Acţiunile Transelectrica (TEL) au marcat, de la începutul anului 2014 şi până în prezent, două etape distincte, respectiv o perioadă de creştere până în prima parte a lui 2017, care a fost urmată de un declin al cotaţiei ce se prelungeşte până în prezent.
Practic, în intervalul 30 decembrie 2013 - 1 martie 2017, preţul acţiunii transportatorului de energie electrică la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a apreciat cu circa 113%, pentru ca, în intervalul 2 martie 2017 - 6 septembrie 2019, cotaţia TEL să înregistreze o scădere de aproape 40%.
Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction, a punctat că evoluţia titlurilor Transelectrica este perfect corelată cu rezultatele financiare ale companiei.
"Apoi, rezultatele financiare au fost în mare măsură determinate de evoluţia preţurilor aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În primul ciclu descris (n.r. 30 decembrie 2013 - 1 martie 2017), majorarea de tarife decisă de ANRE la finalul anului 2013 a dus la o creştere de peste 100% a preţului acţiunii. Apoi, vreme de doi ani şi jumătate, cotaţia a oscilat în jurul valorii de 30 lei/acţiune, cu un maxim atins în februarie 2017", a dezvoltat brokerul de la Prime Transaction.
Simion Tihon a adăugat: "Ulterior, tarifele aprobate de ANRE au făcut ca rezultatele financiare ale companiei să înregistreze un declin, ceea ce a făcut ca dividendele alocate de Transelectrica să se diminueze, sau chiar să nu se acorde dividende, ceea ce s-a resimţit şi în evoluţia cotaţiei acţiunilor TEL".
La rândul său, Maria Vlad, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, ne-a transmis: "O posibilă explicaţie pentru evoluţia acţiunilor Transelectrica poate fi dată de dezamăgirea continuă a investitorilor în ceea ce priveşte rezultatele financiare raportate de societate de la o perioadă la alta.
De plidă, profitul net înregistrat de companie în primul trimestru din 2017 a fost de 71,06 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 28% faţă de cel din primul trimestru din 2016, de 99,14 milioane de lei".
De asemenea, analistul de la BRK Financial Group a punctat că, distribuirile de dividende acordate de societate acţionarilor săi în ultima perioadă au accentuat nemulţumirea investitorilor, acest lucru fiind observat şi în evoluţia preţului acţiunii TEL.
Practic, dividendul alocat de Transelectrica în 2016 a fost de 2,65 lei/acţiune, în 2017 de 2,257 lei/acţiune plus un dividend suplimentar de 2,33 lei/acţiune acordat la sfârşitul anului 2017, iar în 2019 dividendul alocat de companie acţionarilor a fost 0,91 lei/unitate.
"Totodată, veştile negative ajunse în piaţă la sfârşitul anului 2018, respectiv o taxă de 2% din cifra de afaceri realizată de societăţile din sectorul energetic, au avut un impact nefavorabil asupra cotaţiei acţiunii TEL", a adăugat Maria Vlad.
Analistul de la BRK Financial Group a conchis: "Aşadar, o combinaţie între următorii factori: un cadru fiscal incert şi impredictibil, rezultate financiare nesatisfăcătoare (profit net la finalul lunii iunie 2019 de 30,22 milioane lei, în scădere cu 69% faţă de perioada similară a anului trecut) şi un dividend brut în scădere, a contribuit la o refacere mult mai lentă a preţului acţiunii TEL în perioada 1 martie 2017 - 6 septembrie 2019", a conchis analistul de la BRK Financial Group.
Ieri, preţul acţiunii Transelectrica a încheiat şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 0,99%, la 20 de lei, ceea ce ridică valoarea de piaţă a companiei la 1,466 miliarde de lei.
Acţionarul majoritar al companiei este Statul Român care, prin Ministerul Economiei, deţine 56,68% din capitalul social al transportatorului de energie electrică.