SUA ameninţă China cu sancţiuni economice

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 mai 2005

Americanii continuă să facă presiuni asupra Chinei în vederea modificării practicilor valutare

Autorităţile de la Washington critică, din nou, politica de schimb valutar a Chinei, pe care o numeşte "distorsionantă" în raportul semestrial privind economia mondială şi politicile monetare, înaintat Congresului de Trezoreria SUA. Americanii sînt de părere că politica promovată de Beijing în acest sens reprezintă un risc pentru economia chineză, pentru partenerii comerciali ai aces-tui stat şi pentru creşterea economică mondială. În plus, Trezoreria SUA a semnalat că politica dusă de China în privinţa cursului fix de schimb valutar a contribuit la stabilitate în trecut, însă acum nu se mai întîmplă acest lucru. "Stabilitatea cursului de schimb blochează transmiterea de semnale critice asupra preţurilor, împiedică ajustarea necesară în funcţie de dezechilibrele internaţionale, atrage fluxurile de capital speculative şi reprezintă un risc mare şi în continuă creştere pentru economia chineză", se arată în raport.

Exportatorii susţin că yuanul este subevaluat cu pînă la 40%, ceea ce face ca produsele chinezeşti să fie mai ieftine, în mod nedrept. Producătorii americani şi reprezentanţii altor sectoare de activitate din SUA, inclusiv reprezentanţii republicani şi democraţi din Congres, au reclamat că sistemul valutar chinez le pune afacerile în dezavantaj şi are ca rezultat reducerea locurilor de muncă în Statele Unite.

Raportul Trezoreriei subliniază că autorităţile chineze au recunoscut public necesitatea impulsionării unui sistem de schimb mai flexibil şi au luat "măsurile necesare şi adecvate pentru atingerea acestui obiectiv".

Guvernul american consideră că oficialii de la Beijing trebuie să acţioneze fără întîrziere pentru a se adapta la condiţiile de piaţă şi ameninţă că, în situaţia în care aceştia nu vor lua măsurile necesare, SUA vor impune Chinei sancţiuni economice. Departamentul Trezoreriei şi-a manifestat intenţia de a continua să lucreze cu China, menţionînd că va urmări îndeaproape schimbările din politica monetară, în perioada următoa-re.

De menţionat că nu doar SUA cer adoptarea rapidă de către China a unui sistem flexibil de schimb, ci şi de alte puteri economice, care consideră că Beijingul manipulează cursul valutar. Criticile la adresa politicii promovate de Beijing - fie că au venit de la americani, fie de la alte state, au fost respinse de China.

Beijingul a extins, ieri, piaţa schimburilor monetare

Oficialii chinezi au extins, ieri, piaţa schimburilor monetare, o decizie care semnifică pregătirea terenului pentru o reformă a ratei de schimb a yuanului. Dacă pînă în prezent pe pieţele financiare chineze doar moneda naţională putea fi schimbată pe dolari americani, yeni japonezi, euro sau dolari Hong Kong, începînd de ieri, la Shanghai, platforma China Foreign Exchange Trade System's (CFETS) găzduieşte şi tranzacţii în dolari americani versus euro, yeni, dolari Hong Kong, lire sterline, franci elveţieni, dolari australieni şi dolari canadieni, precum şi tranzacţii euro versus yeni.

"Acest lucru va permite dezvoltarea pieţei de schimburi interbancare, diversificarea produselor, extinderea comerţului şi creşterea volumului tranzacţiilor", informează Banca Centrală a Chinei. Chiar dacă rata de schimb a yuanului (8,28 yuani/dolar) nu va fi afectată de aceste modificări, analiştii estimează că măsura adoptată ieri constituie un pas important spre o eventuală flexibilizare a ratei de schimb a monedei chineze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb