Managerii români manifestă o orientare accentuată către planificare şi organizare (44%), leadership (41%), luarea deciziilor(39,5%) şi respectarea instrucţiunilor şi a procedurilor (38,86%). În schimb, în rândul angajaţilor cu rol de manageri găsim mai puţine persoane cu competenţe ridicate în comunicarea informaţiilor (24,4%), aplicarea expertizei şi a tehnologiei (25,8%), învăţare (26%) sau creativitate şi inovaţie (aproape 28%), conform primului Audit al Potenţialului Managerilor şi Profesioniştilor din România realizat de SHL România.
Auditul a fost realizat de compania cu expertiză internaţională în evaluarea şi managementul talentului şi al forţei de muncă pe o perioadă de doi ani, pe un eşantion de 2.971 de profesionişti, dintre care 921 cu roluri manageriale şi scoate în evidenţă trăsăturile distinctive ale profesioniştilor şi managerilor români.
"Auditul «Potenţialul Managerilor şi Profesioniştilor» este o formă de diagnoză a talentului uman angajat în acest moment în mediul privat, o analiză care ne oferă o perspectivă a potenţialului talentului din marile companii. Este primul studiu de acest tip care ne indică predispoziţia naturală a angajaţilor «white-collars» din România şi domeniile unde profesioniştii în resurse umane din companii trebuie să facă eforturi pentru a completa abilităţile native al angajaţilor", declară Andrei Ion, Country Cluster Lead SHL România, Bulgaria, Cehia, Serbia şi Slovacia.
În ceea ce priveşte profilul profesioniştilor din România, experţii SHL România subliniază că aceştia sunt mai degrabă orientaţi către respectarea instrucţiunilor şi procedurilor (41,6%) planificare şi organizare (40%), luarea deciziilor (35,7%). În schimb, conform acestora, în rândul angajaţilor români găsim mai puţine persoane cu capacitate ridicată de comunicare (aproape 24%), folosirea expertizei şi a tehnologiei (24,34%) sau învăţare (sub 25%).
"O analiză combinată a trăsăturilor şi abilităţilor evaluate în cadrul acestui studiu ne arată că, în realitate, potenţialul din zona de leadership şi inovaţie (12%), leadership şi strategie (15%), leadership şi managementul eşecurilor (11%) este destul de limitat. Ca experţi în managementul talentului credem că este valoros să privim obiectiv situaţia actuală şi să înţelegem că nu vom putea îmbunătăţi performanţele liderilor şi ale angajaţilor cu rol managerial din companii până când nu vom crea strategii de creştere şi dezvoltare a acestora", mai explică Andrei Ion.
Experţii SHL susţin că pentru a pune în valoare talentele şi a recruta cele mai potrivite profiluri de angajaţi, companiile ar trebui să-şi cupleze strategia de business cu cea de resurse umane până la nivelul procesului de selecţie, al programelor de training şi instruire.
"Cu alte cuvinte, companiile trebuie să caute şi să cultive talente care se potrivesc acelor organizaţii, să folosească noi criterii şi soluţii de selecţie care sondează şi văd mai departe de cunoştinţele angajaţilor şi să analizeze mai degrabă abilităţile cognitive şi intelectuale care îl ajută pe candidat să rezolve probleme, modul în care învaţă şi caracteristicile de personalitate", mai spune Andrei Ion.
Auditul Potenţialului Managerilor şi Profesioniştilor din România a fost realizat de experţii SHL România în perioada 2017- 2019, pe un eşantion de profesionişti şi manageri români de 2.971 de respondenţi. Chestionarul administrat acestora estimează potenţialul pe care respondenţii îl au în raport cu cele 20 de competenţe-cheie identificate şi reprezintă o diagnoză a potenţialului uman în acele zone.