Ratele dobânzilor pentru cardurile de credit din SUA au ajuns la cel mai înalt nivel de după 2002, un efect al unei legi care autorizează băncile să-şi penalizeze clienţii cu restanţe, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de firma de cercetare de piaţă Synovate, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.
Potrivit Synovate, rata medie a dobânzilor ataşate cardurilor de credit aflate deja în circulaţie a ajuns la 14,69 procente în al doilea trimestru al acestui an, de la 14,05 procente în primul trimestru. Este cea mai ridicată rată a dobânzilor înregistrată de la începutul publicării de date statistice pe acest subiect de către Synovate.
Cei mai buni debitori (din categoria "prime") beneficiază în continuare de o scădere generalizată a ratelor dobânzilor în SUA. Pentru aceştia, rata medie a dobânzii pentru cardurile de credit este de 3,25%. Însă, diferenţa dintre dobânda plătită de debitorii din categoria "subprime" şi dobânda "prime rate", aplicată celor mai buni clienţi, a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, adaugă Synovate.
Aceste diferenţe se explică prin intrarea în vigoare a dispoziţiilor unei legi care vrea să interzică anumite abuzuri ale băncilor în cazul împrumuturilor prin cardurile de credit. În schimbul unei simplificări drastice a clauzelor incluse în contracte şi a interzicerii anumitor practici, băncile au fost autorizate să impună dobânzi fără limită pentru clienţii ce acumulează incidente de plată.
Criza economică şi şomajul persistent i-au determinat pe consumatorii americani să adopte o utilizare mai moderată a cardurilor de credit.