La cativa ani dupa ce auditorii americani au declarat ca nu mai dau de urma unor sume mari de bani care ar fi trebuit sa fie folositi pentru reconstructia Irakului post-Hussein, acestia recunosc pentru prima data ca mare parte din acesti bani au fost furati. Revelatia starneste furie atat pe Capitol Hill, cat si in randul oficialilor irakieni din Bagdad, scrie The Independent, preluat de HotNews.
Reprezentantii biroului creat de administratia Bush pentru a monitoriza eforturile depuse pentru restabilizarea Irakului admit ca 6,6 miliarde de dolari, in cash, nu sunt contabilizati. Cati dintre acesti bani au intrat in buzunarele contractorilor americani sau ale celor irakieni nu este clar si este improbabil sa se schiteze vreodata o imagine limpede a ceea ce s-a intamplat cu adevarat.
Ceea ce pare clar insa este ca, in graba sa de a investi bani in Irak pentru a convinge populatia ca ordinea economica si cea sociala pot fi restabilite rapid, Statele Unite nu si-au asigurat un nivel adecvat de control financiar. SUA trimiteau avioane C-130 Hercules pline ochi cu bacnote de 100 de dolari, din Maryland la Bagdad. Un singur astfel de avion avea capacitatea de a transporta peste 2,4 miliarde de dolari.
In cea mai mare parte, banii proveneau din veniturile obtinute in urma vanzarii de petrol irakian si din fondul ONU "Oil-for-Food" ("Petrol-pentru-Mancare") In consecinta, guvernul irakian poate cere ca Washingtonul sa compenseze tara pentru banii lipsa.
Aproximativ 20 de avioane care transportau bani cash au decolat din Statele Unite cu destinatia Irak in mai 2004, cu peste 12 miliarde de dolari la bord. Odata ajunse pe teritoriul irakian, "incarcatura" era descarcata intr-un fost palat de-al lui Sadam Hussein si in taberele militare americane..