SUPLIMENT HR "Piaţa muncii este într-o etapă de aşezare în mai toate industriile"

Ziarul BURSA #Companii / 25 noiembrie

"Piaţa muncii este într-o etapă de aşezare în mai toate industriile"

(Interviu cu Mădălina Soldan, Country Manager Gi Group)

Piaţa muncii se află într-o etapă de aşezare în mai toate industriile, inclusiv în cea manufacturieră - care a suferit o scădere masivă în primul trimestru al acestui an, ne-a declarat doamna Mădălina Soldan, Country Manager Gi Group, subliniind că multe companii şi-au restructurat activitatea şi chiar au închis unităţi, iar anul 2025 vine cu schimbări fiscale şi cel puţin o majorare a venitului minim pe economie, iar impactul se va resimţi în special în zona de producţie/retail/ prestări servicii.

Reporter: Când aţi intrat pe piaţa locală de recrutare şi cum era aceasta la momentul respectiv?

Mădălina Soldan: În 2009, Gi Group a preluat agenţia de executive search Barnett McCall Recruitment, care activa pe piaţa locală din 1999 şi era specializată pe recrutarea de candidaţi cu înaltă calificare pentru locuri de muncă de nivel superior şi executiv. Din momentul preluării, a fost extinsă paleta serviciilor disponibile în piaţa locală, care pe atunci era condusă de companii şi de angajatori şi era marcată de avântul industriei manufacturiere. Spre comparaţie, în prezent discutăm despre o piaţă a cărei direcţie este dată de candidaţi.

Reporter: Ce servicii oferiţi, căror segmente vă adresaţi şi din ce specialişti aveţi alcătuită echipa?

Mădălina Soldan: Gi Group este o agenţie generalistă, care se adresează tuturor verticalelor de business ce au nevoie de servicii ce implică resursa umană: recrutare şi plasare personal, executive search, muncă temporară cu salariaţi blue şi white collar, local şi international mobility (relocare), outsourcing, payroll, dezvoltare organizaţională şi outplacement. Echipa Gi Group numără aproximativ o sută de specialişti, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul a patru structuri (business units): Temps and Perm, Grafton, Wyser şi Gi BPO. Susţinem specializarea internă pe segmente de business şi investim constant în dezvoltarea şi perfecţionarea colegilor cu care livrăm serviciile.

Reporter: Cum a evoluat cifra de afaceri a companiei în ultimul an şi ce estimaţi pentru anul viitor?

Mădălina Soldan: Business-ul Gi Group s-a stabilizat în 2024, după doi-trei ani în care, ca efect al pandemiei, toate liniile de business au avut urcuşuri şi coborâşuri neprevăzute. Pentru 2025 previzionăm o uşoară creştere a cifrei de afaceri, ţinând cont de contextul pieţei locale, în care flexibilitatea dată de munca temporară este din ce în ce mai apreciată.

"Multe companii şi-au restructurat activitatea şi chiar au închis unităţi, în 2024"

Reporter: Privind în ansamblu piaţa resurselor umane, cum a arătat aceasta în 2024, comparativ cu anii anteriori, şi ce estimaţi pentru 2025?

Mădălina Soldan: Putem caracteriza piaţa muncii ca fiind într-o etapă de aşezare în mai toate industriile, inclusiv în cea manufacturieră - care a suferit o scădere masivă în primul trimestru al acestui an. Am observat că multe companii şi-au restructurat activitatea şi chiar au închis unele unităţi.

2025 vine cu schimbări fiscale şi cel puţin o majorare a venitului minim pe economie. Cu siguranţă, impactul va exista, în special în zona de producţie/retail/prestări servicii, unde salariile nu sunt cu mult mai mari decât minimul legal.

Reporter: Care sunt cele mai mari provocări observate pe această piaţă în anii care au urmat pandemiei? Prin ce transformări a trecut piaţa muncii?

Mădălina Soldan: Instabilitatea anilor 2021 - 2023, concedierile masive din acea perioadă, silent quitting (prin care angajaţii îşi limitează, practic, atribuţiile de la serviciu), revenirea la birou (care este dorită de către angajatori şi aproape total respinsă de salariaţi), precum şi existenţa a patru generaţii diferite în câmpul muncii - toate acestea sunt transformările pe care le simte fiecare. În acest context, încercăm să identificăm soluţiile cele mai bune pentru a le diminua efectele negative.

Reporter: Cum vedeţi problema lipsei de talente în procesul de recrutare? Ce alte probleme mai întâmpină companiile în procesul de atragere a candidaţilor?

Mădălina Soldan: Pentru noi, ca agenţie specializată în HR, lipsa de talente se reflectă direct în îngreunarea proceselor de recrutare. Sunt alocate mai multe resurse pentru a obţine acelaşi rezultat, ceea ce duce, în ultimă instanţă, la majorarea costurilor. O situaţie des întâlnită în ultima perioadă, mai ales în zona de white collar, o reprezintă numărul mare de specialişti/middle management care intră în procesul de recrutare, dar nu-l finalizează. Concret, aceste persoane sunt ofertate, dar aleg să rămână la angajatorul actual, deoarece, din cauza lipsei talentelor, primesc o contra-ofertă pentru retenţie.

"Forţa de muncă provenită din afara UE va creşte în anii următori"

Reporter: Cum vedeţi prezenţa tot mai puternică a forţei de muncă externe, în special non-UE, pe piaţa noastră? Cum credeţi că va evolua această tendinţă?

Mădălina Soldan: Ca parte a soluţiilor pentru această situaţie, Gi Group oferă mobilitatea internaţională, prin care asigurăm personal din afara Uniunii Europene pentru piaţa locală, dar şi ajutăm candidaţi din România să-si găsească locuri de muncă în alte ţări din UE. În mod clar, forţa de muncă provenită din afara Uniunii Europene va creşte în anii următori, deoarece există cerere în acest sens. De multe ori, angajatorii preferă să lucreze cu angajaţi externi datorită implicării acestora în muncă, scăderii atriţiei şi eliminării aproape în totalitate a absenteismului.

Reporter: Care sunt recomandările dumneavoastră pentru o persoană care îşi caută un loc de muncă, res­pectiv pentru o companie care vrea să atragă candidaţi?

Mădălina Soldan: Recomandarea este aceeaşi pentru ambele părţi: să fie deschise în colaborarea cu o agenţie specializată în HR. Prezenţa online este un trend şi este obligatoriu să existe un profil digital pe una din platformele existente, iar companiile să desfăşoare acţiuni de atragere în această zonă.

Reporter: Vă mulţumesc!

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb