Inspecţia Judiciară a anunţat, ieri, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea. Inspectorii din cadrul instituţiei subordonată direct Ministerului Justiţiei, consideră că magistratul Cristina Tarcea a refuzat nejustificat să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la articolul 31 alineatul (1) litera b) şi articolul 32 din Legea 304/2004, modificată şi completată prin Legea 207/2018.
Inspecţia Judiciară a reţinut că, prin refuzul preşedintelui ÎCCJ de a implementa dispoziţiile de imediată aplicare ale Legii 207/2018, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.
Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului.
Este al treilea asalt din acest an, exercitat de subordonaţii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la magistraţii incomozi care au criticat modul în care coaliţia PSD-ALDE a modificat legislaţia penală şi legile justiţiei, trecând peste recomandările din rapoartele din 2017 şi 2018 ale Mecanismului de Cooperare şi Verificare, peste opiniile Comisiei de la Veneţia, peste recomandările GRECO, ale Comisiei Europene şi peste Rezoluţia Parlamentului European privind statul de drept din ţara noastră.
La începutul anului, Tudorel Toader a terminat evaluarea activităţii manageriale a procurorului Laura Codruţa Kovesi, după care a solicitat revocarea acesteia din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Războiul împotriva lui Kovesi a început a doua zi după ce coaliţia PSD-ALDE a câştigat alegerile parlamentare din decembrie 2016, s-a întins pe parcursul anului 2017 când parlamentarii social-democraţi au încercat să o aducă pe aceasta la Comisia specială de investigare a alegerilor prezidenţiale din anul 2009, şi s-a finalizat abia în 30 mai 2018, când Curtea Constituţională a emis decizia prin care preşedintele Klaus Iohannis a fost, obligat, în 9 iulie, să o revoce din funcţie pe fosta şefă a DNA.
• Sezon de revocări la Înalta Curte
Pentru că în apărarea Laurei Codruţa Kovesi au sărit procurorul general Augustin Lazăr şi magistratul Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ, şi pentru că aceştia, în calitate de membri ai plenulului Consiliului Superior al Magistraturii au luat poziţie faţă de modul în care legile justiţiei votate în Parlament de coaliţia PSD-ALDE vor afecta independenţa procurorilor şi judecătorilor, cei doi au ajuns pe lista neagră a şefului PSD, Liviu Dragnea şi următoarele ţinte ale lui Tudorel Toader, ministrul "apolitic" al Justiţiei.
În 24 iulie 2018, preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea spunea reprezentanţilor presei: "Se pare că şi dumneavoastră sunteţi conştienţi, nu numai eu, că a venit sezonul la revocări şi la Înalta Curte. Pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, s-a pus în mişcare marea maşină a manipulării. Şi de ce spun asta? Pentru că mi se impută faptul că am pus presiuni asupra judecătorilor datorită împrejurării că i-am rugat ca în timpul vacanţei judecătoreşti să termine de redactat, de motivat hotărârile restante. Subliniez: hotărârile restante".
Printre aceste hotărâri se număra şi decizia instanţei de fond de la Înalta Curte, prin care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman.
La numai o lună după această declaraţie, ministrul Tudorel Toader a demarat evaluarea activităţii manageriale a procurorului general Augustin Lazăr. În urma evaluării, la începutul lunii octombrie, ministrul de resort a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să îl revoce din funcţie pe şeful Parchetului General.
Atacul asupra Cristinei Tarcea, iniţiat în luna iulie, a continuat în luna octombrie, deoarece Liviu Dragnea era nemulţumit de completul de cinci judecători de la Înalta Curte care urma să îi judece apelul formulat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
• Cazul Tarcea, judecat de Lia Savonea, viitorul preşedinte al CSM
Guvernul a sesizat CCR cu privire la faptul că preşedintele ÎCCJ refuză să aplice dispoziţiile legii 207/2018 privitoare la tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători, magistraţii constituţionali s-au pronunţat la începutul lunii noiembrie şi au decis să fie respectate normele din noul act normativ. Mai mult, din dezbaterile în faţa Curţii Constituţionale şi din motivarea deciziei reiese că în perioada 2013-2018, completurile de cinci judecători nu au fost legal constituite, deoarece preşedintele ÎCCCJ şi preşedinţii de secţii au făcut parte din acestea, fără să fie traşi la sorţi.
Imediat după decizia CCR, în 12 noiembrie, magistratul Lia Savonea, care va prelua de la 1 ianuarie 2019 şefia Consiliului Superior al Magistraturii, a depus o cerere scrisă la cabinetul şefei CSM solicitând activarea procedurii de revocare din funcţie faţă de preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea. Cererea respectivă nu a fost discutată de actuala conducere a CSM, fiind amânată pentru o dată ulterioară.
Acest prilej s-a ivit, ieri, odată cu deschiderea de către Inspecţia Judiciară a procedurii disciplinare pe numele Cristinei Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi. Procedură care va fi analizată de Secţia pentru judecători din cadrul CSM la începutul anului viitor. Dacă decizia îi va fi favorabilă Cristinei Tarcea, ea poate fi atacată de Inspecţia Judiciară la plenul CSM, plen care, după 1 ianuarie 2019 va fi prezidat chiar de ... magistratul Lia Savonea.
Cu alte cuvinte, soarta Cristinei Tarcea pare pecetluită. Într-un singur an, coaliţia PSD-ALDE, prin intermediul ministrului Tudorel Toader va reuşi să se debaraseze de cei mai incomozi magistraţi, ceea ce va constitui un avertisment dur pentru oricare judecător sau procuror care se va mai atinge de "infractorii de rang înalt".
1. # cine probează ???
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2018, 16:00)
JUSTIŢIA = EXPERTUL CU PROBA ; RESTUL = bla...bla...bla...!!!