Utilizatorii Windows XP şi Office 2003 nu vor mai primi update-uri de securitate şi nu vor mai beneficia de avantajele suportului tehnic oferit de Microsoft, începând cu 9 aprilie 2014, anunţă compania printr-un comunicat de presă.
Ionuţ Gaotă, Windows & Mobility Business Group Lead, Microsoft România, a declarat: "Sunt 12 ani de la lansarea Windows XP şi 10 ani de la lansarea Office2003, iar lumea s-a schimbat mult de atunci. Am asistat la o creştere exponenţială a utilizatorilor de internet şi, odată cu aceasta, o creştere a atacurilor cibernetice care ţintesc sisteme de operare învechite. Întrucât după data de 8 Aprilie 2014, Microsoft nu va mai oferi suport pentru Windows XP şi Office 2003, utilizatorii privaţi şi companiile care vor rămâne pe aceste tehnologii se expun unor riscuri majore de securitate, confidenţialitate a informaţiilor personale şi a datelor sensibile de companie, clienţi, parteneri".
În 2002, Microsoft a introdus politica referitoare la ciclul de viaţă al serviciilor de suport, pornind de la sugestiile clienţilor de a oferi mai multă transparenţă şi predictibilitate pentru serviciile de suport acordate pentru produsele Microsoft. Conform acestei politici, produsele Windows şi Office beneficiază de cel puţin 10 ani de suport (5 ani de suport Mainstream, 5 ani de suport Extended), la nivel de pachet Service Pack. Având în vedere acest calendar, suportul pentru Windows XP SP3 şi Office 2003 va expira la 8 aprilie 2014, se mai arată în comunicat de presă.
După această dată, utilizatorii acestor produse nu vor mai primi update-uri de securitate şi nu vor mai beneficia de avantajele suportului tehnic oferit de Microsoft. Utilizarea Windows XP şi Office 2003 după încetarea suportului tehnic va expune utilizatorii la riscuri potenţiale, cum sunt cele de securitate sau de lipsa suportului din partea companiilor dezvoltatoare de software şi producătorilor de hardware.
Microsoft recomandă upgrade-ul utilizatorilor Windows XP şi Office 2003 la Windows 8, respectiv Office 365.