SUPLIMENTUL HIDROELECTRICA / ANALIŞTII ESTIMEAZĂ: "Chiar şi listarea a 15 - 20% din Hidroelectrica ajută BVB la obţinerea statutului de emergentă"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 august 2019

"Chiar şi listarea a 15 - 20% din Hidroelectrica ajută BVB la obţinerea statutului de emergentă"

Alin Brendea, Prime Transaction: "Listarea unui pachet de 25% din companie ar transforma Hidroelectrica în, probabil, cel mai tranzacţionat emitent de la bursa noastră"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Hidroelectrica va fi o acţiune de portofoliu, cu randamente mari ale dividendelor"

Alexandru Ilisie, OTP Asset Management: "Ne-ar bucura nespus să vedem listarea companiei doar pe bursa locală, deoarece toate volumele de tranzacţionare ar rămâne în România, ajutând astfel la dezvoltarea pieţei autohtone"

Chiar şi listarea unui pachet de numai 15 -­ 20% din capitalul companiei de stat Hidroelectrica ar reprezenta un real ajutor pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB), catalogată drept piaţă de frontieră de agenţiile internaţionale de evaluare (MSCI şi FTSE Russell), în vederea trecerii bursei noastre în categoria celor emergente, sunt de părere analiştii consultaţi de Ziarul BURSA.

Este o poziţie ce vine în condiţiile în care, cu toate că în ultimii ani piaţa noas­tră de capital a făcut o serie de paşi în direcţia promovării, fapt semnalat de agenţiile de rating care au recunoscut îndeplinirea de către BVB a unor criterii calitative necesare pentru accederea în liga imediat superioară, totuşi lichiditatea stagnează, rulajul mediu zilnic oscilând în ultimii şase ani în jurul pragului de zece milioane de euro.

Alexandru Ilisie, OTP Asset Management: "Pentru a îndeplini condiţiile MSCI privind capitalizarea free-float-ului, pachetul de acţiuni Hidroelectrica scos la vânzare ar trebui evaluat la minim 776 milioane de dolari"

Alexandru Ilisie, director de investiţii în cadrul OTP Asset Management, a avut amabilitatea să ne furnizeze un tablou amplu al exigenţelor pe care agenţia americană Morgan Stanley Capital International (MSCI) le are pentru clasificarea unei pieţe în categoria celor emergente, precum şi a stadiului la care se află BVB faţă de aceste cerinţe. "Pentru ca piaţa locală să treacă la statutul de emergentă trebuie îndeplinite mai multe criterii, conform standardelor MSCI, unul dintre furnizorii importanţi de indici bursieri la nivel global. Conform acestor criterii, în cazul pieţelor emergente nu există cerinţe legate de sustenabilitatea dezvoltării economice. Cu toate acestea, trebuie îndeplinite criterii cantitative legate de mărimea şi lichiditatea pieţei, dar şi calitative, legate de accesibiliatea investitorilor în respectiva piaţă", ne-a spus Alexandru Ilisie.

Directorul de la OTP Asset Management a punctat că, în cazul cerinţelor cantitative, MSCI solicită ca o piaţă emergentă să aibă un număr de cel puţin trei emitenţi care să îndeplinească următoarele criterii: capitalizarea companiei să fie mai mare de 1,55 miliarde de dolari; capitalizarea free-float-ului (acţiunile liber tranzacţionate la bursă) să depăşească 776 milioane de dolari, iar lichiditatea anualizată să fie de 15% (din capitalizarea free-float-ului).

"Criteriile calitative cuprind: des­chiderea către investiţiile străine, simplitatea intrărilor/ieşirilor de capital; eficienţa cadrului operaţional; disponibilitatea instrumentelor de investiţii (împrumutul şi vânzarea în lipsă a acţiunilor, etc) şi stabilitatea cadrului ins­tituţional", a spus Alexandru Ilisie, care a adăugat: "Dacă mare parte din criteriile calitative sunt îndeplinite şi nu creează probleme, trebuie aduse îmbunătăţiri în ceea ce priveşte activitatea de împrumut şi vânzare în lipsă, conform ultimului raport emis de MSCI în luna iunie 2019".

Legat de criteriile cantitative, directorul de investiţii de la OTP Asset Management a punctat că, în momentul de faţă, patru companii româneşti îndeplinesc condiţiile capitalizării de peste 1,55 miliarde de dolari: Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), însă doar primele trei îndeplineau, la data de 31 iulie 2019, şi condiţia de capitalizare a free-float-ului de peste 776 milioane de dolari.

"Este posibil ca, odată cu vânzarea pachetului deţinut de Fondul Proprietatea la BRD - Groupe Societe Generale, şi BRD să îndeplinească criteriul de capitalizare a free-float-ului. Totuşi, un punct negativ este lichiditatea anualizată redusă, care doar în anumite momente, depăşeşte 15%", a spus Alexandru Ilisie.

Directorul de la OTP Asset Management a adăugat: "Odată cu înfiinţarea Contrapărţii Centrale, putem asista la o creştere a lichidităţii. De asemenea, va fi înlesnit şi procesul de împrumut şi vânzare în lipsă a acţiunilor. Astfel, înfiinţarea Contrapărţii Centrale şi creşterea lichidităţii ar putea fi soluţia pentru accesul României în rândul pieţelor emergente".

Legat de dimensiunea pachetului de acţiuni din capitalul producătorului de energie care ar trebui listat, astfel încât să fie de un real ajutor pieţei noastre pentru accederea la statutul de emergentă, Alexandru Ilisie ne-a transmis: "Conform Fondul Proprietatea, compania Hidroelectrica este evaluată la peste 4,5 miliarde de dolari. Pachetul de acţiuni scos la vânzare de Statul Român (singur sau împreună cu Fondul Proprietatea) în cadrul Hidroelectrica, ar trebui evaluat la minim 776 milioane de dolari, astfel încât capitalizarea free-float-ului să îndeplineas­că condiţiile MSCI. Cu alte cuvinte, la o evaluare de 4,5 miliarde de dolari, pachetul scos la vânzare va reprezenta între 15% şi 20% din companie. Cu această listare putem avea o nouă companie care să îndeplinească criteriile cantitative ale MSCI".

Alin Brendea, Prime Transaction: "Fără listarea Hidroelectrica, şansele pentru o piaţă emergentă scad dramatic"

La rândul său, Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction, ne-a transmis: "Bursa locală funcţionează într-o economie a cărei evoluţie reclamă statutul de piaţă emergentă pentru BVB. Condiţia esenţială pentru a atinge acest obiectiv este arhicunoscută şi ţine de lichiditatea pieţei. Dacă în ultimii trei ani media zilnică de tranzacţionare stag­nează la nivelul de zece milioane de euro, probabil am avea nevoie de o dublare a aces­tui nivel pentru a atinge o zonă care să ofere eligibilitate pieţei locale pentru statutul de piaţă emergentă".

Directorul de la Prime Transaction a punctat că, întrucât piaţa noastră este dominată de investitori instituţionali pasivi care tezaurizează acţiunile cumpărate, cum sunt de pildă fondurile de pensii, scenariul realist pentru creşterea lichidităţii este legat de apariţia la cota BVB a unor noi emitenţi, cu o capitalizare bursieră mare.

"Hidroelectrica reprezintă opţiunea optimă, din acest punct de vedere. Dimensiunea companiei, profitabilitatea, sectorul de activitate sunt argumente care o transformă într-un activ bursier valoros, a cărui listare ar reprezenta, probabil, pasul decisiv astfel încât, într-un orizont de timp, de maxim 3 - 5 ani, piaţa bursieră locală să se numere printre cele emergente. În conjunctura economică actuală, putem spune că fără o astfel de listare, şansele pentru realizarea obiectivului upgradării la statutul de piaţă emergentă scad dramatic", a spus directorul de la Prime Transaction.

În opinia domnului Brendea, listarea unui pachet de mimin 20% din acţiunile Hidroelectrica ar reprezenta un real ajutor pentru piaţa noastră de capital.

"Ideal ar fi listarea unui pachet de 25% din companie, care ar transforma Hidroelectrica în, probabil, cel mai tranzacţionat emitent de la cota BVB", a adăugat reprezentantul Prime Transaction.

Dragoş Mesaroş, Goldring: "După listare, FP va vinde din deţinerea de 20% pe care o are la Hidroelectrica şi free-float-ul companiei va creşte considerabil"

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, ne-a transmis: "Listarea Hidroelectrica va reprezenta un câştig cert pentru Bursa de Valori Bucureşti. Va fi o acţiune de portofoliu, cu randamente mari ale dividendelor. Bineînţeles că va fi şi de un real ajutor pentru trecerea pieţei noastre de capital în categoria celor emergente".

Totuşi, în opinia directorului de la Gold­ring, accederea pieţei noastre în categoria celor emergente se poate realiza chiar şi în absenţa Hidroelectrica de la cota BVB, dacă se reuşeşte înfiinţarea Contrapărţii Centrale, prin care să se poată realiza vânzarea în lipsă, împrumutul de acţiuni sau decontări în timp real.

"În orice situaţie, nu cred că promovarea BVB la statutul de emergentă poate avea loc mai devreme de trei ani", a spus Dragoş Mesaroş.

În ceea ce priveşte dimensiunea pachetului de acţiuni ce probabil va fi listat, directorul de la Goldring a punctat că, de obicei, statul vinde cam 15% dintr-o companie şi sunt şanse mari că aşa va fi şi în cazul Hidroelectrica. "La ultima evaluare, Fondul Proprietatea estima valoarea producătorului de energie la circa 21,8 miliarde de lei, astfel încât un pachet de 15% ar însemna puţin pes­te trei miliarde de lei, ceea ce iniţial ar fi suficient pentru a fi de ajutor pieţei noastre. Dar ulterior, probabil în primii doi ani de la listare, Fondul Proprietatea va începe să vândă din deţinerea de 20% pe care o are la Hidroelectrica şi atunci free-float-ul companiei la BVB va creşte considerabil", a detaliat Dragoş Mesaroş.

Referitor la posibilitatea unei listări duale, atât la Bucureşti, cât şi la o bursă internaţională, Alexandru Ilisie de la OTP Asset Management, ne-a spus: "Ţinând cont de valoarea pachetului care ar trebui scos la vânzare, pachet care să îndeplinescă condiţia de capitalizare a free-float-ului, ar putea face ca listarea Hidroelectrica să fie cea mai mare din istoria bursei româneşti".

Totuşi, Alexandru Ilisie a punctat că, o evaluare a vânzării pachetului pe bursa locală sau o listare duală ar trebui făcută de managerii consorţiului care se vor ocupa de listare.

"Ne-ar bucura nespus să vedem listarea efectuată doar pe bursa locală, deoarece toa­te volumele de tranzacţionare ar rămâne în România ajutând astfel la dezvoltarea pieţei locale", a conchis directorul de la OTP Asset Management.

Din punctul de vedere a lui Alin Brendea de la Prime Transaction, bursa de la Bucureşti ar putea, fără probleme, să facă faţă unei listari importante precum cea a Hidroelectrica.

"Listarea exclusivă pe piaţa locală ar avea un impact mai important asupra pieţei locale, în condiţiile în care Hidroelectrica ar fi probabil genul de activ bursier ce ar fi eligibil şi dezirabil pentru toţi investitorii instituţionali cu focus regional. Accesibilitatea pieţei locale este ridicată, iar lipsa acesteia nu poate fi folosită ca un argument al dublei listări", ne-a transmis directorul casei de brokeraj.

Dragoş Mesaroş, ce conduce activitatea de tranzacţionare de la Goldring, consideră că, probabil, statul nu doreşte o listare duală, iar în piaţa noastră se găsesc suficienţi cumpărători pentru acţiunile Hidroelectrica, datorită faptului că este o companie foarte profitabilă.

"Astfel, iniţial cred că Hidroelectrica va fi listată doar la Bucureşti, dar ulterior probabil că va fi listată şi la o bursă internaţională, pentru că Fondul Proprietatea are interesul să vândă şi GDR-uri", a încheiat brokerul de la Goldring.

În prezent, Statul Român prin Ministerul Energiei deţine 80% din companie, în timp ce Fondul Proprietatea are 20% din producătorul de energie.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu este nevoie si nici recomandat ca statul sa listeze mai mult de 10% din Hidroelectrica.

    Fondul Proprietatea se agita sa lichideze tot ce poate, asa ca ar fi cazul sa puna ei restul pana la 25% actiuni libere la tranzactionare.

    Ca tot ne dau lectii despre cum se invarte treaba cu orice ocazie. Ar fi cazul sa dea si exemple constructive, ca de lichidat oricine poate. 

    Domnilor,discutați de o falsă problema,ideea de baza a unei burse adevarate e cum se implica ea in economia reala , cum pune banii in miscare,cum vin antreprenorii cu incredere la bursa !!Hidroelectrica nu are nevoie de bani nostri , ci doar aparata de "baietii destepti

    In concluzie listări, listări,listări! 

    1. Am mai spus... cu ala ocazie. Listarea a 15% prin majorarea capițapului social iar banii obținuți sa rămână în companie pt reparații și revizii ... + ce mai vinde FP -ul și vom avea un Free-flot. de invidiat în Estul Europei...

    domnii de mai sus chiar glumesc? sa zicem merci daca ne da macar 10% statul. Poate la anul s afie fortat ca sa rerspecte legea pensiilor si a salarizarii. Ca daca nu slabe sanse….

    1. Eu cred ca statul va lista mai mult de 10 la suta, 15 mi se pare minim, probabil se va merge pe 20 - 25, dar cu o listare dubla.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb