SUA: Libertatea presei, în pericol din cauza NSA

V.B.
Media-Advertising #Media-Advertising / 28 iulie 2014

Supravegherea la scară largă, din partea serviciilor de informaţii americane, începe să aibă impact asupra libertăţii presei şi a democraţiei, se arată într-un raport publicat astăzi de cea mai mare asociaţie americană pentru apărarea libertăţilor, informează AFP.

Studiul, realizat de Uniunea Americană pentru Apărarea Libertăţilor Civice (ACLU) şi de ONG-ul Human Rights Watch, se bazează pe 92 interviuri cu ziarişti, avocaţi, foşti şi actuali responsabili guvernamentali. Concluzia cercetării este că programele de supraveghere create de Washington pentru a contracara atentate au afectat libertatea presei, dreptul publicului la informare, precum şi dreptul de a obţine ajutor juridic.

Grupul de persoane chestionate include 46 ziarişti din diverse instituţii mediatice, printre care diverşi laureaţi ai Premiului Pulitzer. Ei explică faptul că dezvăluirile făcute de Edward Snowden privind amploarea supravegherii Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA) din SUA au determinat sursele obişnuite ale ziariştilor să reflecteze de două ori înainte de a vorbi cu presa, chiar şi când vine vorba de subiecte neconfidenţiale, de teama să nu piardă o acreditare legată de secrete de apărare sau să nu fie urmăriţi penal pentru scurgeri de informaţii.

Raportul mai remarcă faptul că, din ce în ce mai mult, ziariştii folosesc astfel de tehnici elaborate ca să-şi cripteze comunicaţiile. Mai mult: unii nu vorbesc decât la telefoane preplătite sau evită cu totul internetul.

Charlie Savage, reporter la New York Times şi laureat al Premiului Pulitzer, a declarat: "Există deja opt cazuri penale împotriva unor surse în administraţia lui Barack Obama, faţă de trei înainte, iar acest fapt nu a trecut neobservat".

42 de avocaţi specialişti în drept penal, civil şi militar descriu şi ei un mediu din ce în ce mai defavorabil confidenţialităţii. Unii avocaţi au afirmat că folosesc tehnici similare celor ale ziariştilor, pentru a evita să fie monitorizaţi pe Internet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb