SUMELE REFUZATE LA PLATĂ S-AU DUBLAT ÎN IULIE Coface: "Disciplina de plată s-a deteriorat semnificativ, mai ales în rândul companiilor mari"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 august 2013

Coface: "Disciplina de plată s-a deteriorat semnificativ, mai ales în rândul companiilor mari"

Cristian Pârvan, AOAR: "Creşterea refuzurilor la plată - etapă premergătoare intrării în insolvenţă a unor companii"

Sumele refuzate la plată cu instrumente de debit ale rezidenţilor au crescut de peste două ori luna trecută faţă de luna precedentă, de la 550 milioane lei la 1,13 miliarde lei, potrivit Centralei Incidentelor de Plăţi a Băncii Naţionale a României (BNR). În iunie, refuzurile la plată se înjumătăţiseră, din punct de vedere valoric, comparativ cu luna anterioară. Băncile refuză să execute plăţile în situaţia în care companiile care iniţiază tranzacţiile nu deţin lichidităţi suficiente în conturi.

Avansul sumelor refuzate la plată poate să reprezinte o etapă premergătoare intrării în insolvenţă în cazul unor companii, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). În condiţiile unui acces restrâns la creditare, plata cu întârziere a furnizorilor reprezintă o metodă de finanţare pentru firme, care resimt presiunea lipsei de lichidităţi, explică domnia sa.

Revenirea pe creştere a refuzurilor la plată este surprinzătoare, în condiţiile în care al treilea trimestru al anului este cel de vârf pentru economie, a adăugat Cristian Pârvan.

În schimb, Iancu Guda, Business Information & Debt Collection Manager în cadrul Coface România, consideră că scăderea sumelor refuzate la plată înregistrată în iunie ar putea să ascundă o lipsă de încredere între partenerii economici. "Este posibil ca reducerea sumelor refuzate la plată să aibă drept cauză faptul că furnizorii acceptă mai puţine instrumente de plată şi solicită achitarea în avans. Acest lucru arată că încrederea între companii suferă", ne-a declarat domnia sa.

Disciplina de plată s-a deteriorat semnificativ la nivelul economiei, cu precădere în rândul companiilor cu cifră de afaceri care depăşeşte un milion de euro, arată reprezentantul Coface. Valoarea medie a instrumentelor de plată refuzate a crescut în ultimii ani, ceea ce indică o creştere a dimensiunii firmelor care au emis respectivele instrumente, potrivit lui Iancu Guda. De asemenea, în prima jumătate a acestui an au intrat în insolvenţă 414 companii cu cifră de afaceri de peste un milion euro, reprezentând un număr record, a adăugat domnia sa. Dintre companiile pe care Coface le-a analizat în primul semestru al anului, numărul celor care au suferit o retrogradare a calificativului de risc este cu 64% mai mare decât cel al firmelor al căror calificativ s-a apreciat, iar limita credit pentru întreprinderile de dimensiune medie, mare sau foarte mare a scăzut cu aproape 15%, a precizat Iancu Guda. Doar o treime dintre companiile care au făcut obiectul cercetării (în număr de 21.000 şi generând 48% din cifra de afaceri a companiilor din ţara noastră) au fost încadrate într-o clasă cu risc scăzut de insolvenţă, conform oficialului Coface. Clienţii din portofoliul de asigurări al Coface au transmis un număr de notificări de întârzieri la plată în urcare, sectoarele care generează cele mai multe întârzieri fiind cel metalurgic, cel al construcţiilor şi cel al procesării de carne, a mai afirmat Iancu Guda.

Potrivit buletinului de conjunctură pentru luna august al BNR, peste jumătate dintre respondenţii din sectorul construcţiilor se aşteaptă ca blocajul financiar să îşi menţină influenţa negativă asupra activităţii acestuia. În industrie, aşteptările sunt ceva mai optimiste, excepţie făcând industria chimică, de prelucrare a cauciucului şi a maselor plastice, precum şi cea a mijloacelor ale tehnicii de calcul şi a aparatelor radio-TV, arată documentul.

Numărul refuzurilor la plată cu instrumente de debit a crescut luna trecută cu 14% faţă de luna precedentă. Astfel, au fost refuzate la plată 14.786 de instrumente, dintre care 13.962 bilete la ordin (în valoare de 1,1 miliarde lei), 795 de cecuri (26049 milioane lei) şi 29 de cambii (448.000 lei). Potrivit informaţiilor BNR, 4.595 de titulari de conturi au generat luna trecută incidente de plată, în urcare cu 11% comparativ cu luna iunie.

În cazul nerezidenţilor, o singură plată a fost refuzată în luna iulie, în valoare de 55.300 lei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb