Viteza cu care creşte Sistemul de Garanţie- Returnare (SGR) este una extrem de mare, susţine Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care este de părere că, după ce SGR va fi "pe picioarele lui 100%", următoarea discuţie foarte importantă va fi despre "reutilizarea ambalajelor". Domnia sa a declarat recent, într-o conferinţă organizată de CursDeGuvernare.ro: "Am inaugurat, lângă Bucureşti, la Otopeni, cel de-al patrulea centru de sortare şi de numărare, un centru extrem de modern, cu o capacitate de şase tone în fiecare oră şi care, dincolo de faptul că asigură infrastructura necesară pentru garanţie - returnare pentru zona de sud, înseamnă în acelaşi timp şi locuri de muncă. Peste 150 de oameni urmează să lucreze acolo şi, dacă o să adunăm angajaţii fiecărui centru de numărare şi de sortare şi dacă adunăm cei o mie de şoferi care astăzi lucrează pe cele o mie de camioane care transportă ambalaje din băuturi, şi dacă ne uităm la întreaga industrie orizontală care se dezvoltă în fiecare zi datorită SGR, putem spune nu doar că vom avea o Românie mai curată, ci şi o Românie mai prosperă din punct de vedere economic. Mai ales în contextul în care accesul la resurse naturale uneori e limitat. Din acest motiv, nu pot decât să mă bucur că sistemul garanţie - returnare funcţionează bine. Nu avem probleme, nu s-a blocat... E adevărat, spun uneori cetăţenii că aşteaptă mai mult la rând, mai sunt cozi uneori la centrele de colectare. Pe unii îi deranjează chestia asta, alţii profită şi mai socializează acolo, la coadă, însă toată România participă la acest sistem. Este un sistem care a schimbat viaţa fiecărui român şi suntem pe traiectoria pe care ne-am asumat-o".
Conform ministrului, la data de 7 mai, românii au returnat nouă milioane de ambalaje, într-o singură zi. Mircea Fechet a subliniat: "Imaginaţi-vă cum arată nouă milioane de PET-uri aruncate pe marginea drumului, într-un lac, într-o pădure, într-un râu, sau chiar şi la groapa de gunoi, acolo unde ajungeau până acum. Astăzi, toate acele PET-uri, doze sau sticle, ajung în fabricile de reciclare din România, iar ăsta nu poate fi decât un lucru care să mă bucure extraordinar de tare".
Mircea Fechet a amintit şi de "reparare şi reutilizare", afirmând: "Am avut discuţii cu colegii din Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic de la Camera Deputaţilor, care au fost de acord cu un proiect de lege privind repararea şi reutilizarea echipamentelor electrice şi electronice. Sunt multe astfel de echipamente care ies din uz, sunt companii care le schimbă, bănci, societăţi comerciale şi, în loc să ajungă să fie tocate într-o fabrică de reciclare sau, cine ştie pe unde, ele pot să fie reparate şi pot să fie folosite mai departe, fie în şcoli, fie în grădiniţe, fie în alte instituţii sociale, şi cred că acesta este un mare câştig".
Vorbind despre reutilizarea ambalajelor, domnia sa a declarat: "O sticlă poate fi reutilizată de 50 până la 60 de ori. Asta înseamnă că în loc să producem o nouă sticlă, să o topim la 1.100 de grade, spre deosebire de 1.800 când nu folosim material reciclabil, dar totuşi... să consumăm atât de multă energie şi să facem o nouă sticlă, e suficient să spălăm ambalajul respectiv şi să-l refolosim. Acesta este următorul mare lucru pe care ar trebui să-l facem".
• Oana Özmen, deputat: "Pentru economia circulară, miza e să avem acces la tehnologii noi şi investiţii"
Pentru ca România să poată atinge obiectivele fixate în materie de economie circulară sunt importante trei lucruri: accesul la tehnologii noi, la investiţii şi o atenţie deosebită la implementarea proiectelor, este de părere Oana Özmen, secretar al Comisiei pentru Industrii şi servicii din Parlamentul României. Domnia sa a declarat în cadrul conferinţei mai sus menţionate: "Atunci când vorbim de economie circulară vorbim de materiale fiabile, care pot fi refolosite. În 2022, Comisia pentru industrii a prezentat un prim pachet de măsuri pentru a accelera tranziţia către economie circulară în cadrul Planului de acţiune pentru economie. Propunerile includ promovarea economiei durabile, încurajarea consumatorilor pentru tranziţie verde, revizuirea reglementărilor. La nivel global avem doar 7,2% produse care au ajuns în sfârşit la finalul ciclului de viaţă şi care pot fi reutilizate, Uniunea are o ţintă ambiţioasă de 11,7%. În România însă, doar 1,3% este procentul produselor care se reîntorc în ciclul de utilizare. Dincolo de acest aspect, trebuie să înţelegem cât de important este să avem o campanie de conştientizare, cum reuşim ca acest proces de reutilizare a produselor, nu doar a celor din plastic, ci şi alte produse. E important să reparăm electrocasnicele, nu să cumpărăm alte produse, sau să rezolvăm problema resturilor care provin din materiale de construcţii - e o mare provocare".
În opinia sa, SGR este un sistem "îmbucurător pentru moment" pentru că, cel puţin la nivelul Capitalei, există o creştere a procentului de colectare. În plus, "dincolo de costul per PET, este important să vedem în ce măsură întregul sistem e funcţional".
Oana Özmen a mai spus: "Din discuţiile cu cetăţenii, cea mai mare problemă pare să fie timpul foarte lung pe care îl petrec atunci când vor să returneze aparatură electrocasnică, mobilier vechi, dacă au o problemă cu materiale de construcţii rezultate în urma renovării. Este foarte important să investim în tehnologii verzi, care să permită ca materialele să poată fi reutilizate, astfel încât ce rămâne în final să nu compromită mediul".
• Laszlo Borbely, consilier de stat: "În România nu sunt suficiente investiţii în economia circulară"
În România nu sunt suficiente investiţii în economia circulară, afirmă Laszlo Borbely, consilier de stat la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvern, subliniind că în prezent sunt purtate discuţii cu Ministerul de Finanţe în legătură cu etichetarea ecologică a finanţărilor.
Domnia sa a precizat la evenimentul organizat de CursDeGuvernare.ro: "Trebuie să vină cât mai mulţi investitori, care să-şi dea seama că România a luat în serios schimbarea de mentalitate. Economia circulară înseamnă şi un business bun, pentru acele companii care şi-au dat seama. Am avut o primă întâlnire cu Banca de Investiţii Europeană, Banca Mondială, BERD. Au venit cu toţii să discute în ce stadii ne aflăm. Au fost mulţumiţi de structura de guvernanţă şi au spus: «pentru sistemul bancar european, România este o zonă interesantă». Partea privată trebuie să ştie că merită să investeşti, să vină cu expertiză, pentru că acum avem negociere cu OECD, avem PNRR, avem bani. Cred că este o perioadă extraordinar de importantă pentru România, ca să facem mai mult pe această zonă".
• Constantin Damov, CERC: "Trebuie să evităm eco-dumpingul"
Concurenţa neloială din China şi din alte state, care apare pe piaţa economiei circulare, este un motiv de îngrijorare pentru Constantin Damov, preşedintele Coaliţiei pentru Economie Circulară - CERC, care a declarat la evenimentul menţionat: "Recomandările noastre la Bruxelles şi pe care le transmitem şi reprezentanţilor Guvernului României sunt că pe această piaţă pot intra toţi cei care respectă aceleaşi standarde. Şi dacă nu, ne vom proteja într-un anume fel - nu spun de taxe vamale, ci pur şi simplu, dacă la o petrecere trebuie să venim îmbrăcaţi frumos, cu costum, cu papion, cu pantofii făcuţi, nu pot să vină şi alţii cu cizme înnoroiate, care să intre la distracţie, pentru că sunt mai ieftini. Trebuie să evităm eco-dumpingul şi trebuie să avem o piaţă în care accesul să aibă acelaşi nivel de ambiţie".
Pentru Constantin Damov, SGR este cel mai mare proiect "de echipă naţional", de succes, iar cozile formate la aparate arată că "lumea îşi doreşte să fie acolo".
• Gemma WEBB, RetuRO SGR: "Vom egala capacitatea de prelucrare cu cea de punere în piaţă"
Preşedintele RetuRO SGR, Gemma Webb, a declarat că, până acum, sunt 1,5 miliarde de ambalaje puse în piaţă, iar previziunea pentru întreg anul curent, în România, este de este de şapte miliarde de ambalaje - sticlă, plastic şi aluminiu. Domnia sa a precizat: "Astăzi avem capacitatea de a prelucra trei miliarde anual, deci jumătate, dar în curând vom egala capacitatea de prelucrare cu cea de punere în piaţă". Gemma Webb a mai spus: "Imaginea de succes este să facem din reciclare o componentă a vieţii fiecăruia din România, să atingem ţinta europeană pentru reciclare şi să avem o Românie mai curată şi mai verde. Aceasta e imaginea succesului. Dificultăţi, sigur, avem. Vorbim de una dintre cele mai complexe iniţiative care se implementează în România în domeniul economiei circulare şi al reciclării. Discutăm de implicarea tuturor cetăţenilor români, a 80.000 de comercianţi, 4.000 de producători şi importatori şi de autorităţi care au trebuit să colaboreze pentru a pune în funcţiune acest sistem. Trebuie precizat că sistemul SGR din România este al doilea cel mai mare, după cel din Germania şi, foarte important, este cel mai mare sistem deplin integrat de garanţie returnare din lume. Trebuie să ţinem cont de aceste realităţi. Ca să facem funcţional acest sistem, să obţinem schimbarea de mentalitate, a trebuit mai întâi să construim infrastructura. Ca să implicăm consumatorii a trebuit să asigurăm un acces facil al acestora la sistem. Ce am construit noi, RetuRO, a fost această infrastructură, care implică folosirea celor mai noi tehnologii şi amplasarea în toată ţara a facilităţilor moderne de numărat şi de sortat. Avem în acest moment patru astfel de centre, iar capacitatea de procesare este de 3 miliarde de recipiente. În următoarele luni vom mai deschide alte trei centre".
Concluzionând, oficialul RetuRO a declarat că SGR funcţionează, chiar dacă apar şi vor continua să apară probleme, probabil, în următoarele şase luni. "E ceva normal. Toate celelalte pieţe au experimentat aceleaşi probleme", a spus Gemma Webb, subliniind: "Peste tot este la fel, începi ceva de la zero şi înveţi pe parcurs ce e de făcut. Ce a fost fantastic aici, în România, a fost cooperarea tuturor - producători, retaileri, HoReCa, autorităţi, toţi au cooperat pentru a rezolva problemele".
• Alin Vişan, ARAM: "Va trebui să sprijinim sistemele de colectare/reciclare a majorităţii ambalajelor"
Alin Vişan, preşedintele Asociaţiei Române pentru Ambalaje şi Mediu (ARAM), a adus în atenţie, la conferinţa mai sus amintită, problema ambalajelor care nu au cum să intre în SGR, subliniind: "Să nu pierdem din vedere esenţa: în continuare va trebui să fim foarte atenţi şi să sprijinim sistemele predominante de colectare/reciclare a majorităţii ambalajelor care de fapt nu au cum să intre în SGR.
SGR, în toate ţările în care funcţionează, este dedicat ambalajelor de băuturi. E foarte bine că e aşa pentru că pot fi colectate uşor, rapid, facil şi eficient. Dar restul ambalajelor - vorbim de 75% din ambalajele puse în piaţă - vor trebui să fie în continuare colectate şi reciclate prin sistemele în funcţiune".
• Geanin Şerban, OIREP Ambalaje: "Simţim lipsa de abordare unitară a celor care autorizează"
Geanin Şerban, preşedintele Asociaţiei OIREP Ambalaje reclamă "lipsa de abordare unitară a celor care autorizează", afirmând: "Avem surpriza ca pentru aceeaşi activitate interpretările să fie diferite la nivel de judeţ şi, din nefericire, nu există informaţii minime obligatorii în aceste autorizaţii, astfel încât fiecare dintre noi să ştim că, în colaborarea cu un anumit partener, el poate şi a fost verificat că are capabilitatea de a gestiona o anumită cantitate, în anumite condiţii, în funcţie de locaţia în care îşi desfăşoară activitatea, respectiv echipamentele cu care este dotat. Am făcut de fiecare dată demersuri, în discuţiile noastre cu Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, tocmai pentru a ajunge într-un timp cât mai scurt la aceste informaţii de care avem nevoie, la care să facem referire atunci când raportăm anumite cantităţi gestionate prin partenerii noştri şi, mai ales, interpretarea cu privire la procesul de reciclare în anumite domenii să fie unitar abordată la nivel naţional".
• Valentin Negoiţă, ECOTIC: "Capacitatea de reciclare din România depăşeşte cu mult volumul de deşeuri colectat"
Capacitatea de reciclare din România depăşeşte cu mult volumul de deşeuri colectat actualmente, susţine Valentin Negoiţă, preşedintele asociaţiei ECOTIC, care a menţionat: "Cantităţile de materii prime valorificate în urma reciclării se cifrează la circa 189.000 de tone de fier, 55.000 de tone plastic, 11.000 tone de aluminiu şi 7.100 de tone de circuite integrate. ECOTIC este implicat în mod activ, din anii 2009 - 2010, în activitatea de recondiţionare şi reutilizare a deşeurilor, împreună cu partenerii noştri de la Ateliere fără Frontiere, organizaţie specializată în domeniul recondiţionării echipamentelor. Colaborarea noastră cu Asociaţia Ateliere fără Frontiere a contribuit la recondiţionarea a peste 45.000 de unităţi echipamente electronice, printre care desktopuri, laptopuri, printere, display-uri şi tablete, care au fost ulterior donate unor şcoli din mediul rural şi unor comunităţi defavorizate. Inclusiv ONG-uri de pe teritoriul României".
În opinia sa, pentru a stimula tranziţia la economia circulară sunt necesare o serie de măsuri, reglementări, care privesc în primul rând inovarea şi cercetarea în domeniul economiei circulare, dezvoltarea unei reţele naţionale de ateliere de reparaţii şi recondiţionări (care face parte din strategia României), dezvoltarea infrastructurii de colectare la nivel naţional, reducerea fluxurilor paralele de deşeuri şi reducerea exportului de fier vechi, care, în cazul României, reprezintă peste o treime din volumul de deşeuri generat anual.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2024, 10:38)
Inainte de '89 se recicla orice, era infrastructura, tot ce trebuia, mai tine minte cineva cei 3R ?
Apoi am trecut repede in barca capitalismului si a societatii de consum.
Acum revenim iar la socialism. Reciclam roice, avem din ce in ce mai putina caldura in case. Probabil urmeaza restrictiile la transportul personal(cu masinile termice) si la consumul de curent(eolienele nu produc constant).
Aceeasi marie cu o alta palarie, cine zicea ca istoria nu se repeta ? Acum chiar de 2 ori in aceeasi viata !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2024, 15:51)
nu revenim la socialism...
e pur si simplu vorba de ciclul comoditatilor.... ce nu se mai scumpesc momentan in pret real... si deci e oportunitate de a infla piata in alte directii...de "reciclare"... pentru ca se pot face bani frumosi din reciclare atunci cand "marfa" ramane la un pret relativ stagnat.... tot ce incarca costurile sunt taxele salariile impozitele si etc... si deci e diferenta de prodit de facut...
si comunismul a prin o perioada de comoditati relativ stagnate din 52 pana in 72-75... dupa arucirea pana in 82 si slumpul de pe alt platou de a rupt gura consumului.... alt ciclu de arcuire a fost prin 1915 -1932... unde nea rupt gura si atunci... bursela cazand inainte platoului la comoditati...declansand si deflatia de dupa a comoditatilor..si depresia respectiva... ca alt boom fortat de W2 si finalizarea lui sa ridice pretul real in 45-52 peste varful din 30.... si uite asa s-a spalat depresia din 30-40.... ramanand stabil ciclul de comoditati din 52 -75 a permis romaniei si altor state sa se dezvolte relativ ieftin si sa se imprumute in dolari sau aur..la schimb pe marfuri sau aur... ca lei nu vroia nimeni... chiar daca se intareau inter din cauza altui balon de credit intern... 82 a rupt mufa... comunismului cu cozile la oua paine lapte... dar nu era de vina comunismul aici... ci puri si simplu bula comoditatilor de pe international ... unde in ro a durut mai tare... ca ne-a prins cu datorii dolari si aur...
alta bula a fost aia din 95 2000-2014... de ne-a rupt gura din 2008 si ne-a bagat in austeritate pana in 2014-2016... cu tot cu platou sus a comoditatilor in 2014 si venituri prabusite...
acum avem iar o perioada de "relativ" stabilitate a comoditatilor in pret real (nu nomincal.cifre-ci in raport de cate bunuri intra in cos consum... venit net... adica a inceput sa intre iar mai multe bunuri de consum in cos consum.... dar va veni in fata iar o perioada cand vor intra mai putine bunuri de consum in cos consum /venit net).
Si deci... e profitabila "reciclarea" acum.... idem faceau si americanii cu "sticlele de sticle" laptic si altele prin 52 spre 60-72..parca... dupa au intrat si ei in criza si depresie dupa 72 pana in 82... cu bula la aur si petrol...de a rupt mufa targului... si dobanzile dolari in luna ca sa sparga bula la petrol... unde mult inca ar spune ca dobanzile in luna erau pentru "inflatie"... in realitate era pentru bula comoditatilor - petrol crud-aur..cupru....
in 90 ro a avut inflatie si hiperinflatie in timp ce comoditatile pe internationale erau relativ stabile de cv ani.... panica de dupa comunism a facut ca cetatenii sa scoata leii si cu mai multi lei in circulatie s alerge relativ aceleasi bunuri de consum sau bunurile de consum /servicii nu reuseau sa creasca sau sa stapaneasca viteza de rotatie a leilor din ciruclatie.
interesant e ca Turcia a avut rate de inflatii si hiperinflatii... in perioade in care romania si altii aveau comoditat relativ stagnate cu anii... in pret real.... nu nominal.... intre 52-75 ro merge stabil... turcia rate de inflatii peste ro... in 82 ne rupe mufa... dupa 89 cade pibul.... in 90 ro in socuri de hiperinflatii... turcia sta doar in soc de inflatii relativ stabile.... in 2000...comoditatile intra in boom... turcia relativ stabila.... in 2014 comoditati in crash...turcia relativ stabila si comoditati in crash si exces productie aprozare bancanii magazine de hanine ...piete.... ambulanti...etc.... socul turciei de acum in hiperinflatii inseamna real ca se restrang comercianitii in piata..... comerciantii vechi... lasand loc in fata altora s apara cu inovatii si credite noi... de dus....
istoria se repeta... si nu e vb niciodata de comunism totalitarism sau democrat... ci de ciclurile lungi de preturi.... preturi in bani reali sau rapoarte ori conversii de marfuri.....
Mihai a fost zorit in depreisia din 30...PNLul pe atunci nu stia sa se comporte si in marea depresia a rupt picioarele la oamenii protestatari ce se plangeau de locurile de munca pierdute.... normal ca au pavat chiar ei calea pentru Comunism... dar nici Comunistii nu au vrut sa invete din greseli... si dupa ultimul zvac de pret comoditati din 40 spre 52...si asezare pe platoru... populatia romanieie era deja exasperata... nu mai aveau incredere in vechi... si normal ca s-au pus comunistii la putere...bine aici a fost si pactul americnailor cu rusia dupa W2... ce a dat monopol rusiei sa faca ce vrea cu ro.... si deci avem comunism pus pe treaba din 52... exact cu alt platoru de comoditati/stabilitate.... doar ca ... comunistii nu au stiut sa nticipeze si sa atenueze urmatoarea specula la comoditati... si acolo chinul draq... a bagat iar populatia in exasperare si in austeritate... toate astea in timp ce plateam si datoria externa... si ce a facut asta.. au uzat ideologia populatiei... slumpul a trecut..si comunismul a cazut..cand relativ comoditatile statea international stagnate... in 2000 Boculeti si altii...au prins alt ciclu de comoditati si specula..cu sa traiti Bine ... si bine au trait romanii...cand veniturile s-au prabusit... si costurile in luna au ramas...
s c c r e t
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2024, 16:04)
Guvernele /Conducatorii / Monarhii / Totalitarii /Bancherii Centrali.... nu vor sta niciodata sa explice oamenilor de rand ca nu e vorba de Democratie sau etc....
E pur si simplu vorba de ciclulrile lungi de preturi...
Cum intelegem asta si cum invatam din asta?
Cea mai buna unitate de masura este: venitul net si cate paini oua lapte orez intra in venit net.... can astea vor stagna in raport cu veniturile nete...cetatenii vor acumula iar putere de cumparare reala...si isi vor indreptat puterea de cumparare si catre altele considerate "lux sau specula ori vancante etc"... dar ciclurile de pret real a comoditatilor ne spune ca periodic la cel putin fiecare generatie va veni iar socul economic financiar depresiv.... asa cum si parintii au prins socul din 82 si 2000 si cv... asa si noi am prin cel din 2000 si cv...si pana la batranetea prinde cel putin inca un soc...si copii nostrii inca doua socuri minim....
Aceste socuri sunt foarte dureroase /groaznice.... caci lovesc in industriile vechi pe care noi le cladim acum si le consideram "necesare"... doar ca multe din ele (capacitati/industrii/servicii /marfuri/etc) sunt necesare prezentului nostru si nu si viitorului copiilor nostri... si deci la urmaorul soc se va lovii iar in parinti si in copii... fortand parintii sa iasa pe tusa inainte de termenele de pensionare si fortand copii sa intre mai rapid in campul de munca inaintea de hoinareala prelungita....
Cand ai in dulap peste 5-10 randuri de blugi si peste 5-10 randuri de pantofi... inseamna ca ciclul de comoditati / marfuri e relativ stagnat /stabil...si deci puterea veniturilor a crescut peste preturile cetute de comercianti..pentru ca bancile centrale au varsat credit productie in crestere...iar aceasta productie tine relativ pretul stagnat....vine o vreme cand si cererea se satureaza si va lovii in productia ce face supra stocuri... fortand in suturi alt ciclu bomba de somaj... si o alta debalansare...
s c c r e t