Suedia va ţine cele mai mari jocuri de război pe fondul temerilor legate de ameninţarea Rusiei

Cristina Radu
Internaţional / 14 septembrie 2017

Suedia va ţine cele mai mari jocuri de război pe fondul temerilor legate de ameninţarea Rusiei

Ţara scandinavă a început exerciţii cu 19.000 militari, în timp ce Rusia se pregăteşte să facă cele mai mari manevre din anul 2013, potrivit agenţiei Express.co.uk. Suedia va simula un atac din partea de est asupra insulei baltice Gotland din apropierea continentului suedez, ca parte a unui exerciţiu care va avea durata de trei săptămâni.

Suedia, care nu este ţară membră a NATO, îşi consolidează armata după ce a scăzut cheltuielile şi a reintrodus recrutarea. Generalii NATO spun că exerciţiul Aurora nu este un răspuns la exerciţiile ruse care vor începe joi, conform sursei.

Circa 1.500 de soldaţi din SUA, Franţa, Norvegia şi alţi aliaţi NATO participă la exerciţiul Aurora. Forţele armate pot mobiliza peste 600.000 persoane, sunt acum alcătuite din doar 20.000 de soldaţi şi alţi 22.000 de voluntari din Garda regională.

Mişcarea se petrece pe fondul preocupărilor în creştere ale NATO faţă de exerciţiile viitoare ale Moscovei în Europa de Est, despre care oficialii se tem că vor implica peste 13000 soldaţi raportaţi şi că pot duce la confiscări de pământ, potrivit sursei.

Exerciţiile de pregătire vin în timp ce Moscova se pregăteşte să efectueze o serie de exerciţii militare în Belarus, în Marea Baltică şi în vestul ţării în următoarele zile.

NATO consideră că exerciţiile pot implica circa 100.000 de soldaţi şi includ rachete balistice nucleare. Unii oficiali occidentali au speculat că exerciţiile pot fi folosite drept cal troian pentru a face incursiuni în Polonia şi în regiunile baltice vorbitoare de rusă. Construcţia care face parte din Operaţiunea Atlantic Resolve, a fost descrisă ca cea mai mare armare a NATO în Europa de Est de la războiul rece, conform sursei citate.

SUA au transportat vehicule pe mare din Germania, iar Franţa a adus efectivele cu trenul. Acestea urmează să fie mutate pe coasta de est a Suediei, printr-un traseu secret în care elicopterele de atac ale SUA vor juca inamicul în timpul exerciţiului.

SUA au trimis tancuri şi echipamente militare de la Gdansk, în Polonia, pentru a spori prezenţa NATO în Europa de Est ca o contra-operaţiune în faţa mişcărilor ruseşti.

Ministrul apărării al Lituaniei, Raimundas Karoblis, şi-a exprimat îngrijorarea că exerciţiile din Rusia riscă să declanşeze un conflict accidental sau pot permite Moscovei să părăsească trupele din Belarus, potrivit agenţiei Express.co.uk.

Micael Byden, comandantul forţelor armate suedeze, a declarat: "Situaţia de securitate s-a schimbat în rău". El a adăugat: "Rusia este ţara care afectează securitatea în Europa chiar acum cu acţiunile sale - anexarea Crimeei şi luptele continue în estul Ucrainei - deci este clar că ne uităm foarte atent la ce face Rusia".

Generalul Byden, vorbind în timp ce forţele americane şi franceze arătau sistemele de rachete ce vor fi desfăşurate în timpul exerciţiului, a subliniat importanţa NATO pentru Suedia: "Suntem o ţară suverană care se ocupă şi este responsabilă pentru siguranţă. Facem acest lucru împreună cu alţii, gata să susţinem şi să primim ajutor".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb