SUPLIMENT "PIEŢELE DE CAPITAL ÎN VREMURI DE RĂZBOI" / MIRCEA ILIESCU, INVESTITOR: "Cred că investiţiile la bursă sunt foarte apropiate, ca abordare, de zona de M&A"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2022

Mircea Iliescu este Trainer & Financiar Advisor, fondator al site-ului BVBescu.ro. Are peste doisprezece ani de experienţă ca investitor la Bursa de Valori Bucureşti şi este autor al unor articole şi opinii preluate de principalele publicaţii financiare româneşti. De asemenea, participă la emisiuni TV de profil realizate de analişti financiari importanţi. Mircea este speaker şi organizator al evenimentului The Power Table, dedicat rezultatelor financiare trimestriale publicate de companiile listate la BVB şi organizator al evenimentului Earnings Report, dedicat rezultatelor financiare trimestriale pe pieţele externe.

Mircea Iliescu este Trainer & Financiar Advisor, fondator al site-ului BVBescu.ro. Are peste doisprezece ani de experienţă ca investitor la Bursa de Valori Bucureşti şi este autor al unor articole şi opinii preluate de principalele publicaţii financiare româneşti. De asemenea, participă la emisiuni TV de profil realizate de analişti financiari importanţi. Mircea este speaker şi organizator al evenimentului The Power Table, dedicat rezultatelor financiare trimestriale publicate de companiile listate la BVB şi organizator al evenimentului Earnings Report, dedicat rezultatelor financiare trimestriale pe pieţele externe.

"Întotdeauna când investesc sunt interesat de valoarea pe care o poate genera pe termen mediu şi lung o companie" "Regret că a trecut foarte mult timp până am decis să fac pasul ca investitor la bursă"

Investiţiile bursiere sunt foarte apropiate, ca abordare, de zona de fuziuni şi achiziţii (M&A), mai puţin aspectele juridice sau de due-dilligence, crede Mircea Iliescu, investitor de retail, trainer şi consultant financiar, cu o experienţă de peste doisprezece ani în piaţa noastră de capital.

În opinia sa, un investitor trebuie să aibă întotdeuna în vedere două aspecte: a) randamentul, care să fie superior atât celui oferit de un depozit bancar la termen, cât şi ratei inflaţiei; şi b) condiţiile economice şi sentimentul din piaţă, care pot influenţa decisiv randamentul anual al unei investiţii.

"Înainte de a investi, familiarizează-te cu business-ul companiilor pe care le urmăreşti, asigură-te că ai o înţelegere rezonabilă a modului în care funcţionează acestea, care sunt oportunităţile şi ameninţările cu care se confruntă", spune Mircea Iliescu.

Reporter: Care a fost primul dumneavoastră contact cu piaţa de capital şi cum aţi luat decizia să investiţi ?

Mircea Iliescu: Despre investiţiile la bursă auzisem încă de prin anii "90 când, într-un serial american celebru la acea vreme, personajele principale încercau să preia controlul, unul asupra companiei celuilalt, cumpărând acţiuni şi încercând să obţină o poziţie dominantă, astfel încât să îşi îndeparteze adversarul din fruntea propriei companii, în ceea ce numeau "a hostile takeover".

Ideea că ai putea deţine o părticică dintr-o companie, fără să fie neapărat nevoie ca tu să fii şi fondatorul ei m-a fascinat şi mi s-a părut sinonimă cu ideea de capitalism.

Deşi, la momentul respectiv nu am înţeles exact ce înseamnă piaţa de capital şi care sunt mecanismele ei, ideea de a investi la bursă a rămas cu mine.

Primul contact efectiv cu piaţa de capital l-am avut în primele luni ale anului 2010, când am luat decizia de a investi o parte din economii în două fonduri de investiţii. Unul dintre ele urmarea indicele BET şi, am presupus eu eronat, că managerii fondului respectiv nu doar vor replica structura indicelui, ci vor face un management activ al companiilor incluse în indice, în sensul maximizării randamentului.

S-a dovedit foarte repede că nu va fi aşa, ceea ce m-a făcut să lichidez unităţile de fond şi să deschid un cont online de investiţii la un broker, ceea ce la momentul respectiv a reprezentat o mică aventură...

Reporter: Care sunt criteriile principale în funcţie de care evaluaţi oportunitatea unei investiţii ? Puteţi detalia

Mircea Iliescu: Sunt de părere că investiţiile la bursă sunt foarte apropiate, ca abordare, de zona de M&A, mai puţin aspectele juridice sau de due-dilligence. Astfel, ca şi în cazul unui M&A, trebuie sa analizăm cu atenţie câteva aspecte legate de business-ul respectiv, precum:

- calitatea managementului companiei, transparenţa şi deschiderea acestuia către acţionari, mai ales către acţionarii individuali, minoritari sau mici;

- intenţiile managementului în legatură cu planurile pe termen mediu şi lung, în special planurile de dezvoltare ale companiei şi track record-ul managementului în privinţa respectării planurilor publicate anterior;

- evoluţia datelor financiare publicate de compania listată - bilanţul şi contul de profit şi pierdere, în ce măsură BVC-ul (Bugetul de venituri şi cheltuieli) a fost respectat/depăşit în anii anteriori, iar atunci când au fost ratate ţintele propuse în BVC, să analizăm în ce masură acest lucru s-a întâmplat din cauza deciziilor de management sau a fost vorba despre o cauză independentă de companie, cât de frecvent a fost întâlnită această situaţie, etc.;

- evoluţia preţului acţiunii companiei analizate, comparativ cu evoluţia rezultatelor financiare.

Întotdeauna când investesc sunt interesat de valoarea pe care o poate genera pe termen mediu şi lung o companie şi caut, pe baza datelor financiare, să evaluez în ce masură business-ul respectiv va evolua într-un scenariu pozitiv.

Reporter: Cum vă poziţionaţi portofoliul în actualul context, marcat de inflaţie ridicată şi creşteri ale dobâzii de politică monetară, decelerarea creşterii economice şi conflictul din Ucraina ?

Mircea Iliescu: Ca investitor, întotdeauna trebuie sa iei în calcul două aspecte:

- randamentul obţinut ar trebui sa fie superior atât celui oferit de un depozit bancar la termen, cât şi ratei inflaţiei;

- condiţiile economice şi sentimentul din piaţă, care pot influenţa decisiv randamentul anual.

În acest moment, rata inflaţiei este semnificativ mai mare faţă de randamentul oferit de depozitele bancare la termen iar condiţiile economice par să se înrautăţească. Se pare că intrăm într-o eră a dobânzilor de referinţă mai ridicate, ceea ce ar putea influenţa capacitatea companiilor de a se împrumuta şi/sau de a-şi achita creditele. Schimbarea condiţiilor economice ar putea avea un impact negativ asupra sentimentului pieţei şi atunci, am luat în calcul, încă de la începutul anului, o poziţionare a portofoliului în zona companiilor care ar putea obţine rezultate financiare pozitive şi plănuiesc o extindere organică şi prin M&A-uri, pe termen mediu.

Reporter: Ce sfaturi aveţi pentru cineva care nu a tranzacţionat/investit niciodată? Care sunt primii paşi pe care ar trebui să îi facă?

Mircea Iliescu: Dacă am un regret, este acela că a trecut foarte mult timp până am decis să fac pasul ca investitor la bursă. Ca urmare, primul meu sfat ar fi, dacă eşti atras de aceasta idee, să nu mai eziţi. Investiţiile pe piaţa de capital nu trebuie să însemne neapărat foarte mult timp alocat zilnic, nu trebuie să se traducă în achiziţia unor instrumente riscante - poţi începe şi cumpărând titluri de stat sau obligaţiuni emise de companii private.

Obligatoriu, primul pas este să deschizi un cont de tranzacţionare online la un broker autorizat, de preferinţă în România, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. În funcţie de condiţiile pieţei din acel moment, poţi apoi să alegi să investeşti în anumite companii sau doar sa le urmareşti. Înainte de a investi, familiarizează-te cu business-ul companiilor pe care le urmăreşti, asigură-te că ai o înţelegere rezonabilă a modului în care funcţionează acestea, care sunt oportunităţile şi ameninţările cu care se confruntă.

Reporter: Vă mulţumesc!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb