Washingtonul a impus sancţiuni Rusiei, pe care o acuză de încălcarea drepturilor omului, inclusiv de asasinarea opozantului Boris Nemţov şi de "torturarea şi uciderea" unor persoane gay, lesbiene, bisexuale şi transsexuale (LGBT) în Cecenia, relatează AFP.
Aceste măsuri intervin la câteva zile după o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, în cadrul căreia cele două puteri au părut să caute un teren de înţelegere, scrie News.ro.
Departamentul de Stat american a adoptat măsuri împotriva a cinci persoane şi unei entităţi, la prezentarea în Congres a raportului său anual cu privire la Legea "Magniţki", care interzice intrarea pe teritoriul american şi blochează activele în Statele Unite ale unor persoane şi entităţi acuzate de încălcarea drepturilor omului.
Această lege a fost adoptată după moartea unui avocat rus, Serghei Magniţki, în detenţie, în Rusia, în 2009.
Diplomaţia americană a anunţat joi, într-un comunicat, că aceste persoane sunt "responsabile de încălcări recente notoriu de grave ale drepturilor omului, inclusiv moartea extrajudiciară a liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov şi torturarea şi măsuri extrajudiciare contra unor persoane LGBTI în Republica Cecenia", conform News.ro.
Boris Nemţov, care a jucat un rol important în opoziţia faţă de Vladimir Putin şi care a fost vicepremier în mandatul preşedintelui Boris Elţîn, a fost împuşcat cu patru gloanţe, de aproape, pe un pod, la câţiva paşi de Kremlin, în 2015.
"Aceste acţiuni vor fi urmate de măsuri reciproce", a reacţionat, într-un comunicat, Ambasada Rusiei în Statele Unite.
"Aceste decizii neconstructive contravin în mod clar perspectivelor pozitive ale discuţiilor recente ruso-americane de la Soci", apreciază ambasada.
Între persoanele vizate de sancţiuni se află Ruslan Gheremeiev, un reprezentant cecen apropiat lui Ramzan Kadîrov, liderul autoritar al acestei mici republici ruse.
Ruslan Gheremeiev a fost acuzat de implicare în asasinarea lui Ramzan Nemţov.
Kadîrov apreciază, într-un mesaj postat pe contul său de Telegram, că aceste sancţiuni - care vizează de asemenea unitatea de intervenţie a poliţiei cecene - reprezintă "proba evidentă a faptului că Statelor Unite le este frică de noi", informează News.ro.-
Autorităţile americane îi acuză de asemenea pe Ghenadi Karlov şi pe Elena Trikulia de faptul că au ascuns fapte despre moartea şi detenţia lui Serghei Magniţki.
"La aproape zece ani de la moartea sa, rămânem îngrijoraţi de impunitatea faţă de aceasta şi de alte crime violente vizând activişti, jurnalişti, avertizori de integritate şi opoziţia politică", afirmă în comunicat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.
Ea denunţă totodată "o atmosferă intensă de intimidare a celor care care depun eforturi să dezvăluie corupţia sau încălcările drepturilor omului în Federaţia rusă".