SUMMITUL CLIMEI Antonio Guterres, ONU: Războiul împotriva planetei trebuie oprit

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Internaţional #Mediu / 4 decembrie 2019

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres

Lumea conştientizează că discuţiile legate de schimbările climatice nu reprezintă doar o modă, ci sunt unele extrem de grave. Summitul asupra Climei (COP25), care se desfăşoară în aceste zile la Madrid, îşi propune să pună bazele unei noi etape de acţiune climatică. Lucrările au fost deschise în prezenţa a 50 de şefi de stat sau de guvern şi a reprezentanţilor principalelor organisme internaţionale.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că omenirea trebuie să pună capăt "războiului pe care-l poartă împotriva naturii'' şi a vorbit despre impactul devastator pe care îl au schimbările climatice: "De decenii, specia umană este în război împotriva planetei, iar planeta loveşte la rândul ei pentru fiecare lovitură primită. Trebuie să punem capăt războiului nostru împotriva naturii, iar ştiinţa ne spune că o putem face". Înaintea COP 25, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care declară situaţie de urgenţă privind clima şi protecţia mediului în Europa şi la nivel global. Europarlamentarii au solicitat, de asemenea, ca toate propunerile legislative şi bugetare făcute de Comisie să fie în conformitate cu obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1,5EC. Cu ocazia COP 25 Parlamentul European a solicitat UE să-şi prezinte strategia de atingere a neutralităţii climatice cât de repede posibil şi cel târziu până în anul 2050. Deputaţii cer, de asemenea, preşedintelui noii Comisii Europene, Ursula von der Leyen, să includă un obiectiv de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 în Pactul ecologic european. Pe de altă parte, SUA a decis să trimită la summit o echipă de rang inferior ce ilustrează din nou lipsa interesului preşedintelui Donald Trump faţă de problematică, după ce tot el a retras SUA din Acordul de la Paris, decizie pe care a motivat-o prin faptul că acest acord prevede măsuri ce dezavantajează economia americană.

În cadrul COP 25 sunt discutate cel puţin două dosare majore: mecanismele bazate pe piaţă şi non-piaţă privind carbonul (Articolul 6 din Acordul de la Paris), precum şi adaptarea la schimbările climatice. Mesajul principal al COP25 este că toate statele lumii, la nivel colectiv, trebuie să-şi asume eforturi de creştere a ambiţiei în ceea ce priveşte măsuri concrete de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de adaptare la efectele schimbărilor climatice.

Prezent la summit, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, susţine că îndeplinirea ţintelor de reducere de emisii pentru 2030 presupune o transformare profundă la nivelul societăţii autohtone, a comportamentului şi a modelului economic: "Este foarte important de subliniat că la nivel european facem toate eforturile în acest sens. Ne aflăm aici să finalizam pachetul de reguli de implementare a Acordului de la Paris. O dată cu aceasta, vom intra într-o eră cu totul nouă, aceea de implementare, aceea de a face cu adevărat ca lucrurile să se întâmple. România şi-a atins ţintele de reducere asumate pentru anul 2020, însă atingerea ţintelor pentru 2030 reprezintă atât o provocare, cât şi o oportunitate pentru dezvoltarea inteligentă a economiei naţionale. Voi lucra împreună cu colegii mei din guvern pentru a identifica soluţiile cele mai bune pentru fiecare sector al economiei. Vom implica toţi actorii, din zona instituţiilor publice, a mediului de business, a mediului financiar-bancar, a mediului academic şi societăţii civile, în asumarea eforturilor pe care trebuie să le depunem cu toţii". Acesta a anunţat că imediat ce va reveni la Bucureşti va convoca Comisia Naţională de Schimbări Climatice. Totodată, acesta şi-a exprimat hotărârea de a pune în practică acţiunile climatice cu cel mai mare potenţial de creştere a economiei naţionale, de a asigura integritatea mediului şi de a proteja cetăţenii expuşi riscurilor climatice.

Tehnologia nucleară poate juca un rol în eforturile globale destinate limitării încălzirii globale, a declarat noul director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA), argentinianul Rafael Mariano Grossi. "Energia nucleară nu este o parte a problemei. Poate fi, pentru cei care doresc acest lucru, parte a soluţiei", a declarat Rafael Grossi, precizând că va participa la summitul mediu climă de la Madrid pentru a-şi promova mesajul. Grossi a recunoscut că mulţi oameni din lume sunt îngrijoraţi cu privire la siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare. Argentinianul a promis că agenţia va continua să lucreze la elaborarea standardelor globale de siguranţă "pentru a fi siguri că tot ceea ce facem este în beneficiul societăţilor noas­tre". Rafael Mariano Grossi, 58 de ani, până în prezent ambasador al Argentinei în Austria şi la organismele internaţionale din Viena, îi succede în funcţie japonezului Yukiya Amano.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb