Studiu revoluţionar pentru depistarea precoce a cancerului de prostată

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 17 septembrie 2024

Cancerul de prostată reprezintă o problemă gravă de sănătate în Marea Britanie, afectând unul din opt bărbaţi şi cauzând aproximativ 12.000 de decese anual.

Cancerul de prostată reprezintă o problemă gravă de sănătate în Marea Britanie, afectând unul din opt bărbaţi şi cauzând aproximativ 12.000 de decese anual.

English Version

Cercetătorii din domeniul medical aduc o nouă veste bună pentru oameni. În Marea Britanie, un nou studiu de screening pentru cancerul de prostată, evaluat la 42 de milioane de lire sterline, a fost lansat cu scopul de a schimba radical modul în care este diagnosticată şi tratată această boală. Studiul, denumit Transform, va implica mii de bărbaţi în faza sa iniţială, urmând ca numărul voluntarilor să crească semnificativ în anii următori. Această iniţiativă majoră este finanţată de Prostate Cancer UK, împreună cu Institutul Naţional pentru Cercetare în Sănătate şi Îngrijire (NIHR) şi alte organizaţii de renume, cum ar fi Movember. Cancerul de prostată reprezintă o problemă gravă de sănătate în Marea Britanie, afectând unul din opt bărbaţi şi cauzând aproximativ 12.000 de decese anual. Cu toate acestea, lipsa unui serviciu naţional de screening pentru depistarea în stadii incipiente a bolii a făcut ca multe cazuri să fie diagnosticate prea târziu, când cancerul a devenit incurabil.

Prostata este o glandă de dimensiunea unei nuci, localizată sub vezica urinară, care joacă un rol important în sistemul reproductiv masculin. Ea produce un lichid care protejează spermatozoizii şi facilitează transportul urinei şi spermei în afara corpului. Cancerul de prostată se dezvoltă atunci când celulele din această glandă încep să crească necontrolat. De cele mai multe ori, boala rămâne asimptomatică până în stadiile avansate, când cancerul se răspândeşte în alte părţi ale corpului. Anual, peste 52.000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi cu cancer de prostată în Marea Britanie, adică în jur de 140 de cazuri noi pe zi. În total, aproximativ 490.000 de bărbaţi trăiesc în prezent cu această boală. Problema majoră constă în faptul că mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi într-un stadiu avansat, când opţiunile de tratament sunt mai limitate şi mai puţin eficiente.

Metode tradiţionale de diagnostic

Până acum, depistarea cancerului de prostată s-a bazat pe testarea nivelului de antigen specific prostatei (PSA) din sânge. Nivelurile ridicate de PSA pot indica prezenţa cancerului de prostată, dar acest test nu este întotdeauna precis, deoarece şi alte afecţiuni non-canceroase pot duce la creşterea acestui antigen. În cazul unor niveluri anormale, bărbaţii sunt trimişi pentru biopsii, procedură invazivă în care ţesut din prostată este prelevat printr-un ac introdus prin rect pentru a confirma prezenţa cancerului. Problema acestor metode tradiţionale este că ele nu pot detecta întotdeauna cancerul în stadii incipiente şi, în plus, procedurile precum biopsiile pot fi dureroase şi prezintă riscuri. De asemenea, există cazuri de supradiagnosticare, unde tumori care nu ar fi reprezentat un risc major sunt tratate inutil, ceea ce poate duce la efecte adverse pentru sănătatea pacientului.

Scopul studiului Transform

Studiul Transform vine ca un răspuns la aceste limitări, având ca obiectiv găsirea celor mai eficiente şi mai puţin invazive metode de a depista cancerul de prostată în stadii incipiente. Dr. Matthew Hobbs, director de cercetare pentru Prostate Cancer UK, a subliniat importanţa acestui proiect, afirmând că misiunea este simplă: "Să găsim cele mai bune metode de a detecta cancerul de prostată la bărbaţi şi să îl diagnosticăm atunci când poate fi tratat cu succes." În fazele iniţiale, studiul va recruta mii de voluntari, iar în funcţie de rezultate, acesta ar putea implica sute de mii de bărbaţi în următorii ani. Programul vizează îmbunătăţirea modului în care sunt diagnosticate cazurile de cancer de prostată, reducând în acelaşi timp riscurile şi disconfortul asociate cu metodele tradiţionale.

Un viitor mai promiţător pentru bărbaţi

Lipsa unui serviciu de screening eficient a contribuit la menţinerea cancerului de prostată ca o provocare majoră pentru sănătatea publică din Marea Britanie. Prin intermediul studiului Transform, există speranţa că depistarea precoce a bolii va deveni mai accesibilă şi mai eficientă, reducând astfel numărul deceselor cauzate de această afecţiune.

Progresele tehnologice şi cercetările ştiinţifice din ultimii ani au adus noi perspective asupra cancerului de prostată, iar studiul din Marea Britanie ar putea deveni un model global pentru depistarea şi tratamentul acestei boli. Pe măsură ce mii de bărbaţi se vor alătura acestui studiu, speranţa este că datele colectate vor contribui la dezvoltarea unor noi teste de diagnostic mai precise şi mai puţin invazive. Această iniţiativă marchează un pas important în lupta împotriva cancerului de prostată şi, dacă va avea succes, ar putea revoluţiona modul în care această boală este diagnosticată şi tratată la nivel global. Rezultatele studiului vor fi aşteptate cu interes nu doar în Marea Britanie, ci şi în comunitatea medicală internaţională, în speranţa că metodele dezvoltate vor salva mii de vieţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb