Statele Unite ale Americii au cerut astăzi o dezbatere în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la situaţia drepturilor omului din Xinjiang, în nord-vestul Chinei, unde Beijingul este acuzat de crime împotriva umanităţii, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
Este pentru prima dată în istoria Consiliului pentru Drepturile Omului, creat în 2006, când un proiect de rezoluţie vizează China, notează AFP.
Textul solicită ca dezbaterea despre Xinjiang să aibă loc cu ocazia celei de-a 52-a sesiuni a Consiliului, care urmează să aibă loc în primul trimestru al anului 2023.
Proiectul de rezoluţie a fost depus cu sprijinul Regatului Unit, Canadei, Suediei, Danemarcei, Finlandei, Islandei şi Norvegiei.
Rezoluţia va fi supusă votului celor 47 de state membre ale Consiliului pe 6 sau 7 octombrie.
Textul, foarte succint, ia act "cu interes de evaluarea" publicată pe 31 august de Oficiul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului cu privire la regiunea autonomă uigură Xinjiang.
Xinjiang a fost mult timp scena unor atacuri sângeroase pe care guvernul le pune pe seama separatiştilor şi islamiştilor uiguri, principalul grup etnic al regiunii.
De câţiva ani, China a fost acuzată - cu dovezi materiale şi documente - de ţări occidentale şi organizaţii pentru drepturile omului că ar fi închis în lagăre în Xinjiang peste un milion de uiguri şi alţi membri ai unor minorităţi musulmane, inclusiv kazahi. Beijingul respinge aceste acuzaţii, susţinând că luptă împotriva terorismului şi pentru a asigura dezvoltarea regiunii.
În raportul său, Înaltul Comisar nu vorbeşte despre genocid, ci menţionează posibile "crime împotriva umanităţii" şi "dovezi credibile" de tortură şi violenţe sexuale, solicitând comunităţii internaţionale să acţioneze.
Beijingul a respins cu vehemenţă aceste acuzaţii şi a criticat raportul, acuzând ONU că a devenit "zbirul şi complicele Statelor Unite şi Occidentului".
În ultimele săptămâni, China a exercitat în culise, la Geneva, presiuni semnificative asupra ţărilor pentru a contracara orice iniţiativă împotriva sa, în timp ce ţările occidentale şi aliaţii lor fac obiectul presiunilor intense din partea unor ONG-uri pentru a prezenta Consiliului o rezoluţie prin care să condamne încălcările şi să dispună o anchetă.
"Nu ne este frică", a reiterat săptămâna trecută directorul pentru informaţii din Xinjiang, Xu Guixian. "Suntem gata să ne luptăm", a asigurat el în faţa presei la Geneva.
Întrebat cum va răspunde Beijingul la o rezoluţie a Consiliului drepturilor omului, acesta a spus că ţara sa va adopta "contramăsuri adecvate".