Trezoreria americană a anunţat vineri noi sancţiuni ce vizează conflictul din Ucraina şi anexarea Crimeei de către Moscova, ţinta fiind oficiali ruşi şi "miniştri" separatişti.
Unele dintre aceste noi sancţiuni financiare - care vizează în total 21 de persoane şi nouă entităţi - privesc patru turbine fabricate de grupul german Siemens şi deturnate, potrivit occidentalilor, către Crimeea, cu scopul de a furniza energie teritoriilor anexate de Rusia.
Pe de altă parte, sancţiunile au fost anunţate în aceeaşi zi în care emisarul special american însărcinat cu conflictul din Ucraina urma să se întâlnească cu omologul său de la Kremlin pentru a discuta despre modalităţi de soluţionare a conflictului, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
Sancţiunile au fost impuse în contextul în care secretarul de Stat Rex Tillerson s-a întâlnit cu preşedintele Petro Poroşenko la Davos, în Elveţia, precizează news.ro.
După anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, şi izbucnirea unui război în estul Ucrainei, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au impus sancţiuni unui număr de ruşi şi companii ruse, dar şi unor lideri separatişti din regiunea Donbas, vizaţi de o blocare a bunurilor, interdicţii de călătorie şi restricţii financiare conexe.
În acest ultim rând de sancţiuni, Departamentul Trezoreriei a vizat 11 persoane prezentate drept "reprezentanţi separatişti de rang înalt din estul Ucrainei".
Conform unui comunicat al Departamentului, "Această acţiune relevă opoziţia Guvernului american faţă de ocupaţia rusă a Crimeei şi refuzul ferm de a-i recunoaşte încercarea de anexare a peninsulei".
Sancţiunile vizează totodată mai mulţi oficiali ruşi, între care adjunctul minsitrului Energiei Andrei Şerezov, care a fost vizat de măsuri UE din cauza rolului pe care l-a jucat în trimiterea turbinelor în Crimeea.
Aceste turbine au fost construite de Siemens pentru Rusia, însă ele au fost instalate în Crimeea.
Siemens nu a fost vizat de sancţiuni americane, iar grupul a anunţat că dă în judecată o companie energetică rusă de stat.
Multiple filiale ale producătorului rus de ţiţei Surgutneftegaz au fost de asemenea introduse pe lista americană, a anunţat Departamentul Trezoreriei.
Washingtonul anunţă aceste măsuri cu doar câteva zile înainte să facă public un nou set de restricţii economice ce urmează să vizeze apropiaţi ai Kremlinului şi o gamă largă de companii ruse.
Aceste sancţiuni au fost impuse în baza unei legi adoptate anul trecut de Congres, care vizează să pedepsească Moscova din cauza presupusului amestec în alegerile prezidenţiale din 2016 şi altor probleme.