Negocierile dintre Rusia şi Coreea de Nord în legătură cu furnizarea de arme avansează în mod activ, a declarat marţi un oficial american, care l-a avertizat pe liderul Kim Jong Un că ţara sa va plăti un preţ dacă va livra Moscovei arme pentru a le folosi în Ucraina, informează news.ro.
În acelaşi timp, potrivit CNN, Casa Albă consideră că dacă Moscova s-a adresat Phenianului pentru a face rost de arme, asta arată că sancţiunile funcţionează şi au lovit sectorul militar rus.
Furnizarea de arme către Rusia "nu se va reflecta bine asupra Coreei de Nord şi va plăti un preţ pentru acest lucru în comunitatea internaţională", a declarat consilierul Casei Albe pentru securitate naţională Jake Sullivan.
Kremlinul a declarat marţi că nu are "nimic de spus" despre declaraţiile oficialilor americani potrivit cărora Kim Jong Un intenţionează să vină în Rusia luna aceasta pentru a se întâlni cu Vladimir Putin şi pentru a discuta despre livrări de arme către Moscova.
Kim se aşteaptă ca discuţiile despre arme să continue, inclusiv la nivel de lider şi "poate chiar în persoană", a declarat Sullivan.
Pe de altă parte, consilierul pentru securitate naţională al SUA a declarat marţi că discuţiile dintre Coreea de Nord şi Rusia cu privire la un potenţial acord ce ar permite Phenianului să ofere sprijin militar pentru invazia Moscovei în Ucraina sunt o dovadă că sancţiunile economice împotriva Rusiei au reuşit să micşoreze baza industrială de apărare a acestei ţări.
"Am continuat să comprimăm baza industrială de apărare a Rusiei", a spus Sullivan, iar Moscova "caută acum orice sursă pe care o poate găsi" pentru lucruri precum muniţia.
"Vom continua să cerem Coreei de Nord să îşi respecte angajamentele publice de a nu furniza Rusiei arme care vor sfârşi prin a ucide ucraineni", a punctat Sullivan. "De-a lungul timpului, nu i-am văzut furnizând în mod activ cantităţi mari de muniţii sau alte capacităţi militare către Rusia pentru războiul din Ucraina", a adăugat Sullivan.
"Nu pot prezice ce se va întâmpla în final, pot doar să spun că discuţiile au avansat în mod activ, iar ruşii le-au imprimat o intensitate crescută, aşa cum se reflectă în faptul că ministrul lor al apărării (Serghei Şoigu) - omul lor numărul unu în instituţia lor de apărare - s-a urcat efectiv într-un avion şi a zburat la Phenian pentru a încerca să împingă acest lucru mai departe", a comentat Sullivan.
CE SPUNE KREMLINUL DESPRE O ÎNTÂLNIRE PUTIN-KIM
Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat că liderii Kim şi Putin s-ar putea să aibă de gând să se întâlnească, iar The New York Times a citat oficiali americani şi din NATO care au declarat că liderul nord-coreean intenţionează să vină în Rusia chiar săptămâna viitoare.
Întrebat dacă ar putea confirma că există discuţii în acest sens între Phenian şi Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "Nu, nu pot. Nu este nimic de spus".
Pe măsură ce izolarea Rusiei din cauza războiului său din Ucraina a crescut, Moscova s-a orientat către Coreea de Nord, potrivit analiştilor politici. În ceea ce priveşte Phenianul, relaţiile cu Rusia nu au fost întotdeauna la fel de calde ca în perioada de apogeu a Uniunii Sovietice, dar acum regimul culege beneficii clare din nevoia de prieteni a Moscovei.
Un oficial al Ministerului nord-coreean al Apărării a declarat în noiembrie că Phenianul nu a avut niciodată "afaceri cu arme" cu Rusia şi "nu are niciun plan de a face acest lucru în viitor".
Moscova şi Phenianul şi-au promis însă să stimuleze cooperarea în domeniul apărării.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, care a vizitat Coreea de Nord în iulie pentru a asista la prezentări de arme care includeau rachete balistice interzise, a declarat luni că cele două ţări discută posibilitatea unor exerciţii militare comune.
PRIMA DEPLASARE EXTERNĂ A LUI KIM ÎN MAI BINE DE PATRU ANI
O eventuală deplasare în Rusia a lui Kim ar fi prima vizită în străinătate în mai bine de patru ani şi prima de la pandemia de coronavirus.
Deşi a făcut mai multe călătorii în străinătate decât tatăl său în calitate de lider, deplasările lui Kim sunt adesea învăluite în secret şi se desfăşoară în condiţii grele de securitate. Spre deosebire de tatăl său, despre care se spunea că avea o aversiune faţă de zbor, Kim a zburat cu avionul său personal de fabricaţie rusească pentru unele dintre călătoriile sale, însă oficiali americani au declarat pentru The New York Times că de data aceasta ar putea lua un tren blindat pentru a traversa graniţa terestră pe care Coreea de Nord o împarte cu Rusia.
Kim va dori probabil să sublinieze un sentiment de susţinere din partea Rusiei şi ar putea încerca să încheie acorduri privind vânzarea de arme, ajutoare şi trimiterea de muncitori în Rusia, a declarat Andrei Lankov, expert în Coreea de Nord la Universitatea Kookmin din Seul.
În august, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a trei entităţi pe care le-au acuzat că sunt legate de afaceri cu arme între Coreea de Nord şi Rusia.
Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare din 2006 şi testase diverse rachete în ultimii ani.
Rusia s-a alăturat Chinei pentru a se opune noilor sancţiuni împotriva Coreei de Nord, blocând o iniţiativă a SUA şi divizând Consiliul de Securitate al ONU pentru prima dată de când comunitatea internaţională a început să pedepsească Phenianul în 2006.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2023, 10:17)
Dar saracii din Cereea de Nord nu stiu ca livrarile de arme,
este "democratic" si permis,numai pentru Ucraina ???
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2023, 12:16)
Pai sa impuna si ei sanctiuni daca asa considera :)))