Succesul Parisului în atragerea băncilor din Londra post Brexit majorează balanţa de plăţi a Franţei

A.C.
Macroeconomie / 21 iulie 2023

Succesul Parisului în atragerea băncilor din Londra post Brexit majorează balanţa de plăţi a Franţei

Succesul post-Brexit al Franţei în atragerea băncilor de la Londra la Paris a depăşit aşteptările, efectele fiind din ce în ce mai vizibile în balanţa de plăţi, a anunţat joi Banca Centrală, transmite Reuters.

După decizia Marii Britanii din 2016 de a ieşi din UE, Guvernul francez a făcut lobby pe lângă băncile internaţionale să-şi mute activităţile europene la Paris, în contextul concurenţei din partea altor huburi financiare de pe continent, cum ar fi Frankfurt, Amsterdam şi Dublin.

Eforturile au avut succes, o serie de bănci de pe Wall Street, cum ar fi Bank of America sau JPMorgan şi-au înfiinţat huburi regionale de tranzacţionare la Paris.

"Succesul Parisului post-Brexit a fost spectaculos, depăşind aşteptările noastre", le-a spus jurnaliştilor guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau, la prezentarea raportului anual privind balanţa de plăţi a Franţei.

Firmele financiare care s-au relocat de la Londra la Paris au contribuit cu 1,5 miliarde de euro la excedentul Franţei din serviciile financiare înregistrat anul trecut, a informat Banca Centrală.

Tranzacţiile firmelor de servicii financiare cu sediul în Franţa cu restul lumii au ajuns anul trecut la nivelul record de 10,4 miliarde de euro - dublu faţă de perioada votului Brexit - 2016.

Serviciile financiare au ajutat Franţa să obţină excedent din serviciile financiare de miliarde de euro, au majorat veniturile din turism şi din sectorul maritim.

Cu toate acestea, anul trecut Franţa a înregistrat un deficit de cont curent record de 53,9 miliarde de euro, echivalentul a 2% din PIB, deoarece costul ridicat al importurilor de energie a compensat excedentul din serviciile financiare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb