SUPLIMENT AROBS AROBS - cea mai mare companie de IT de la BVB

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #IT / 25 septembrie 2023

AROBS - cea mai mare companie de IT de la BVB

Compania are birouri în unsprezece oraşe din ţara noastră şi în nouă internaţionale Serviciile şi produsele software - verticalele majore de business ale AROBS TrackGPS reprezintă una din cele mai importante soluţii de management al flotei din Europa Centrală şi de Est

AROBS Transilvania Software este o companie româ­neas­că fondată în urmă cu 25 de ani care s-a impus ca un jucător important în industria globală de tehnologie. În prezent, echipa AROBS are peste 1.200 de specialişti în birourile sale din Româ­nia şi din întreaga lume. AROBS este cea mai mare companie de IT listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Voicu Oprean a fondat AROBS cu scopul de a aduce o abordare nouă faţă de celelalte companii prezente la vremea aceea pe piaţa românească de IT şi pentru a le oferi o oportunitate de muncă tinerilor absolvenţi care voiau să rămână în ţară.

Povestea AROBS începe la întoarcerea lui Voicu în România, în 1997, după o perioadă scurtă petrecută în sectorul IT din SUA. Voicu s-a alăturat unei firme italiene de out­sourcing din Cluj, dar cultura companiei nu s-a aliniat cu viziunea sa şi a fost concediat la scurt timp, imediat după ce au aflat că doreşte să îşi continue studiile.

Iniţial, AROBS a însemnat un mic grup de prieteni care scriau cod într-un apartament din Cluj-Napoca. Dacă în primii ani de existenţă AROBS s-a concentrat pe furnizarea de servicii software clienţilor internaţionali, în 2003 şi-a diversificat activitatea şi a lansat primul său produs, Optimall SFA.

De-a lungul anilor, echipa AROBS s-a extins atât pe teritoriul ţării cât şi în afara graniţelor, iar în prezent are birouri în uns­prezece oraşe din România şi nouă sedii internaţionale.

Creştere organică şi prin achiziţii strategice

AROBS a crescut atât organic, cât şi prin achiziţii strategice ale unor companii care au sinergii cu AROBS Grup, în cadrul cărora activează echipe de management şi tehnice care completează viziunea şi direcţiile de dezvoltare comune.

AROBS are două verticale majore de business, partea de servicii soft­ware şi partea de produse software. Pe partea de servicii software, cea mai puternică divizie din companie, AROBS a dezvoltat parteneriate cu jucători internaţionali importanţi din industrii precum Automotive, Life Sciences, Travel, IoT, Fintech, Medical Devices, Aerospace şi Marine. Din aprilie 2023, AROBS îşi întăreşte poziţia pe piaţa de Intelligent Automation, Machine Learning, Robotic Process Automation şi Artificial Intelligence, prin achiziţia Future WorkForce Global şi integrarea business-ului cu CoSO Olanda şi Belgia, care sunt parte din grup din 2018.

Produsele software ale AROBS eficientizează activitatea companiilor din industrii emergente, cu soluţii pentru managementul de flotă (TrackGPS, lider în industria managementului de flotă cu peste 11.000 de clienţi, şi SASFleet şi E-Toll Solutions), optimizarea afacerilor (Optimall, MonePOS, SoftManager), gestionarea resurselor umane (TrueHR, dpPayroll), RateWizz (channel manager pentru industria hotelieră) şi soluţia pentru digitalizarea manualelor şcolare.

2003-Lansarea Optimall, primul produs software AROBS, urmat în 2005, de TrackGPS, care azi este produsul cel mai puternic al companiei

Primul moment important a fost în 2003, când, sub presiunea crizei dot.com, AROBS a lansat primul său produs, Optimall SFA, pe piaţa româ­nească. În 2005, a lansat TrackGPS - platforma de management al flotei - care este, în prezent, cel mai important şi renumit dintre toate produsele AROBS. TrackGPS este una din cele mai importante soluţii de management de flotă din Europa Centrala şi de Est, şi este prezent şi pe piaţa din Indonezia.

2018 - achiziţia primei companii străine

Un moment important a fost achiziţia primei companii străine. În 2018, AROBS a achiziţionat CoSo din Belgia şi Olanda, specializată în logistică, educaţie şi automatizare (RPA). Aceas­tă tranzacţie a fost urmată de achiziţia SAS Grup în 2018, al treilea cel mai important jucător de pe piaţa de management şi monitorizare a flotelor auto din România la acea vreme. A fost momentul în care compania şi-a consolidat poziţia de lider pe această piaţă. În 2019 a făcut o nouă achiziţie, prin preluarea pachetului majoritar de acţiuni al SoftManager, companie care dezvoltă şi implementează soluţii CRM. Un alt moment important a fost achiziţia UCMS, creatorul produselor software TrueHR şi dpPayroll. Compania a devenit, de asemenea, parte din AROBS în 2019.

2021 - cel mai mare plasament privat din istoria Pieţei AeRO

Un moment crucial în evoluţia companiei a avut loc în octombrie 2021, când AROBS a atras aproximativ 75 de mili­oane de lei în cadrul celui mai mare plasament privat din istoria pieţei AeRO a BVB, capital destinat procesului de fuzi­uni şi achiziţii al companiei.

În data de 6 decembrie 2021, acţiunile AROBS au intrat la tranzacţionare pe piaţa AeRO a BVB. Cu sprijinul capitalului atras de la inves­titorii BVB, finanţare bancară şi resurse proprii, AROBS a realizat următoarele achiziţii de la listarea pe piaţa AeRO a bursei: Berg Computers, Enea Software Services România - acum AROBS Engineering, Nordlogic Grup, AROBS Software SRL - Moldova şi AROBS TrackGPS SRL - Moldova, Centrul de Soft GPS, SYDERAL Polska - acum AROBS Polska, Future WorkForce Global SA şi AROBS Pannonia Software KFT (Ungaria).

AROBS este una dintre puţinele companii listate care oferă angajaţilor un program de Stock Option Plan (SOP), prin care aceştia devin parteneri ai companiei. Trei programe de SOP au fost deja implementate, din 2021 până în prezent.

În 2023, compania a demarat procesul de transfer al acţiunilor sale pe Piaţa Principală a BVB, un pas semnificativ pentru ca AROBS să devină un jucător important pe piaţa globală de servicii şi produse IT, pornit de la Cluj.

Începând cu 25 septembrie 2023, acţiunile AROBS se tranzacţionează pe Piaţa Principală a BVB.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb