Suprataxa pe energie se achită doar dacă veniturile sunt peste 75% din cifra de afaceri

Dumitru Chisăliţă
Miscellanea / 31 ianuarie 2023

Suprataxa pe energie se achită doar dacă veniturile sunt peste 75% din cifra de afaceri

Comisia Europeană a transmis Ministerului Finanţelor răspuns la întrebările formulate de partea română referitor la aplicarea taxei de solidaritate (suprataxa pe energie): "pragul de 75% din cifra de afaceri, în funcţie de care se aplică taxa de solidaritate, este parte integrantă a regulamentului UE, iar statele membre nu îl pot reduce din propria iniţiativă". Respectiv dacă OMV Petrom are veniturile finale certe, care provin din următoarele activitatăţi definite de codul CAEN - 051 extracţie cărbune; 061 extracţie ţiţei; 062 extractie gaze naturale; 191 fabricarea produselor de cocserie şi 192 fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului - mai mult de 75% din cifra de afaceri totală a companiei, trebuie să achite suprataxa pe energie pentru anul 2022, dacă nu are, nu trebuie, conform legii să achite suprataxa pe energie.

Autorităţile au făcut acest demers, încercând să inducă opiniei publice că au făcut tot ce se putea, să ia aceşti bani, dar "cineva" nu-i lasă. Sigur, în ultimii 3 ani întotdeauna se găseşte câte un vinovat pentru orice se întâmplă rău în ENERGIE.

Chiar şi după această scrisoare, care reîndreaptă privirele către autorităţi, continuăm cu interpretări care nu se găsesc în legislaţia în vigoare. Legislaţia este clară, se efectuează calculul veniturilor care însumează toate veniturile obţinute din vânzarea tuturor produselor care se găsesc în codurile CAEN indicate în lege.

Se sustine faptul că un produs care a fost folosit ca materie primă sau ca formă de energie, pentru producerea unui alt produs care s-a comercializat ca produs finit într-un alt cod CAEN, care nu intra sub incidenţa legii supraimpozitării, că dacă acesta s-ar fi comercializat şi nu ar fi fost folosit ca materie primă sau ca formă de energie, atunci s-ar fi încadrat într-unul din codurile CAEN care era prevăzut de lege şi astfel s-ar fi ajuns ca procentul veniturilor din activitatea de extracţie oil&gas&coal în cifra de afaceri să depăşească 75% din cifra de afaceri.

O situaţie care se găseşte la mai multe companii producătoare de gaze, pe lângă vânzarea de gaze, acestea deţin şi centrale de producere a energiei electrice din gaze. O parte din gazele naturale extrase nu sunt comercializate, ci sunt folosite la producerea de energie electrică. Astfel, gazul natural este o componentă în fluxul necesar producerii energiei electrice, alături de alte componente, care se încadrează la o activitate specifică codului CAEN 3511. Veniturile obţinute din vânzarea de energie electrică, sunt venituri specifice codului CAEN 3511, cod care nu se găseşte în OUG 186/2022, ca intrând în calculul posibilităţii suprataxării.

Aşa cum arătam într-o opinie de acum 3 săptămâni Atunci când vânezi marele urs, dar te împuşti în picior, că orice supraprofituri care se produc în mod conjunctural trebuie să se reîntoarcă parţial spre comunitatea care a generat supraprofiturile, prezentând soluţiile care ar fi putut să fie realizate în anul 2022, astfel încât cetăţenii să beneficieze de aceste supraprofituri conjuncturale, dar care nu s-au realizat.

Dacă situaţiile financiare finale ale OMV arată că veniturile companiilor care desfăşoară activităţi definite de codul CAEN - 051 extracţie cărbune; 061 extracţie ţiţei; 062 extractie gaze naturale; 191 fabricarea produselor de cocserie şi 192 fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului, sunt sub 75% din cifra de afaceri totală a companiei, legea stabileşte că nici o companie nu trebuie să achite suprataxa pe energie pentru anul 2022.

Apreciez că subiectul impozitării supraprofiturilor la companiile care au venituri în anul 2022, din activitatea de extracţie oil&gas&coal sub 75% din cifra de afaceri totală a companiei, este subiect închis.

Un subiect care ar trebui să preocupe autorităţile este faptul că prevederile OUG 186/2022 se aplică şi în anul 2023, iar societăţile comerciale vor fi suficient de "deştepte" să facă tot posibilul să nu realizeze 75% din cifra de afaceri din activitatea de extracţie oil&gas&coal, mai ales în contextul lipsei oricărui dialog între părţi.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. adica NU SE MAI ACHITA!

    s c cret 

    Când armata de politruci cu diplome la imprimanta se măsoară cu corporațiile...și uite așa zmeul de la Fisc rămâne să-și arate mușchii doar cu patiseria din colț - de 30 de ani...

    1. F.faină observația.

    nu intra si tranzactiile intra grup?

    1. Atât s-a putut!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb