Actualizare 20:08 Washingtonul nu a contactat Moscova în legătură cu acuzaţiile împotriva ruşilor
Washingtonul nu a contactat Moscova în legătură cu acuzaţiile împotriva ruşilor care ar fi lansat un atac informatic de proporţii asupra Yahoo, în 2014, a declarat o sursă de la Moscova, citată de agenţiile ruse de presă, relatează Reuters.
Sursa a mai spus că dosarul "hackerilor ruşi" face parte din lupta politică internă din SUA, potrivit News.ro.
Departamentul american de Justiţie a anunţat miercuri că a inculpat patru persoane pentru atacuri informatice vizând Yahoo.
Anterior, Reuters a anunţat că acuzaţiile vizează doi spioni şi şi doi hackeri, care ar fi spart 500 de milioane de conturoo de Yahoo în 2014.
Washington Post i-a identificat pe cei doi ofiţeri FSB drept Dmitri Dokuceaev şi superiorul său. Igor Suşcin.
Hackerii au fost identificaţi drept Aleksei Belan, aflat pe lista cu cei mai căutaţi infractori informartici din lume, şi Karim Baratov, născut în Kazahstan, dar care o cetăţenie canadiană.
Este pentru prima dată când Guvernul american pune sub acuzare oficiali ruşi pentru atacuri informatice.
(A.C.)
--------
Decizia provine de la faptul că autorităţile continuă să investigheze daca spionii ruşi, pe lângă altele, au intervenit în alegerile prezidenţiale prin spargerea conturilor de e-mail ale Partidului Democrat. Ţara a folosit atacuri virtuale ce au fost calculate pentru al ajuta pe Donald Trump la alegeri, potrivit autorităţilor şi anumitor politicieni, citaţi de The Independent.
Deşi Departamentul de Justiţie a mai acuzat ruşii de atacuri cibernetice şi a mai adus acuzaţii impotriva hackerilor sponsorizaţi de guvernele chineze şi iraniene, noua problema reprezintă prima dată când o astfel de crimă a vizat oficialii guvernului rus.
Autorităţile SUA au susţinut că inculpaţii ruşi au folosit atacurile pentru a câştiga informaţii despre milioane de utilizatori Yahoo, Google şi alte servicii de net. Au atacat de asemenea oameni, precum jurnalişti ruşi, au transmis oficialii.
Funcţionarii precizează că atacurile au apărut la începutul anului 2014, deşi hackerii au pierdut accesul în septembrie 2016 au continuat să folosească informaţia până cel puţin la sfârşitul anului, potrivit oficialilor.
Maria McCord, procurorul general adjunct a declarat: "Actul de acuzare nu face nici o conexiune între spargerea conturilor Yahoo şi atacurile ulterioare asupra Comitetului Naţional Democrat".
În comunicat se prezintă: "Astăzi vom anunta punerea sub acuzare a patru persoane responsabile pentru atacurile cibernetice din 2014 ... ale Yahoo, furtul de informaţii cu privire la cel puţin 500 de milioane de conturi Yahoo, precum şi utilizarea acestor informaţii pentru a obţine conţinutul conturilor Yahoo şi alţi furnizori".
Paul Abbate, director adjunct executiv FBI, a declarat, citat de The Independent: "Suntem extrem de recunoscători, atât pentru partenerii noştri internaţionali, cât şi pentru asistenţa şi sprijinul care au ajutat la rezultatul de astăzi".
De asemenea, echipa MI5 a Regatului Unit al Marii Britanii a adus contribuţii substanţiale investigării, potrivit comunicatului