SUA, Spania şi Norvegia au livrat către Ucraina noi sisteme de apărare antiaeriană

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 noiembrie 2022

SUA, Spania şi Norvegia au livrat către Ucraina noi sisteme de apărare antiaeriană

Ucraina a anunţat ieri că a primit din partea SUA, a Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, menite să contracareze bombardamentele masive ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene, informează AFP.

"Sistemele de apărare aeriană NASAMS şi Aspide au ajuns în Ucraina. Aceste arme vor întări considerabil armata ucraineană şi vor face cerul nostru mai sigur", a anunţat, pe Twitter, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, menţionând: "Vom continua să doborâm duşmanii care ne atacă. Mulţumim partenerilor noştri: Norvegia, Spania şi SUA".

Ucraina le cere de mai multe săptămâni aliaţilor săi livrări de sisteme moderne şi de apărare antiaeriană, în condiţiile în care Moscova şi-a înmulţit loviturile asupra infrastructurilor ucrainene de electricitate şi de apă, provocând tăieri masive de curent odată cu apropierea iernii. Alte ţări, printre care Germania sau Franţa, au furnizat deja sisteme antiaeriene Kievului, potrivit Agerpres.

WSJ: Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe a avut discuţii secrete cu oficiali de la Kremlin

Consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a purtat discuţii secrete cu oficiali cu rang înalt de la Moscova, în încercarea de a reduce riscul ca războiul din Ucraina să se extindă sau să degenereze într-un conflict nuclear, conform The Wall Street Journal (WSJ). Atât Casa Albă, cât şi Kremlinul au refuzat să comenteze aceste informaţii, potrivit Reuters.

WSJ citează oficiali americani şi aliaţi care au declarat că Jake Sullivan, principalul consilier al preşedintelui Joe Biden pe probleme de securitate naţională, a purtat în ultimele luni conversaţii confidenţiale cu Iuri Uşakov, consilier la Kremlin, şi cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, omologul lui Sullivan. Aceste discuţii nu au fost dezvăluite public, notează news.ro.

Wall Street Journal a precizat că sursele sale nu au furnizat datele când au avut loc aceste discuţii sau numărul de apeluri, însă puţine contacte la nivel înalt între oficiali americani şi cei ruşi au fost făcute publice în ultimele luni, întrucât Washingtonul a insistat ca orice discuţii privind încetarea războiului din Ucraina să aibă loc între Moscova şi Kiev.

Discuţiile lui Jake Sullivan cu Kremlinul au avut loc în condiţiile în care Occidentul acuză Moscova că îşi intensifică retorica nucleară, cel mai recent exemplu fiind afirmaţiile insistente, dar neprobate ale Moscovei că Ucraina ar avea de gând să folosească o bombă "murdară" (radiologică). Kievul a negat că ar avea un astfel de plan, iar Statele Unite şi alte voci occidentale au spus că Rusia s-ar putea să orchestreze ea însăşi un astfel de atac, ca să-l folosească apoi drept pretext pentru a escalada conflictul. La rândul său, Rusia a acuzat Occidentul că "încurajează provocările".

Jake Sullivan s-a deplasat vineri la Kiev, într-o vizită neanunţată în prealabil, şi a promis în continuare sprijinul "ferm şi neclintit" al Washingtonului pentru Ucraina.

Casa Albă a refuzat să comenteze informaţiile publicate de WSJ, răspunzând la întrebările legate de această ştire doar cu o declaraţie atribuită purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Adrienne Watson: "Oamenii susţin o mulţime de lucruri", menţionează Reuters.

La rândul său, Kremlinul a refuzat să comenteze articolul publicat de Wall Street Journal. "Nu avem nimic de spus despre acest articol", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În egală măsură, el a refuzat să comenteze şi articolul apărut sâmbătă în The Washington Post, potrivit căruia Statele Unite încurajează Ucraina, în discuţii private, să semnaleze că este deschisă la dialog cu Rusia, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus negocierile de pace cât timp Vladimir Putin este la putere.

"Ei bine, nu ştim dacă aşa stau lucrurile sau nu", a declarat Peskov, adăugând că Rusia rămâne "deschisă" discuţiilor, însă nu poate negocia cu Ucraina din moment ce Kievul refuză dialogul cu Moscova.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul Forumului de Cooperare Economică în Asia-Pacific (APEC), care se va desfăşura pe 18 şi 19 noiembrie în Thailanda, şi va decide săptămâna aceasta dacă participă la summitul G20, a anunţat ieri Kremlinul, potrivit agenţiei EFE.

"Această călătorie nu este în plan", a spus ieri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, unul dintre consilierii lui Putin, Iuri Uşakov, a declarat că preşedintele rus intenţionează să intervină prin videoconferinţă la mai multe întâlniri, inclusiv la summitul APEC.

Nici preşedintele american Joe Biden nu va participa la summitul APEC, organizaţie din care fac parte SUA, China şi alte 18 ţări din regiunea Asia-Pacific, potrivit Agerpres.

Peskov a mai semnalat că va anunţa săptămâna aceasta dacă Putin se va deplasa la summitul G20, care va avea loc pe 15 şi 16 noiembrie în insula indoneziană Bali.

Ucraina nu va lua parte la summitul G20, dacă Putin va participa la această reuniune, a anunţat recent şeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. LASATI DRACULUI SISTEMELE ASTEA , CA PARCA V-A INNEBUNIT DUMNEZEU !!!!!!!!!!!!!! TRIMITETI , ECHIPE DE SPECIALISTI IN ENERGIE ELECTRICA , CABLURI NOI , CHESTII DIN ALEA PENTRU LUMINA SI CALDURA , SA AIBE POPULATIA LA IARNA , NU CA MI-AR FI VREO MILA DE EI , DAR MAI SANT SI ANIMALE DE COMPANIE PRINTRE EI , DE ALEA MI-E MILA , MI-E MILA DE ORICE ANIMAL CARE STA IN FRIG , CA ELE SANT NEVINOVATE , NU CA OAMENII !!!!!!!!!!!!!! URA IMPOTRIVA RUSILOR , A AJUNS DE-A LUNGUL SUTELOR DE ANI , LA NIVELURI ISTERICE , DE-A DEPTUL !!!!!!!!!!!!!!!! NICI EU NU-I IUBESC , SI NU I-AM IUBIT VREODATA !!!!!!!!!!!! DA-I DRACUL !!!!!!!!!!! DAR : TREBUIE FACUT CEVA IN PLUS , NU PENTRU ARMATA SI SECURITATEA UCRAINIANA SCARBOASA , CARE A FACUT CE-A FACUT IN DONBASS , IN ANII 2014 - 2015 !!!!!!!!!!!! CI , PENTRU CEI CU ADEVARAT NEVINOVATI DE TOATA BABILONIA ASTA !!!!!!!!!!!!!!!!! CAND COLO , EI TRIMIT SUBE GROASE , NU PENTRU CIVILI , FEMEI S-AU COPII , TRIMIT 1.000.000 DE SUBE , PENTRU RAZBOINICI , CA ''''''' SA LUPTE LA CALDURA ''''''' CU RUSII !!!!!!!!!!! CIVILII ?????????? DA-I DRACU ''''', CA SE DESCURCA EI !!!!!!!!!!!! DACA VINE UN GER DE - 20 DE GRADE , SI MOR DE FRIG PE CAPETE , CA LA ASEDIUL LENINGRADULUI , ASTA ESTE !!!!!!!!!!!! MOR , ''''''' PENTRU TARA '''''''' !!!!!!!!!!!!! PENTRU SLAVA - UCRAINA , UCRAINA - SLAVA !!!!!!!!!!!!!!! PITICUL , STA PITIT LA CALDURA , AL DOARE IN PAPUC !!!!!!!!!!!!! ZBIARA IN FIECARE SEARA , UN PIC DE PROPAGANDA , SI ATAT !!!!!!!!!!!!!!!! CU ASA CONDUCATORI ............ SI CU ASA AMERICANI SI OCCIDENTALI INTELEPTI .................. SA TOT DUREZE RAZBOIUL , MULT SI BINE !!!!!!!!!! ASA DISPRETUITI CUM SANT EI , DE AMERICANI SI OCCIDENTALI , RUSIA ARE POSIBILITATEA CA SA-I CIOCANEASCA PE UCRAINIENI , ANI DE ZILE , DE ACUM INAINTE !!!!!!!!!!!!!!!! SI TOTUL , DIN CAUZA EXPLOZIEI DE LA PODUL ALA , DIN CRIMEEA !!!!!!!!!!!!! ASTA A FOST PENTRU RUSI , PICATURA CARE A UMPLUT PAHARUL !!!!!!!!!!!!!!!! SI EU CRED CA , ASTA E DOAR INCEPUTUL PENTRU UCRAINIENI !!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Faci spume? Se simte in glasul tau dorinta de a fi vecin cu rusii!

      Asta iti doresti tu pentru Romania? Sa fie urmatoarea victima a rusilor?

      Puneti mana si cititi istoria sa vedeti cum ne-au terfelit rusii! 

    Cine are bani de aruncat,sa livreze ce vrea,

    pe noi mai saraci sa ne lase in pace,

    ne-am saturat de razboiul altora 

    1. ASA ESTE , D-LE !!!!!!!!!!!! AICI , LA URMA - URMEI , AVEM DE-A FACE CU 2 TARI CARE NU NE-AU FOST NICIODATA PRIETENE !!!!!!!!!!!!!!!! SE CRED AMANDOUA , NISTE IMPERII CARE TREBUIE RESPECTATE SI SLAVITE DE CATRE RESTUL LUMII !!!!!!!!!!!!!!! FARA CA VREUNA DIN ELE , SA MERITE VREODATA ACEST LUCRU , ACEASTA CINSTE !!!!!!!!!!!! UCRAINA DE ASTAZI , DOAR SE FOLOSESTE DE ROMANIA , SI DE BUNATATEA POPORULUI EI , PANA CAND A-SI VEDE INTERESUL !!!!!!!!!!!!! DUPA AIA ............ MAI VORBIM NOI , CAND SE V-OR VEDEA CU SACII IN CARUTA !!!!!!!!!!!!!!!!!! EU , UNUL , AI CUNOSC FOARTE BINE , CAT SANT DE MARSAVI !!!!!!!!!!!!!!!!!! OR SA-SI DEA EI , ARAMA PE FATA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! O SA VADA LUMEA , LA TIMPUL POTRIVIT , CINE SANT EI , DE FAPT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      cei ce vor razboi inroleaza saracii si ii trimit in prima linie

      Fara saci de dormit, si fara echipamente esentiale :))

    Doamne ajuta si la mai mare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb