SUA: Preşedintele brazilian s-a întâlnit cu Joe Biden la Casa Albă

G.D.
Internaţional / 11 februarie 2023

Preşedintele brazilian s-a întâlnit cu Joe Biden la Casa Albă

Preşedintele brazilian Luiz Inacio da Lula, care s-a întâlnit ieri cu omologul său american Joe Biden la Casa Albă, a declarat că cei doi lideri nu ar trebui "să mai permită niciodată" atacuri asupra democraţiei, precum cele experimentate în Statele Unite şi Brazilia în ultimii doi ani, informează astăzi AFP, conform Agerpres.

Preşedintele SUA a recunoscut că democraţia a fost "testată" în ambele ţări. Pe 6 ianuarie 2021, când susţinătorii fostului preşedinte Donald Trump au atacat Capitoliul şi pe 8 ianuarie 2023, când o mulţime loială fostului şef de stat Jair Bolsonaro a luat cu asalt instituţiile statului din Brasilia. Dar "democraţia a câştigat", a subliniat Joe Biden.

Cei doi preşedinţi au continuat să îşi compare experienţele, într-o scurtă discuţie în faţa presei în Biroul Oval, înainte de începerea convorbirii bilaterale propriu-zise.

Lula l-a criticat aspru pe predecesorul sau de extremă dreapta, aflat în prezent în SUA, care a răspândit "informaţii false dimineaţa, după-amiaza şi seara", ceea ce l-a făcut pe preşedintele american să remarce:"asta îmi aminteşte de ceva".

"Bolsonaro este o copie fidelă a lui Trump, e ca şi cum l-am fi fotocopiat", a spus preşedintele brazilian într-un interviu pentru CNN, difuzat înainte de întâlnirea de la Casa Albă.

"O să vă spun un lucru: Bolsonaro nu are nicio şansă să redevină preşedintele Braziliei", a dat el asigurări cu această ocazie, adăugând în acelaşi timp că nu va cere extrădarea rivalului său, care se află în Florida."Nu voi discuta cu Biden despre asta pentru că depinde de justiţia braziliană", a spus Lula.

"Brazilia s-a izolat timp de patru ani", a deplâns situaţia preşedintele brazilian în Biroul Oval, în timp ce Joe Biden a asigurat că de acum înainte cele două ţări sunt "împreună" pentru a apăra valorile democratice în lume.

Lula a insistat mult asupra protejării mediului şi în special asupra promisiunii sale de a elimina defrişările pădurii tropicale amazoniene până în 2030: "a avea grijă de pădurea tropicală amazoniană înseamnă a avea grijă de planetă, de propria noastră supravieţuire".

Defrişările din Amazonia au crescut cu 60% în fiecare dintre anii de mandat ai lui Bolsonaro (2019-2022). Deşi au continuat, defrişările au încetinit clar din prima lună de mandat a lui Lula. În luna ianuarie au fost raşi 167 de km2 din cea mai mare pădure tropicală a planetei, o cifră cu mult mai mică decât cei 430 km2 defrişaţi în ianuarie 2022, când Jair Bolsonaro era încă la putere.

Potrivit Casei Albe, discuţiile dintre SUA şi Brazilia se concentrează pe "Fondul pentru Amazonia", un mecanism financiar multilateral creat în 2008 şi gestionat de Brazilia pentru a sprijini lupta împotriva defrişărilor. Preşedintele Lula a relansat acest fond pe care predecesorul sau l-a îngheţat şi la care au contribuit până acum în special Norvegia şi, într-o mai mică măsură, Germania. Brazilia se află acum în căutarea altor donatori.

În faţa jurnaliştilor, cei doi preşedinţi nu au menţionat un subiect mai delicat: Ucraina. Dacă SUA sunt motorul principal al răspunsului Occidentului faţă de invazia rusă, Brazilia a condamnat-o la la ONU, dar nu a adoptat sancţiuni economice împotriva Moscovei şi nici nu a trimis muniţii Kievului.

În general, Brazilia doreşte să menţină o relaţie echilibrată cu celelalte puteri emergente, inclusiv China, marele rival al SUA."Trebuie să găseşti interlocutori pentru a discuta cu ambele tabere", a declarat Lula pentru CNN. "Vreau să vorbesc despre pace. Cu Putin, cu preşedintele Biden, India, China."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce ma bucur,

    cred ca sarbatoersc evenimentul la birt 

    S-au intalnit doua marionete bolsevice, senile si corupte pana-n maduva oaselor, care au profitat de furtul masiv al alegerilor din tarile lor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb