Summitul Administratorilor de Fonduri: "Industria fondurilor de investiţii - «mâna invizibilă» care finanţează economia şi statul"

A.I.
Piaţa de Capital / 28 septembrie 2020

"Industria fondurilor de investiţii - «mâna invizibilă» care finanţează economia şi statul"

Economisirea inteligentă nu înseamnă sume mari de bani ci crearea obişnuinţei de a economisi, spun specialiştii AAF

Industria fondurilor de investiţii este un motor economic cu rol vital în dezoltarea economică a ţării noastre, este "mâna invizibilă" ale cărei decizii finanţează economia şi statul, fiind parte a unui ecosistem care ajută investitorii să-şi plaseze bine capitalurile şi să ajute economia să prospere, este una dintre concluziile celei de-a doua ediţii a Summitul Administratorilor de Fonduri, ce a avut loc săptămâna trecută.

Promovarea recentă a Bursei de Valori la statutul de piaţă emergentă înseamnă o recunoaştere a eforturilor şi rezultatelor din ultimii 25 de ani şi pune ţara noastră pe radarul marilor investitori, chiar dacă mai este de lucru, se mai arată în comunicatul Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), organizatorul evenimentului.

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a declarat: "Industria fondurilor de investiţii este un motor economic şi are un rol vital în dezoltarea economică a României. Promovarea recentă la statutul de piaţă emergentă ne pune pe radarul marilor investitori dar mai avem mult de lucru. Trebuie să activăm pârghia productivităţii şi aceasta este ceea ce vă interesează pe dvs., industria de asset management: Investiţii, Investiţii, Investiţii".

"Horia Gustă, preşedintele AAF a punctat că, în cadrul evenimentului din acest an, o parte importantă din timp a fost alocată educaţiei financiare.

"Este bine că observăm cum tot mai mulţi oameni devin preocupaţi de economisire dar considerăm de datoria noastră să vorbim despre economisirea inteligentă", a declarat Horia Gustă.

La rândul său, Jan Pricop, director executiv al AAF, a declarat: "Ne propunem să explicăm, cu ajutorul profesioniştilor din industrie, care sunt instrumentele cu care operează fondurile de investiţii, diferenţa dintre economisire şi investiţie, diferenţa dintre a pune bani deoparte şi a spori banii pe care îi economiseşti".

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a punctat, în mesajul adresat participanţilor la Summit, că: "piaţa de capital trebuie să ajungă un motor al economiei care oferă sursă de finanţare companiilor, precum şi un loc de investiţii pentru societăţile de asigurare".

Oficialul ASF a adăugat: Pentru aceasta este nevoie de o lichiditate mai mare, care se poate obţine prin oferirea de active de calitate, printr-o implicare mai activă a Statului Român la dezvoltarea acestui sector financiar".

Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a declarat: "Prin trecerea la statutul de piaţă emergentă, Bursa de Valori rămânească a făcut un pas mare înainte. Dacă în zona pieţelor de frontieră sunt prezente fonduri de investiţii care gestionează aproximativ 5 miliarde de euro, în zona pieţelor emergente în care a intrat şi bursa românească, ne referim la un volum de 250 de miliarde de euro".

Educaţia financiară, modul în care industria poate contribui la o mai bună înţelegere a conceptelor şi instrumentelor specifice industriei fondurilor de investiţii alături de tendinţele care se manifestă în industrie atât la nivel local cât şi internaţional, impactul reglementărilor asupra industriei locale de asset management, precum şi rolul fondurilor private şi a fondurilor de investiţii alternative în piaţă, au fost cele patru teme discutate, în cele două zile ale Summitului.

Cristian Popa, CFA, membru în CA al BNR, a spus: "Pieţele financiare sunt un ecosistem, o piaţă matură a fondurilor mutuale, alături de o bursă dezvoltată sprijină un sistem bancar dezvoltat. Intermedierea bancară, cu siguranţă va fi susţinută de creşterea industriei de asset management, de creşterea bursei, pentru că firmele româneşti au nevoie de capital şi într-o piaţă dezvoltată, acesta vine dinspre bursă. Voi (industria de asset management -n.n.) sunteţi mâna invizibilă, deciziile voastre mută pieţele, finanţează statul şi economia şi până la urmă stabilesc preţul corect al capitalului"

Thomas Tilley, senior economist la Asociaţia Europeană a Administratorilor de Fonduri (EFAMA) a punctat că industria fondurilor de investiţii din România a avut o evoluţie remarcabilă, depăşind media europeană, în special din 2012, cu un vârf de creştere în 2019.

Piaţa fondurilor de investiţii din Europa de Est, incluzând şi ţara noastră, reprezintă doar 1% din totalul pieţei europene care la jumătatea anului depăşea 17 trilioane de euro.

"Piaţa românească a fondurilor de investiţii, afectată de criză în primele luni de 2020, îşi va relua cu siguranţă creşterea în această a doua jumătate a anului", a adăugat Thomas Tilley.

Creşterea nivelului de educaţie financiară este, în opinia majorităţii specialiştilor prezenţi la Summit, un obiectiv major şi imediat pentru toţi actorii care participă la ecosistemul economic - industrie financiar-bancară, piaţă de capital, manageri de active. Aceasta mai ales în condiţiile în care, conform unui studiu S&P, citat de Mihai Purcărea, CFA, CEO BRD Asset Management, în România doar 22% dintre locuitori sunt consideraţi alfabetizaţi financiar, ţara noastră ocupând astfel ultimul loc din Europa. În condiţiile creşterii interesului şi posibilităţii populaţiei de a pune bani deoparte, dar în absenţa cunoştinţelor financiare, românii rămân captivii economiilor şi nu -văd oportunitatea investirii inteligente a banilor de care dispun.

În ţara noastră, a explicat Mihai Purcărea, membru în board-ul AAF, majoritatea economiilor populaţiei stau în bănci, în timp ce în Europa depozitele bancare sunt invers proporţionale cu nivelul de educaţie financiar a populaţiei, fondurile de investiţii fiind unul dintre principalele instrumente către care sunt direcţionate economiile.

"Punem bani deoparte, economisim, cheltuim mai puţin decât venitul însă banii stau şi sunt mâncaţi de inflaţie. În ultimii zece ani de zile, în depozite bancare la termen, am fi avut un plus de 1% dobândă reală. Din cauza deprecierii puterii de cumpărare, acei bani s-au depreciat şi ei cu un sfert, în cei zece ani", a adăugat Mihai Purcărea.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor interesate să înţeleagă mai bine mecanismele industriei fondurilor de investiţii, Asociaţia Administratorilor de Fonduri a iniţiat proiectul "Economiseşte inteligent", demers care are ca scop o mai bună înţelegere a conceptului de fond de investiţii. Specialiştii AAF vor explica, într-o manieră accesibilă publicului larg, cum economisirea inteligentă nu înseamnă sume mari de bani ci crearea obişnuinţei, recurenţă.

Dan Popovici, CEO OTP Asset Management, membru în boardul AAF, a punctat: "Economisind lunar sume mici, prin intermediul unui fond, ai acces la un portofoliu diversificat, administrat de profesionişti, devii mai disciplinat şi cumperi la preţ mediu. Economisind constant, beneficiezi de puterea dobânzii compuse şi transformi volatilitatea în aliat"

Membră a Asociaţiei Europene a Administratorilor de Fonduri (EFAMA), AAF reuneşte 27 de membri care administrează active de 8,8 miliarde de euro, conform datelor centralizate la finalul lunii august şi numără 332.000 de investitori în fonduri deschise de investiţii şi 89.000 de investitori în fonduri închise de investiţii (fonduri de investiţii alternative).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb