SUPLIMENT ECO-ECONOMIE "Viitorul este electric"

Ziarul BURSA #Companii / 20 iulie 2022

Lucian Enaru

Lucian Enaru


(Interviu cu Lucian Enaru, Country General Manager Schneider Electric România)

Schneider Electric împlineşte anul acesta 25 de ani de prezenţă în România, reunind o echipă puternică, un portofoliu impresionant de clienţi şi de parteneri şi o importanţă regională în creştere, în contextul unei economii în care consumul de energie electrică este tot mai important. Un pionier al automatizării şi al sustenabilităţii în afaceri, Schneider Electric câştigă acum teren cu tehnologii şi soluţii care prevestesc lumea de mâine. Discutăm în acest an aniversar cu Lucian Enaru, Country General Manager Schneider Electric România.

Reporter: Cum a evoluat indus­tria şi cum a evoluat Schneider Electric România în acest sfert de secol?

Lucian Enaru: Prin natura activităţii noastre, ne-am situat cumva mereu în viitor, în raport cu necesităţile clienţilor noştri, pe tot parcursul acestor 25 de ani. Am vorbit despre eficienţă energetică încă de când acest concept era puţin cunos­cut, pentru că puţini erau cei care vedeau cu ce viteză extraordinară creşte consumul de energie electrică la nivel global şi ce presiune pune acest fenomen asupra reţelelor urbane.

Între timp, industria auto a migrat puternic către energie electrică, pandemia a determinat multe business-uri să se mute online, solicitând puternic centrele de date, lumea întreagă caută să folosească, pe cât posibil, energii verzi, iar noi, cu soluţiile, produsele şi programele noastre, suntem excelent poziţionaţi să venim în întâmpinarea tuturor acestor provocări. Experienţa la nivel global, de peste 180 de ani, ne-a ajutat să anticipăm tendinţele unei pieţe mereu în schimbare.

Schneider Electric a reuşit, prin soluţia EcoStruxure, să răspundă provocărilor în ceea ce priveşte eficienţa energetică în cele mai importante segmente de activitate. Aceste soluţii interconectează şi monitorizează locuinţe, clădiri, centre de date, unităţi de producţie şi nu numai. Ne sprijinim, astfel, partenerii să-şi atingă obiectivele proprii de decarbonizare. În medie, companiile reuşesc să-şi reducă emisiile de carbon cu aproximativ 20% prin utilizarea eficientă a energiei.

După calculele noastre, la nivel global, prin soluţiile EcoStruxure, am reusit să prevenim, începând cu 2018, emisia a 800 milioane de tone de dioxid de carbon.

Reporter: Dar nu a fost întotdeauna aşa...

Lucian Enaru: Nu a fost întotdeauna aşa. În nume propriu, Schneider Electric a venit în Româ­nia, într-adevăr, acum 25 de ani, reunind operaţiunile companiilor Telemecanique şi Merlin Gerin, care erau prezente pe piaţă încă din 1993. Am venit de la bun început pe o bază solidă, dar cu ambiţii foarte mari şi cu un portofoliu de produse şi soluţii care ne justifică ambiţiile. În primul an, în 1997, am deschis filiale în Constanţa, Cluj, Iaşi, Braşov, Craiova şi Timişoara, pentru că ne interesau pe de o parte marile centre urbane, cu proiecte rezidenţiale în derulare, iar pe de altă parte centrele industriale, unde puteam propune soluţiile noastre pentru marile companii. La început am avut clienţi în special din rândul marilor multinaţionale, companii industriale active în România. Costul energiei electrice sau al altor tipuri de combustibili nu era încă o problemă atât de acută. Dar, cum spuneam, noi vedeam tendinţele încă de pe atunci şi împărtăşeam informaţiile cu potenţialii clienţi pe care ştiam că îi putem ajuta cel mai mult.

Reporter: În 2004 aţi integrat TAC - Building Management Systems...

Lucian Enaru: Da, compania suedeză a fost integrată de Schneider Electric în 2003 şi, un an mai târziu, puteam furniza local soluţii de building management system. A fost un moment propice pentru că piaţa imobiliară, rezidenţială şi de birouri era în plină expansiune, iar dezvoltatorii începeau să-şi pună probleme legate de managementul eficient al clădirilor, pe măsură ce costurile legate de construcţii creşteau şi se reflectau în chirii. Ca să-şi menţină competitivitatea şi profitabilitatea pe piaţă au început să integreze soluţii automate de management al clădirilor, iar treptat şi acest segment a început să se dezvolte pentru noi.

În prezent, criteriile economice, de grad de ocupare şi de calitate a ocupării, dar şi obiectivele de sustenabilitate ale multora dintre companiile care închiriază sau deţin mari centre de birouri fac ca soluţiile noastre să fie extrem de binevenite. Iar noi le-am dezvoltat acum integrând realitatea virtuală şi inteligenţa artificială, pentru a le face şi eficiente, dar şi relativ simplu de accesat şi integrat.

Reporter: Achiziţia APC din 2008 a fost şi ea o etapă importantă în dezvoltarea companiei.

Lucian Enaru: Desigur că aceas­tă achiziţie ne-a pregătit pentru migrarea semnificativă care a avut loc pe parcursul pandemiei - pe de o parte am avut o mulţime de oameni care au continuat să lucreze de acasă sau de oriunde, oameni care aveau nevoie de surse constante şi continue de energie electrică, iar pe de altă parte am avut un număr mare de business-uri care au migrat integral online şi care au avut nevoie de servicii de centre de date sau de centre de date proprii. Faptul că eram pe piaţă din 2008, că aveam un track record de proiecte de succes şi game de produse foarte complexe, ne-a ajutat şi ne ajută în continuare.

Toate achiziţiile internaţionale ne-au făcut ca, pe măsură ce au trecut anii, să ne consolidăm expertiza şi să ne diversificăm oferta de produse, soluţii şi servicii. Serviciile au o pondere în creştere în portofoliul nostru şi e firesc să fie aşa. Instalaţiile trebuie întreţinute, actualizate, scalate, înlocuite atunci când este cazul. Vedem cât de important este în sectorul de sănătate, unde pentru securitatea pacienţilor şi a cadrelor medicale am colaborat în ultima vreme cu sute de spitale, înlocuind tablouri electrice sau întregi sisteme, uneori pentru prima dată după zeci de ani.

Reporter: Care sunt direcţiile pe care va continua să se dezvolte Schneider Electric în următorii 25 de ani?

Lucian Enaru: Cu toţii ne dorim o planetă mai sănătoasă şi un viitor mai sustenabil pentru generaţiile viitoare. Dar în acelaşi timp, ne dorim confort, acces facil la inovaţie şi evoluţie, clădiri şi oraşe moderne. Ca să putem beneficia de ambele, e nevoie de un efort sustenabil la nivel de individ. Companiile mari sunt tot mai orientate către sustenabilitate, însă câţi dintre noi conştientizăm cu adevărat impactul pe care-l avem asupra mediului înconjurător pe termen lung?

În Schneider Electric asta încercăm să realizăm, pe lângă eforturile constante de a ajuta partenerii să aibă, la rândul lor, afaceri sustenabile, să sprijinim comunităţile să conştientizeze impactul pe care-l au. Cum facem acest lucru? Prin educaţie, creativitate, inovaţie şi experienţă. Schneider Electric România priveşte spre viitorul acesta sustenabil şi contribuie la consolidarea lui, de 25 de ani.

Schneider Electric nu vinde o soluţie, un serviciu sau un produs care să răspundă tendinţelor actuale. Schneider Electric are o misiune clară în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi ştim că dincolo de tendinţele actuale care răspund unor nevoi pe termen scurt, există un obiectiv comun care poate fi atins printr-o anumită predictibilitate. Astfel că soluţiile noastre sunt concepute pentru a răspunde tendinţelor actuale, dar şi pentru a îmbunătăţi vieţile, sănătatea, starea de bine şi siguranţa cetăţenilor. Iar aceste aspecte au nevoie de timp, ele se construiesc pe termen lung. Când locuim, lucrăm sau ne tratăm într-o clădire modernă care are încorporată componenta inteligentă, starea noastră fizică şi mentală se îmbunătăţeşte. Când locuim în oraşe cu facilităţi care au incorporate tehnologii de ultimă generaţie, care asigură eficienţă energetică, care ţin cont de reducerea emisiilor de carbon, suntem în siguranţă. Şi cred că de asta avem nevoie cu toţii, din punctul în care suntem, să privim cu speranţă spre un viitor sustenabil.

Sustenabilitatea va deveni o cerinţă tot mai accentuată, pe măsură ce consumul nu încetează să crească şi resursele epuizabile sunt... ei bine, epuizabile. Un control automat al casei, al clădirii de birouri, al halei de producţie va fi nu numai necesar pentru un consum raţional şi echilibrat, ci şi pentru confortul nostru. Ne vom obişnui tot mai mult să interacţionăm cu inteligenţa artificială şi vom începe să învăţăm şi noi de la ea, nu doar vice versa.

Potenţial enorm au, în continuare, marile companii industriale şi, de altfel, către ele ne îndreptăm acum la nivel global. Ne uităm cu atenţie nu numai la centrele lor proprii de producţie, ci şi la furnizorii lor de materiale şi materii prime, analizăm lanţurile valorice şi venim cu propuneri care să reducă amprentele de carbon şi consumurile de energie la nivelul tuturor verigilor. Acesta este un aspect care ne priveşte pe fiecare dintre noi. Şi scopul nostru este foarte simplu: să permitem tuturor să profite la maximum de energia şi resursele noas­tre. Credem că tehnologia ne permite să sustinem progresul şi sustenabilitatea pentru toţi. La Schneider Electric numim acest lucru Life Is On, pentru că, pe de o parte, trebuie să aducem energie tuturor oamenilor care nu au acces la ea, dar în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că amprenta de carbon va fi injumătăţită în următorii 20 de ani. 

Viitorul este electric, misiunea noastră este să ne asigurăm că poate fi alimentat continuu şi eficient şi că, dincolo de toate, este sustenabil.

Reporter: Mulţumesc!

Centrul Regional de Suport Clienţi - Bucharest HUB

Bucharest Shared Services HUB reuneşte aproximativ 120 de colegi care vorbesc 16 limbi diferite, acoperind

27 de ţări şi reprezintă un partener global care furnizează o experienţă unică pentru clienţii noştri din întreaga lume. Orientarea către calitate şi eficienţă, prin inovaţie şi angajament, ne ajută să livrăm servicii de calitate şi să răspundem celor mai exigente cerinţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb