua proprietate. Pentru proprietari apar noi provocări pe fondul incertitudinilor la nivel internaţional şi local, 64% dintre români resimţind o creştere a costurilor lunare asociate locuinţei. În paralel, doar 35% dintre români declară că pot susţine fără probleme toate aceste costuri.
Românii sunt interesaţi de aspecte practice ale locuinţelor pe care le achiziţionează şi mai puţin de factori precum apropierea de familie sau de prieteni, ceea ce este un criteriu important pentru doar 12% dintre persoane. Eficienţa energetică a unei locuinţe, care se traduce în costuri de întreţinere mai mici, este importantă pentru un sfert dintre români, iar 31% consideră o prioritate apropierea de servicii locale şi facilităţi, precum şcoli, magazine şi centre medicale. Totodată, unul din patru români ia în calcul şi accesul la transportul public atunci când alege zona în care achiziţionează o proprietate.
Pentru 44% dintre români, costul locuinţei este un factor mai important decât zona în care se află aceasta. Aproximativ o treime dintre potenţialii cumpărători doresc ca apartamentul sau casa pe care o cumpără să fie în apropierea unor spaţii verzi sau a naturii, iar 37% aspiră la a avea o terasă, o grădină, un balcon sau un alt tip de spaţiu exterior în care se pot relaxa.
Tendinţele pieţei imobiliare locale
Referitor la tendinţele pe plan local, Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România, afirmă că "saturaţia pieţei imobiliare din România este departe de a apărea în următorii 10 ani, cererea deja mare fiind în creştere mai ales în oraşele mari, pe fondul ritmului tot mai scăzut de autorizare a construcţiilor noi." Totodată, preşedintele RE/MAX România adaugă că "este un moment bun pentru achiziţie/investiţie în imobiliare, fiindcă aşa cum o serie de specialişti intuiesc, piaţa se va aprecia constant şi accelerat în următorul cincinal."
Este remarcată şi o creştere a standardelor pe care le au românii când vine vorba de cumpărarea unei locuinţe. "Românii sunt tot mai informaţi şi au standarde în creştere pentru locuinţe, astfel că în 2025 şi în anii următori, locuinţele tranzacţionate vor fi îndeosebi cele care se află în locaţii bune, deservite de infrastructură potrivită, dar care au şi facilităţi, finisaje şi dotări de calitate", a mai declarat Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România.
Opinia Cititorului