SUPLIMENT TERAPLAST Acţiunea TeraPlast - vedeta Bursei de Valori Bucureşti, în ultimii doi ani

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 decembrie 2021

Acţiunea TeraPlast - vedeta Bursei de Valori Bucureşti, în ultimii doi ani

Ovidiu Şerdean, IFB Finwest: "Compania a fost generoasă cu investitorii prin dividendele acordate"

Iustin Terciu, BT Capital Partners: "TeraPlast nu este o companie care să-şi fi atins potenţialul de creştere"

Randament total de aproape 250% pentru acţiunile TRP, de la începutul anului

Acţiunile producătorului de materiale de cons­trucţii TeraPlast (TRP) au avut o evoluţie spectaculoasă în ultimii mai bine de doi ani, fiind printre cele mai căutate titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în condiţiile în care, pe fondul unor rezultate financiare foarte bune, a alocărilor de acţiuni gratuite şi dividende cu randamente ridicate, titlurile TRP au avut cea mai mare rentabilitate din indicele BET, atât anul trecut cât şi până acum în acest an.

Dinamica, ce a dus la creşterea puternică a capitalizării bursiere şi a rulajelor, a făcut ca TeraPlast să fie inclusă în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell, astfel încât în prezent, pe lângă faptul că este o alegere predilectă pentru investitorii locali, inclusiv fonduri de pensii, compania se află pe radarele unor investitori internaţionali de calibru.

Ovidiu Şerdean, IFB Finwest: "Compania activează într-un domeniu de mare interes şi are un management bun, ce a generat profituri consistente"

Legat de evoluţia acţiunilor companiei din Bistriţa, Ovidiu Şerdean, broker în cadrul IFB Finwest, ne-a transmis: "TeraPlast, această «Banca Transilvania» a construcţiilor, a fost una dintre vedetele bursei din ultimii ani. Bineînţeles că, nu a fost nimic întâmplător. La baza acestei evoluţii am avut un cluster de elemente - domeniul de activitate de mare interes şi un management bun, ce a generat profituri consistente".

În plus, brokerul subliniază că TeraPlast a fost generoasă cu investitorii prin dividendele acordate, mai ales în urma vânzării a două divizii (Steel şi linia de business Profile de Tâmplărie) ale sale.

"Achiziţia Somplast, precum şi dezvoltarea de noi linii de business, creează o perspectivă pozitivă şi pentru viitor", spune Ovidiu Şerdean, adăugând: "Includerea TeraPlast în indicele CECE MID CAP al Bursei de Valori de la Viena precum şi în indicii Small Cap şi Global All Cap ai FTSE Russell, a dus la o creştere a vizibilităţii companiei la nivel internaţional".

Iustin Terciu, BT Capital Partners: "TeraPlast este un business dinamic şi focusat pe dezvoltare, ceea ce creează entuziasm investitorilor"

Iustin Terciu, Junior Equity Analist în cadrul BT Capital Partners, parte a Grupului Banca Transilvania, ne-a transmis: "TeraPlast este o companie ce a avut o evoluţie fulminantă, cu precădere în ultimii doi ani. Traseul cu o pantă puternic ascendentă a început, credem noi, odată cu introducerea companiei în indicele BET (n.r. martie 2020), eveniment ce a adus mai multă atenţie asupra sa.

Concomitent, evoluţia preţului a fost susţinută de rezultate trimestriale peste aşteptări, din perpectiva profitabilităţii. În 2020, marja profitului business-urilor care îşi continuă activitatea a crescut la circa 8%, de la circa 3,5% cu un an în urmă".

În acelaşi timp, compania şi-a răsplătit acţionarii prin dividende consistente, ultimul având un randament de 13,54%, a spus analistul de la BT Capital Partners, completând: "Mai mult decât atât, compania a anunţat deschiderea unor noi linii de producţie, achiziţii (spre exemplu, Somplast), a fost inclusă în FTSE Global Index Series şi a oferit acţiuni gratuite, o practică foarte apreciată de investitorii retail. Trăgând linie, TeraPlast este un business dinamic şi focusat pe dezvoltare, ceea ce creează entuziasm în rândul investitorilor".

"Rezultatele remarcabile din trimestrele trecute au creat aşteptari mari investitorilor", spune Iustin Terciu

Pe de altă parte, începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, odată cu publicarea rezultatelor pentru primele nouă luni ale anului, preţul acţiunii companiei a intrat într-o fază corectivă, ce se află în derulare şi în prezent.

Iustin Terciu subliniază că rezultatele remarcabile obţinute în trimestrele trecute de producătorul de materiale de construcţii au creat aşteptări mari ale investitorilor, cu privire la performanţele viitoare.

"Chiar dacă TeraPlast a înregistrat o creştere substanţială pe partea de venituri în trimestrul al treilea, de circa 55,2% an/an, rezultatul operaţional a fost afectat puternic de creşterea masivă a cheltuielilor cu materiile prime (+2,3 x an/an, +15,8% trimestru/trimestru), cauzată în principal de creşterile preţurilor pe pieţele internaţionale pentru materiile prime folosite în producţia de PVC şi PE (n.r polietilenă). Prin urmare, cheltuielile adiţionale au redus simţitor marja EBITDA la 12,2% în trimestrul al treilea din 2021, comparativ cu o marjă de 17,4% cu un an în urmă sau chiar comparativ cu trimestrele anterioare ale anului curent: 15,3% în trimestrul al doilea şi 16,2% în primul trimestru din 2021", ne-a transmis analistul de la BT Capital Partners.

Mai mult decât atât, profitul business-urilor care-şi continuă activitatea a înregistrat o decelerare majoră a ritmurilor de creştere, spune Iustin Terciu, detaliind: "Dacă TeraPlast afişa o creştere de 2,2 ori an/an a profitului în primul trimestru şi de 48% an/an în al doilea trimestru, în cel de al treilea profiturile au crescut cu doar 6% an/an, o rată mult sub cele anterioare şi care pare să fi fost şi sub aşteptările investitorior".

Ovidiu Şerdean: "Creşterile preţurilor materiilor prime şi energiei au dus la o scădere a marjelor de profit ale TeraPlast"

Ovidiu Şerdean de la IFB Finwest crede că, având în vedere toate elementele care au stat la baza evoluţiei acţiunii TeraPlast, şi dacă avem în vedere faptul că de la 0,35 lei/acţiune la începutul anului, preţul a urcat la 1,3 lei/acţiune la jumătatea lunii octombrie, putem spune că am asistat la o euforie a investitorilor pe titlurile companiei.

"Într-un mod foarte plastic, cineva compara bursa în momentele sale de euforie cu un animal de pradă care te ia în spate şi te duce în zone pe care nu ţi le-ai fi putut imagina. Cu toate acestea, «uneori şi diamantele pot fi prea scumpe». Revenind la realitate, creşterile la care asistăm în ultima perioadă atât la materiile prime cât şi la energie, au dus la o scădere a marjelor de profit", ne-a spus Ovidiu Şerdean, adăugând: "În definitiv, investiţiile sunt despre rentabilitate şi randamente, iar în acest caz reaşezările de preţ, ori marcările de profit, sunt ceva normal".

Legat de factorii care pot influenţa acţiunea companiei în următoarele şase-douăsprezece luni, brokerul de la IFB Finwest spune că, în mod cert dinamica titlurilor TRP va fi legată de rezultatele financiare pe care le va obţine producătorul de materiale de construcţii.

"Există un grad mare de optimism din partea investitorilor şi pentru noile linii de business", a spus Ovidiu Şerdean, care a conchis: "Totuşi, să nu uităm de contextul internaţional - există un grad mare de corelare între pieţe, iar 2008 încă este o lecţie de povestit şi de studiat".

Iustin Terciu: "Ne putem aştepta la o dinamică pozitivă a acţiunilor TeraPlast doar în contexul în care compania va reuşi să vină din nou cu rezultate remarcabile"

Iustin Terciu de la BT Capital Partners, este de părere că TeraPlast nu este o companie care şi-a atins potenţialul de creştere, dar că ne putem aştepta la o dinamică pozitivă a acţiunilor TRP doar în contexul în care, producătorul de materiale de construcţii va reuşi să vină din nou cu rezultate remarcabile.

Analistul ne-a transmis: "Ţînând cont de faptul că, anul trecut, doar 72,4% din populaţia rezidentă era racordată la sistemele de alimentare cu apă şi că doar 55,8% dintre români erau conectaţi la sistemele de canalizare, conform datelor INSSE, TeraPlast nu este o companie care să-şi fi atins potenţialul de creştere. Astfel, începerea implementării proiectelor de apă şi canal din PNRR, în valoare de 1,88 miliarde de euro, ar duce la o creştere spectaculoasă a pieţei de instalaţii pe termen mediu, care ar creşte semnificativ veniturile producătorului, în contextul în care acesta îşi va menţine cota actuală de piaţă. Dacă mai luăm în considerare şi proiectul Anghel Saligny de zece miliarde de euro, putem avea o imagine mai clară în ceea ce priveşte perspectivele pieţei".

Iustin Terciu a adăugat: "Însă, ne putem aştepta la o dinamică pozitivă a acţiunilor TeraPlast doar în contexul în care compania va reuşi să vină din nou cu rezultate remarcabile, cu care şi-a obişnuit acţionarii. Acestea pot veni cu precădere în contextul unor scăderi sau a unei stabilizări ale preţurilor materiilor prime sau a unei eficientizări operaţionale, astfel încât marjele companiei să urce. Totodată, venituri mai mari obţinute din deschiderea noilor fabrici, anunţarea unor achiziţii sau proiecte de dezvoltare importante ar putea, de asemenea, conduce la aprecierea preţului acţiunilor".

De la începutul anului şi până la finele lunii trecute, titlurile TRP au avut un randament total, incluzând şi dividendele, de aproape 250%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce rata frumoasa de crestere cu un exit frumos pe termen scurt.

    semnat comenturi "cretine " 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb