SUMMIT-UL UE PENRU RELANSAREA ECONOMICĂ /DUPĂ APROAPE CINCI ZILE DE NEGOCIERI TENSIONATE UE a reuşit să finalizeze acordul pentru redresarea post-Covid

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iulie 2020

UE a reuşit să finalizeze acordul pentru redresarea post-Covid

Acordul de susţinere, în valoare de 750 de miliarde de euro, va fi finanţat - pentru prima oară - prin împrumuturi de pe piaţa de capital

Summit-ul liderilor Uniunii Europene (UE) desfăşurat timp de aproape cinci zile, începând din 17 iulie, la Bruxelles, s-a încheiat ieri dimineaţă, cu un acord al participanţilor asupra unui pachet de ajutor pentru redresarea Europei în urma pandemiei de Covid-19.

Acordul de susţinere are o valoare de 750 de miliarde de euro şi va fi finanţat - pentru prima oară - prin împrumuturi de pe piaţa de capital. Cei 750 de miliarde de euro vor fi împărţiţi între ţările cele mai afectate de pandemie. România va primi 79,9 miliarde de euro, după cum a anunţat preşedintele ţării noastre, Klaus Iohannis.

Pe lângă planul de redresare în valoare de 750 miliarde de euro, şefii de stat şi de guvern din UE au ajuns la un acord privind un buget multianual (2021-2027) în valoare de 1.074 miliarde de euro.

Potrivit acordului menţionat, ponderea subvenţiilor şi a împrumuturilor în cadrul fondului de redresare (care a reprezentat unul dintre motivele de dispută din perioada negocierilor), este următoarea: subvenţiile vor reprezenta 390 de miliarde de euro, iar împrumuturile - 360 de miliarde de euro. Propunerea iniţială prevedea 500 de miliarde de euro granturi şi 250 de miliarde de euro credite, şi a fost susţinută de alianţa franco-germană.

Acordul pentru finanţarea post-Covid trebuie aprobat de Parlamentul European şi de parlamentele celor 27 de state membre ale blocului comunitar.

În urma realizării acordului, ieri dimineaţă, într-o conferinţă de presă comună, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul german Angel Merkel au salutat "o zi istorică" pentru UE. "Europa poate arăta în continuare că acţionează împreună", a declarat Macron, adăugând: "Aceasta este o schimbare istorică a Europei noastre şi a zonei euro".

La rândul său, Angela Merkel a spus: "Am depăşit o etapă majoră. În două luni, am reuşit să construim un consens pentru ca acest plan de relansare fără precedent să devină o decizie şi, astfel, realitate". Cancelarul german şi-a exprimat satisfacţia că UE a demonstrat, în urma negocierilor, că "poate încă acţiona împreună". Domnia sa a mai afirmat: "Este un semnal important în afara Europei, un răspuns la cea mai mare criză a UE, de la înfiinţarea sa".

Totodată, Ursula von der Leyen, liderul Comisiei Europene, a apreciat că acordul reprezintă "un moment istoric într-o perioadă de criză".

David Sassoli¸ preşedintele Parlamentului European, a afirmat, la rândul său: "Acesta este un acord fără precedent între guverne pentru redresarea economiei europene. Acum, trebuie să lucrăm la îmbunătăţirea acestor instrumente, noi nu vom renunţa la un cadru financiar multianual mai ambiţios".

Premierul spaniol Pedro Sanchez a salutat, într-o conferinţă de presă, "un mare acord pentru Europa", pe care îl consideră "un adevărat plan Marshall".

Premierul Olandei, Mark Rutte, a scris un mesaj pe Twitter: "Rezultatul negocierilor lungi şi intense privind bugetul UE şi planul de relansare protejează interesele olandeze şi va face Europa mai puternică şi mai rezistentă". Rutte a fost considerat de mulţi participanţi la summit drept principalul responsabil pentru disputele şi negocierile dure din ultimele zile.

Amintim că, duminică, discuţiile au fost aprinse, protagoniştii acestora fiind preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, şi prim-ministrul Olandei, Mark Rutte. Liderii UE s-au insultat pe parcursul negocierilor, timp în care preşedintele Consiliului European, Charles Michel, încerca să găsească soluţii acceptabile pentru toată lumea, în special în privinţa chestiunilor divergente, care se refereau în principal la raportul dintre credite şi granturi în fondul de redresare propus de Comisia Europeană, condiţiile pentru accesarea acestor fonduri şi contribuţiile naţionale pentru viitorul buget multianual.

Ieri, Charles Michel a declarat că acordul la care au ajuns liderii UE "este unul bun", iar pentru prima dată, respectarea statului de drept este legată de fondurile europene. "Am arătat că avem voinţa să lucrăm împreună", a spus oficialul Consiliului European, adăugând: "Suntem o Uniune a valorilor, care răspunde cu forţă atunci când e nevoie. Europa este solidă. Acest acord dă un semnal concret că Europa este o forţă".

Potrivit acordului, Comisia Europeană se va împrumuta 750 de miliarde de euro în baza ratingului de top de care beneficiază în privinţa datoriei (AAA). Executivul comunitar va atrage, astfel, miliarde de euro prin intermediul pieţelor de capital în numele celor 27 de state membre. Conform analiştilor, este posibil ca primii bani să nu ajungă în economia reală mai devreme de jumătatea anului viitor, în condiţiile în care acordul mai trebuie să treacă de Legislativul european şi de cele ale statelor membre UE.

În contextul în care negocierile dintre statele membre au fost tensionate, mulţi observatori au avertizat că un summit eşuat, care nu ar fi dus la un acord, ar fi pus sub semnul întrebării viabilitatea blocului comunitar, după ani de criză economică şi după plecarea Marii Britanii din UE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. LUME! LUME!LUME! Toti ne jefuiesc, platim taxe pentru ca privatii sa isi construiasca eoliene si parcuri fotovoltaice (energia verde), noi platim si nu avem nicio actiune, doar dam banii. Peste 500 milioane de euro pe an se strang din taxa pentru energia verde pusa in carca noastra. Sa ne gandim cate parcuri eoliene si fotovoltaice am putea avea din banii nostri. Ce capitalism este asta cand tu stat strangi bani de la oameni ca sa ii dai la privati. Asta inseamna jecmanirea oamenilor pentru imbogatirea privatilor. Pretul la gaz s-a liberalizat de la 1 iulie, surpriza pretul pe piata este cu 50% mai ieftin, iar firmele furnizoare 2 la numar, monopol curat detin 90% din piata fiecare pe partea lui vorbim de EON si ENGIE, ce fac nu scad un leu. Ce fac instituțiile acestui stat fraternizeaza cu ei ca sa ne jecmănească pe noi. Vorbim aici de Consiliul Concurentei care nu isi face treaba sa sparga monopolul si de Minnisterul Economiei, condus de Virgil Popescu care inainte de liberalizare era pe la toate televiziunile , ca o mata fara unghii, ca ar trebui sa scada pretul la gaze si furnizorii ii dădeau cu flit. Ce masuri ia acest Virgil Popescu pentru protejarea populatiei, nicunul, se bucura impreuna cu furnizorii ca ne mai jecmanesc. Cand este sa puna pe noi o taxa atunci imediat o aplica acesti tradatori care ne conduc. Acum le mai trebuie o taxa sa le platim conducta BRUA prin care va trece gazul nostru din Marea Neagra (dat pe degeaba) catre fratii nostri mai saraci ungurii si austriecii si noi murim in case de frig ca ne-au scumpit lemnele, iar Transgaz nu a tras nicio teava catre populatie pentru a folosi gazul. Noi nu vom avea acces la conducta BRUA, nimeni din tara nu se va putea intepa in acesta teava. Noi avem 35% din populatie care are acces la gaz, pe cand ungurii au 95% din populatie conectata la gaz. Alta jecmaneala este practicata de firmele de telecomunicatii care isi fixeaza singure cursul la care sa platesti factura. Ma intreb de ce mai avem curs BNR, de ce cei ce ar trebui sa ne apere de aceste abuzuri, dorm in papuci. LUME! LUME! LUME! nu mai votati PSD, PNL si UDMR. Avem puterea sa ii schimbam, sa le aratam acest lucru. PSD, PNL = 1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb