SUA- vârful de lance al ajutorului militar acordat Ucrainei

SUA- vârful de lance al ajutorului militar acordat Ucrainei

G.D.
Internaţional / 21 februarie 2023

Vârful de lance al sprijinului internaţional pentru Ucraina în ultimul an, Statele Unite au jucat un rol crucial în ajutorul acordat Kievului pentru a rezista militar împotriva Moscovei, scrie agenţia France Presse, potrivit Agerpres.

Washingtonul a reuşit să formeze rapid o coaliţie internaţională după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Aceasta a oferit Kievului ajutor militar de zeci de miliarde de dolari, antrenamente pentru trupele ucrainene şi a impus sancţiuni economice dure împotriva Rusiei.

"Fără sprijinul american şi, apoi, (...) sprijinul mai larg al Europei şi al lumii, ucrainenii s-ar fi prăbuşit", a declarat Mark Cancian, analist la think tank-ul american CSIS (Center for Strategic and International Studies). Acest "sprijin este absolut vital. Şi continuarea acordării acestui sprijin este absolut vitală", a adăugat el.

Ajutorul internaţional pentru Kiev a fost coordonat de grupul de contact pentru Ucraina, care reuneşte circa 50 de ţări conduse de Statele Unite, reunite pentru prima dată la sfârşitul lunii aprilie anul trecut la Ramstein, în Germania.

Aceste întâlniri le-au permis oficialilor ucraineni şi liderilor militari "să informeze miniştrii cu privire la dinamica de pe câmpul de luptă şi nevoile ucrainenilor, astfel încât comunitatea internaţională să le poată identifica şi să furnizeze Ucrainei capacităţile necesare" pentru a se apăra, a declarat pentru AFP Laura Cooper, secretar adjunct al Ministerului Apărării al SUA pentru Rusia, Ucraina şi Eurasia.

45 de miliarde de dolari ajutor

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a fost principala forţă motrice a acestui grup, care a purtat discuţii aproape lunar "pentru a intensifica eforturile, pentru a coordona ajutorul şi pentru a se concentra pe câştigarea luptelor de astăzi şi a celor viitoare", a mai spus Cooper.

De asemenea, aliaţii Ucrainei antrenează soldaţi ucraineni. Statele Unite au primit astfel pentru prima dată, în ianuarie, pe teritoriul său soldaţi ucraineni pentru a-i antrena pentru utilizarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot, pe care Washingtonul îl va furniza Kievului.

Eforturile americane de a uni comunitatea internaţională în jurul cauzei ucrainene contrastează în mod "fundamental" cu preşedinţia lui Donald Trump, a declarat Stephen Sestanovich, cercetător pentru zona Rusia şi Eurasia în cadrul Council on Foreign Relations.

Multora dintre membrii administraţiei republicane "nu le-au plăcut instituţiile, procesele şi liderii transatlantici. Luarea deciziilor de către Trump a fost întotdeauna haotică, însă formarea unei politici comune privind Ucraina cu Uniunea Europeana şi restul NATO ar fi fost extrem de dificilă", a mai spus Sestanovich.

Kievul a făcut presiuni pentru a obţine unele elemente de luptă pe care aliaţii săi erau reticenţi să le furnizeze, inclusiv sistemele de apărare aeriană Patriot şi tancuri grele avansate - care au fost în cele din urmă promise - şi altele, precum rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă, care nu au fost până acum promise.

Ajutorul militar total pentru Kiev oferit de Statele Unite şi alte ţări ajunge la cel puţin 45 de miliarde de dolari de la începutul conflictului, a mai spus Laura Cooper.

Punerea de acord asupra detaliilor

Mai mult de jumătate din această sumă a fost furnizată de Statele Unite, utilizând stocurile sale militare şi realizând noi comenzi în industria de apărare. A doua variantă evită epuizarea stocurilor americane, însă necesită mai mult timp.

Oficiali americani de la Pentagon au insistat în mod repetat că ajutorul acordat Ucrainei nu va compromite capacităţile de apărare ale SUA.

Însă, potrivit lui Mark Cancian, consecinţele pe care livrările de arme către Kiev le au asupra stocurilor militare americane vor deveni o problemă din ce în ce mai mare, mai ales în ceea ce priveşte muniţia de artilerie. De altfel, acest sprijin nu este susţinut în mod unanim de parlamentarii americani.

"Fără alţi bani pentru Ucraina", a scris pe Twitter, la începutul lui februarie, republicanul Matt Gaetz, membru al Camerei Reprezentanţilor, în timp ce un grup de senatori a cerut la sfârşitul lunii ianuarie extinderea ajutorului pentru Kiev pentru a include sisteme avansate pe care Washingtonul nu le-a furnizat încă.

În opinia lui Sestanovich, actualul sprijin pentru Ucraina "poate fi menţinut mult timp. Ceea ce este mai dificil este să-ţi dai seama cum - şi cât de repede - poţi să creşti acest sprijin".

"Guvernele occidentale ştiu că trebuie făcut mai mult, însă întâmpină dificultăţi în a se pune de acord asupra detaliilor", a adăugat el.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ati golit magaziile de vechituri,acum,e nasol,trebuie fabricate multe repere,iar pretul de acum e dublu fata de preturile din 1970

    1. La rusi ma refeream.

      Piticul Putin uita cum a respins tatuca Stalin nemtii cu armele americanilor in WW2. 

    Deci arme si ajutor ptr.Ucraina peste 180 miliarde $,

    iat ajutor ptr. cutremurele cu peste 60 000 morti 75 milioane $.

    asta da exemplu de democratie si omenie 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb