SUA investighează operaţiunile cu obligaţiuni ale marilor fonduri de investiţii, de teama riscurilor

A.C.
Bănci-Asigurări / 14 aprilie 2014

Autorităţile SUA investighează operaţiunile cu obligaţiuni ale fondurilor de investiţii, în condiţiile în care numai două dintre acestea, Pacific Investment Management şi BlackRock, administrează împreună active în valoare de 3.000 de miliarde de dolari, sumă aproape egală cu economia Germaniei, potrivit Bloomberg.

Activele Pacific Investment Management şi BlackRock, fonduri conduse de investitorii Bill Gross şi Larry Fink, s-au dublat faţă de nivelul din 2008, depăşind creşterea de 50% a pieţei.

În acelaşi timp, băncile de pe Wall Street îşi reduc portofoliile de obligaţiuni, potrivit datelor Rezervei Federale (Fed) americane.

Umflarea pieţei de obligaţiuni a atras atenţia Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), care investighează dacă marii jucători din piaţă obţin preţuri preferenţiale şi acces pe piaţă datorită influenţei lor. Banca centrală americană este îngrijorată şi de ce se va întâmpla atunci când va începe să majoreze dobânzile.

Arthur Tetyevsky, analist la Imperial Capital în New York a declarat: "Este interesant de văzut cine va începe să cumpere, atunci când aceşti investitori vor începe să vândă masiv, riscul este uriaş. Suntem foarte aproape de sfârşitul perioadei de creştere".

Poziţia dominantă deţinută de marile fonduri de invesatiţii pe piaţa obligaţiunilor va face ca vânzările să devină dificile, atunci când Fed va decide să majoreze costurile împrumuturilor de la minimul record actual, fapt care va provoca scăderea preţurilor obligaţiunilor.

În timp ce autorităţile de reglementare s-au concentrat pe riscurile din sistemul financiar implicate de băncile prea mari pentru a da faliment, riscul s-a deplasat către managerii de fonduri.

Băncile, confruntate cu mai multe restricţii asupra împrumuturilor şi a rezervelor de capital, au redus creditarea companiilor.

Reducerea rolului băncilor a făcut ca piaţa de obligaţiuni să fie vulnerabilă la efectele acţiunilor întreprinse de managerii de fonduri.

Menţinerea de către Fed a dobânzilor aproape de nivelul zero, pe parcursul a peste cinci ani, a făcut ca obligaţiunile corporatiste să înregistreze performanţe record.

Mai mult, fondurile Pimco, Vanguard Group şi Fidelity Investment administrează 39% din obligaţiunile corporatiste, în creştere de la 18% în 1997, potrivit Morningstar.

Robert Smith, director de investiţii la Sage Advisory Services în Austin, Texas a explicat: "Când vine vorba despre operaţiunile cu venituri fixe, există o oligarhie. Acest lucru poate fi bun dar şi rău. Este rău când investitorii percep că piaţa este slabă şi vând".

Potrivit BlackRock, faptul că o firmă de investiţii este mare nu înseamnă neapărat că este un risc pentru sistemul financiar. În loc de mărime, autorităţile de reglementare ar trebui să analizeze în ce măsură o astfel de companie se foloseşte de bani împrumutaţi în operaţiunile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb