Reporter: Sustenabilitatea este din ce în ce mai mult văzută ca un mindset, mărimea afacerii fiind considerată pe alocuri irelevantă. Consideraţi că sustenabilitatea în business/afaceri este importantă şi dacă da, cum vă raportaţi la ea?
Cosmin Pătroiu: Dezvoltarea sustenabilă a unui business înseamnă strategie, dincolo de cifre. Sustenabilitatea în afaceri înseamnă capacitatea de a te dezvolta cu impact minim asupra resurselor naturale, de a crea mai mult cu mai puţin. Această provocare ar trebui să devină un obiectiv pentru fiecare companie producătoare.
Schimbările climaterice reprezintă una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă lumea astazi. Doar 1,5 grade ne separă de depăşirea limitei de încalzire globală, cu efecte devastatoare asupra mediului şi calităţii vieţii noastre.
De aceea, la TeraSteel, prin proiectul Planet Passionate, am fixat obiective concrete pentru următorii zece ani, pe patru mari direcţii: energie, carbon, circularitate şi apă. Aceasta vizează toate activităţile companiei, de-a lungul întregului lanţ valoric.
Reporter: Consideraţi că firmele vor fi nevoite să accepte o reducere a eficienţei (a profitului) pentru a fi mai sustenabile sau proiectele de sustenabilitate au scopul de a îmbunătăţi în acelaşi timp eficienţa unei societăţi?
Cosmin Pătroiu: Este important sa privim dincolo de cifre şi da, consider că misiunea unei companii este mai mare decat cea de a produce profit.
Noi, in TeraSteel, credem că afacerile sunt făcute din oameni, nu din cifre, credem că viitorul înseamnă protejarea mediului prin soluţii durabile, credem că este de datoria noastră să ne implicăm în comunităţi pentru a le dezvolta.
Acesta este şi motivul pentru care investim continuu în utilaje şi soluţii care au rolul de a optimiza resursele şi a reduce emisiile de dioxid de carbon în atmosferă şi totodată ne implicăm activ în dezvoltarea comunităţilor în care ne desfăşurăm activitatea prin ample proiecte de responsabilitate socială ce vizeză păstrarea unui mediu curat, creşterea nivelului de trai pentru persoane cu nevoi speciale sau stimularea performanţelor sportive.
Reporter: Care consideraţi că sunt riscurile unei societăţi nesustenabile?
Cosmin Pătroiu: O societate axată doar pe consum, în detrimentul protejării şi regenerării resurselor, va conduce în mod firesc la epuizarea lor.
Dacă procesele poluante nu sunt controlate, atunci ecosistemele Pământului vor fi afectate şi cel mai probabil vom rămâne fără combustibili fosili, un număr mare de specii de animale vor dispărea şi atmosfera va fi afectată iremediabil. Va fi o lume în care ne va fi din ce în ce mai greu sa trăim.
Aerul curat şi condiţiile atmosferice specifice fiecărei zone, existenţa resurselor naturale, calitatea şi curăţenia apei sunt toate beneficii ale sustenabilităţii.
Reporter: În ultimii ani vedem că se pune din ce în ce mai mult accent pe această direcţie de economie verde, o accelerare la nivel legislativ care vine dinspre Comisia Europeană care afectează industrii, produse şi servicii şi schimbă afacerile. Cum se vede la dumneavoastră în companie această schimbare?
Cosmin Pătroiu: În TeraSteel ne desfăşurăm activitatea după principiile dezvoltării durabile, urmărind menţinerea unui echilibru între obiectivele de natură economică, ecologică şi socială
Mai mult decât atât, în 2021 am implementat programul Planet Passionate cu ţinte clare în ceea ce priveşte consumul de energie din surse regenerabile, scăderea emisiilor de carbon, circularitatea materiilor în natură şi salvarea rezervelor de apa potabilă.
Principalele noastre obiective vizează ca 60% din consumul de energie electrică să fie generat direct în fabrică începând cu 2025, prin intermediul centralelor solare instalate, toate maşinile companiei să fie cu emisii zero până în 2030, să avem zero deşeuri reciclabile ale companiei la groapa de gunoi până în 2025 şi zero deşeuri ale companiei la groapa de gunoi până în 2030. Reducerea consumului de apă de la reţea cu 50% începând cu 2023 este, deasemenea, un anagajament pe care vrem să îl respectăm.
Reporter: Consideraţi că aceste criterii ESG despre care tot vorbim în ultimii ani (Environment, Social and Governance) reprezintă o ţintă propriu-zisă pentru companii sau un pas intermediar în tranziţia la sustenabilitate a unui mediu de business?
Cosmin Pătroiu: Aceste criterii ajută companiile în direcţia dezvoltării durabile, iar pentru companiile listate la bursă, de exemplu, pot funcţiona drept catalizatori în tranziţia către sustenabilitate.
Indicii ESG reprezintă o măsură a maturităţii şi a rezilienţei unei companii, aducând valoare adaugată şi crescând atractivitatea acesteia, atât în ochii potenţialilor angajaţi, cât şi a investitorilor.
Reporter: Ce proiecte sau investiţii concrete aveţi în domeniul sustenabilităţii? Care este bugetul alocat în acest sens?
Cosmin Pătroiu: Proiectele noastre vizeză instalarea de centrale fotovolatice pe toate clădirile de producţie. Astfel, anul acesta am finalizat montarea unei centrale fotovoltaice pe facilitatea de producţie profile zincate din Bistriţa.
La ora actuală, cu ajutorul celor 952 de panouri fotovoltaice instalate în fabricile noastre din România, 20% din energia consumată pentru fabricarea panourilor şi 60% din energia consumată pentru producerea profilelor zincate este energie solară produsă direct în fabrică.
O altă direcţie importantă este cea legată de parcul auto, respectiv cel al utilajelor utilizate în producţie (stivuitoare, combi-lifturi), direcţie în care alocăm resurse importante pentru achiziţia de maşini electrice. Ţinta noastră este ca până în 2030 toate maşinile din companie şi utilajele folosite în producţie să fie cu emisii zero.
Un alt proiect în curs de desfăşurare vizează captarea apei de ploaie (Rainwater Harvesting System) şi folosirea acesteia în procesele administrative şi de producţie, astfel încât să reducem consumul de apă de la reţea cu 50% începând cu 2023.
Investiţiile se finanţează din surse proprii, în strânsă dependenţă cu evoluţia businessului astfel încât bugetul este unul variabil, în funcţie de performanţa în business.
Reporter: Aveţi o strategie de sustenabilitate pentru perioada imediat următoare şi dacă da, ce include aceasta?
Cosmin Pătroiu: Crearea de valoare adăugată pentru clienţi şi beneficiari, pentru comunităţile în care activăm şi pentru companie, simultan cu reducerea amprentei noastre asupra mediului. Aceasta este baza strategiei noastre de sustenabilitate şi a obiectivelor asociate acesteia, care au fost menţionate anterior.
Ne implicăm activ în cadrul organizaţiei prin programe de training, astfel incât fiecare coleg din TeraSteel să cunoască obiectivele companiei şi modul în care poate el contribui la realizarea acestora, ne implicăm activ în comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea, atât prin susţinerea mai multor proiecte culturale, ecologice, activităţi caritabile derulate de asociaţii neguvernamentale, iniţiative pentru promovarea sportului şi sănătaţii, precum şi proiectelor social-educative. Împreună cu partenerii noştri, promovăm practici sustenabile de-a lungul întregului lanţ valoric.
Reporter: Consideraţi că legislaţia fiscală este una care îndeamnă companiile să colecteze/recicleze şi să aducă în faţă produse şi servicii sustenabile? Mulţi antreprenori spun, de exemplu, că aşteaptă de la stat o deducere de impozit, un factor motivator...
Cosmin Pătroiu: Legislaţia fiscală actuală crează un cadru în care companiile îşi pot desfăşura activitatea. Bineînţeles că anumite facilităţi fiscale clare şi simplu de implementat, aplicate pe termen lung, ar stimula economia românească pe drumul sustenabilităţii.
Ceea ce este foarte important acum însă, este predictabilitatea atât în ceea ce priveşte mediul de business, dar şi pe cel legislativ.
Reporter: Cum putem fi noi înşine mai sustenabili?
Cosmin Pătroiu: Prin gesturi simple-consum responsabil de energie şi apă, colectare selectivă a deşeurilor, implicare în acţiuni de curăţare a mediului, educaţie timpurie în acest domeniu a copiilor noştri. Sustenabilitatea înseamnă o viaţă responsabilă, dialog, angajament şi implicare.
Reporter: Cum vedeţi viitorul sustenabilităţii şi ce planuri aveţi în acest domeniu?
Cosmin Pătroiu: Conceptul de sustenabilitate al unei societăţi este strâns legat de gradul de educaţie al acesteia şi de nivelul de trai. Este evident că se fac eforturi în sensul dezvoltării sustenabile de către organismele mondiale, modul în care fiecare ţară se aliniază reglementărilor globale şi reuşeşte să implementeze acţiuni concrete diferă însă foarte mult.
În ceea ce ne priveste, ne respectăm angajamentele luate în cadrul programului Planet Passionate şi impreună cu partenerii noştri avem convingerea că vom construi o lume mai bună pentru noi, pentru copii noştri, pentru generaţiile viitoare. Acesta este şi headline-ul de comunicare al companiei noastre: TeraSteel -Together We Build Better.
Reporter: Consideraţi că România are o problemă cu educaţia şi cultura reciclării? Ce credeţi că ar trebui să facă mai bine autorităţile locale în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor şi implementarea componentei de oraşe sustenabile/smart city?
Cosmin Pătroiu: În Romania s-au facut paşi în direcţia creşterii gradului de conştientizare a importanţei colectării selective a deşeurilor şi a reciclării. Cu toate acestea, suntem încă la început de drum.
Reporter: Mulţumesc!