Subvenţii în avans pentru fermieri

D.N.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 16 octombrie 2018

Subvenţii în avans pentru fermieri

Fermierii care au depus cereri unice de plată vor primi în avans, începând de astăzi, subvenţiile necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de toamnă.

Anunţul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei de Guvern: "Începând de mâine (marţi 16 octombrie - n.r.), fermierii care au depus cereri unice de plată vor primi în avans subvenţiile necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de toamnă. Chiar în prima zi, 16 octombrie, 100.000 de fermieri îşi vor primi banii, iar în următoarele zile alţi 350.000 de fermieri vor beneficia de plata în avans a subvenţiilor".

Premierul a explicat că Executivul va acorda "70% din plăţile directe şi 85% din banii ce provin din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală": "Astfel, în următoarele două săptămâni, vor intra în agricultură, doar din această formă de sprijin, 200 de milioane de euro. Plătim la timp subvenţiile, oferim fermierilor sprijinul de care au nevoie pentru pregătirea următorului an agricol. Îi mulţumesc domnului ministru Petre Daea şi colegilor de la APIA şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru munca depusă astfel încât plăţile să se facă în avans".

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunţat, săptămâna trecută în cadrul conferinţei "Agri-business pe profit" organizată de ziarul BURSA, că fermierii vor primi subvenţiile "din primul minut" al zilei de 16 octombrie: "Au încheiat controlul pe data de 1 octombrie, iar acum pot să dea subvenţiile pe data de 16, la minutul 1, de la cumpăna nopţii. (...) În primele zile sunt pregătiţi acum, pentru primele operaţiuni, 450.000 de fermieri din 866.000. Nu poţi să dai banii toţi într-o zi, că este imposibil acest lucru, avem aproape un milion de fermieri, este cel mai mare număr de exploataţii în România şi România este singura ţară din UE care nu a solicitat prelungirea depunerii cererilor şi este prima ţară din UE la accesarea fondurilor europene".

Guvernul a aprobat pe 4 octombrie 2018 hotărârea privind stabilirea pentru anul 2018 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, dar şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine. Astfel, plata directă în sectorul vegetal, respectiv schema de plată unică pe suprafaţă este de 102,5 euro/ha, plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha şi 5 ha, inclusiv (5 euro/ha), şi peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (50,3 euro/ha), plata pentru înverzire (58,2 euro/ha) şi plata pentru tinerii fermieri (25,8 euro/ha). Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafeţelor determinate. Pentru speciile ovine/caprine, plăţile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 56,1 milioane de euro, urmând să se stabilească şi cuantumul pe cap de animal. Avansul se va acorda până la data de 30 noiembrie, iar din 1 decembrie 2018, APIA va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul financiar al fiecărei scheme şi cuantumul calculat şi acordat în avans, în condiţiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate. Fermierii au depus în perioada 1 martie - 15 mai peste 855.000 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 9,7 milioane de hectare, înregistrându-se o depăşire cu 250.000 de hectare faţă de anul 2017, în timp ce anul trecut au fost depuse 884.464 cereri, pentru o suprafaţă de 9,545 milioane hectare. Plafonul alocat ţării noastre pentru plăţile directe, prevăzut în regulamentul Comisiei Europene, este 1,912 miliarde de euro pentru campania din 2018. Plăţile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv 4,6638 lei/euro.

Membrii Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală sunt de acord că fermierii inactivi nu trebuie să mai primească fonduri europene începând cu anul 2020. Conform europarlamentarului Daniel Buda, prezent la reuniunea Comisiei, oficialii europeni sunt de acord «că da, astăzi avem fermieri de "canapea", mai precis, fermieri care primesc fonduri europene, dar nu lucrează efectiv terenul respectiv şi că această categorie trebuie să dispară după 2020».

Daniel Buda este de părere că este necesară o definiţie unică la nivel european a termenului de "fermier activ" şi că acest lucru se poate realiza în dezbaterile viitoare: "Reprezentanţii Comisiei Europene şi experţii au aratat că un rol important în această direcţie va trebui să îl aibă şi statele membre. Cu toate acestea, apreciez că o definţie unică la nivel european trebuie avută în vedere în viitoarele dezbateri. Fermierilor nu li se poate cere să practice o agricultură generatoare de aer curat, fară ca ei sa fie platiţi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb