STUDIU Românii cu venituri mici se împrumută pentru nevoi personale

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 23 iunie 2015

Creditele de nevoi personale sunt accesate în special de către persoanele cu venituri sub 1.500 de lei pe lună, relevă Studiul KIWI Finance privind structura creditelor intermediate în primele patru luni ale anului 2015

În schimb, creditele ipotecare (care includ şi creditele imobiliare) sunt accesate în cea mai mare măsură de către românii cu venituri medii şi peste medie, respectiv între 2.500 şi 5.000 de lei pe lună, şi chiar de către cei cu venituri de peste 10.000 de lei lunar,

Analiza structurii portofoliului de credite intermediate în primele patru luni ale acestui an arată că, din punct de vedere al nivelului de venit, cele două tipuri de credite sunt accesate de către categorii diferite de solicitanţi.

Astfel, cea mai mare parte dintre clienţii care au contractat un credit de nevoi personale (42%), adică aproape jumătate din totalul clienţilor KIWI Finance, au venituri mai mici de 1500 de lei lunar. Urmează cei cu venituri situate între 1.500 şi 2.000 de lei lunar (15%) şi cei cu venituri între 2.000 şi 2.500 de lei lunar (11%).

Distribuţia pe aceste segmente de solicitanţi reflectă, de fapt, structura veniturilor populaţiei la nivel naţional, respectiv majoritatea românilor câştigă lunar mai puţin de 1500 de lei.

Ponderile însumate ale creditelor de nevoi personale accesate de către persoane din această plajă de venituri - mai mici de 1.500 de lei şi până la 2.500 de lei/lună - ajunge la 68% în total, adică peste două treimi. Cifra arată, pe de o parte, faptul că nevoile celor cu venituri mici le depăşesc posibilităţile financiare şi opţiunea unui credit este cea mai viabilă, pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi.

Paradoxal, dar, în egală măsură cu persoanele aflate intervalul de venituri 2.000 - 2.500 lei lunar, sunt cele aflate în cel mai bun segment, respectiv românii cu venituri de peste 5.000 de lei lunar (mai mult de 1.000 de euro), a căror pondere în total este tot de 11%.

Mai mult, există şi români din categoria cu venituri de peste 10.000 de lei lunar care se împrumută şi ei pentru diverse nevoi personale, ponderea lor în creditele intermediate de Kiwi fiind de 3% în total. Ceea ce ar putea duce la concluzia că şi oamenii cu bani...au nevoie de bani.

Potrivit Ancăi Bidian, CEO KIWI Finance, românii cu venituri medii şi peste medie se împrumută la banca românii pentru "achiziţii terenuri sau completare avans achiziţii case, foarte frecvente în ultima vreme, în special în acest an, renovări sau decorări locuinţe, sume alocate studiilor copiilor, până la evenimente în familie, cum sunt naşterile şi nunţile, toate sunt obiective care pot fi foarte bine rezolvate prin credite ale căror costuri sunt acum extrem de bune. În schimb, investiţiile în sine enumerate mai înainte au randamente care acoperă aceste costuri".

Segmentele de venituri cu ponderi uşor mai mici în total sunt cele din intervalul 3.000 - 4.000 de lei lunar (8%), 2.500 - 3.000 lei (7%) şi 4.000 - 5.000 lei (5%).

Situaţia se schimbă radical în cazul creditelor ipotecare, inclusiv cele imobiliare, în care ponderile însumate, ale categoriilor de persoane cu venituri între 2.500 şi peste 5.000 de lei pe luna, ajung la 36% în total. Cu alte cuvinte, mai mult de o treime din totalul acestor credite sunt accesate de persoane cu venituri medii şi peste medie.

Pe fiecare dintre cele trei segmente însumate, cifrele relevă faptul că cele mai multe credite ipotecare au fost intermediate de KIWI Finance pentru persoanele cu venituri situate între 3.000 şi 4.000 de lei lunar (14% din total), dar şi pentru persoanele cu venituri situate între 2.500 - 3.000 de lei lunar (11%), la fel cu cele din segmentul 4.000 şi 5.000 de lei lunar (11%).

Interesant, deloc surprinzător însă, este faptul că nu mai puţin de 13% din totalul creditelor ipotecare intermediate de KIWI Finance în intervalul analizat a fost accesat de către persoane cu venituri de peste 10.000 de lei lunar (circa 2.300 euro). Cele mai multe dintre aceste credite au avut că destinaţie achiziţii imobiliare, o parte dintre împrumuturi fiind în scop locativ, o altă parte în scop investiţional, după cum au declarat clienţii KIWI.

În ceea ce priveşte vârsta, cele mai multe credite sunt accesate de către cei din segmentul 30 - 40 de ani, atât la creditele de nevoi personale (30% din total), cât şi la creditele ipotecare (aici ponderea este de 63% din total, deci o majoritate covârşitoare!). Urmează, în ordinea descrescătoare a vârstelor (şi a posibilităţilor financiare), cei tineri, cu vârstă între 25 şi 30 de ani (16% din total la nevoi personale, 17% din total la ipotecare). Cei foarte tineri (20 -25 de ani) se împrumută pe diverse nevoi (9%) şi mai puţin cu ipotecă (doar 3% din total).

Bărbaţii accesează credite, de toate tipurile, mai mult decât femeile: pentru nevoi personale, bărbaţii reprezenta 57% din total, iar la credite ipotecare, 58% din total.

Datele au fost centralizate pe întreg portofoliul KIWI Finance intermediat de la începutul anului, pentru dosare de credit finalizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb