Acţiunile Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, s-au prăbuşit la Frankfurt, până la un minim istoric de 9,16 euro, după apariţia unei ştiri în Financial Times, conform căreia autorităţile de reglementare şi supraveghere din SUA au plasat subsidiara sa americană pe lista băncilor cu probleme. FT scrie că lista include instituţiile financiare a căror supravieţuire este incertă.
După scăderea de ieri, de 7%, declinul cumulat al acţiunilor DB la Frankfurt a ajuns la 42% de la începutul anului (vezi graficul).
Decizia FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation), instituţia de garantare a depozitelor bancare din SUA, a venit la circa un an după o hotărâre similară din partea Federal Reserve.
Reprezentanţii FDIC şi ai Fed-ului nu au dorit să comenteze informaţia.
Scăderea precipitată a acţiunilor DB a determinat noua conducere a instituţiei financiare să transmită un comunicat de presă, în care se arată că "Deutsche Bank AG, compania mamă a Deutsche Bank Group, este foarte bine capitalizată şi are rezerve semnificative de lichiditate".
În plus, "toate subsidiarele noastre din SUA au bilanţuri foarte robuste", se mai arată în comunicatul de presă, iar noul director executiv al băncii, Christian Sewing, a repetat că instituţia financiară este foarte hotărâtă să rămână pe piaţa americană.
Subsidiara americană a DB, Deutsche Bank Trust Company Americas (DBTCA), avea active de 42,1 miliarde de dolari la sfârşitul lunii aprilie 2018, conform datelor prezentate de Financial Times.
Într-un articol de la Zerohedge se arată că anunţul precipitat al conducerii DB ar putea avea efecte contrare celor dorite, deoarece "după cum ştiu bine traderii, unul dintre puţinele lucruri care garantează o criză iminentă a unei bănci este promisiunea că totul este bine şi nu există motive de îngrijorare".
Dacă problemele nu sunt rezolvate rapid, FDIC ar putea prelua controlul diviziei americane a Deutsche Bank, urmată de căutarea unui cumpărător sau de lichidare, în condiţiile returnării fondurilor deponenţilor.
Din păcate pentru cea mai mare bancă din Germania şi una dintre cele mai importante, din punct de vedere sistemic, la nivel global, problemele nu sunt limitate la piaţa din SUA, în condiţiile în care valoarea noţională a portofoliului extrabilanţier de derivate financiare este de ordinul zecilor de trilioane de dolari, adică poate fi comparat doar cu PIB-ul global.
Tot Financial Times scrie că "riscul sistemic reprezentat de DB pune în umbră băncile din Italia", iar "mesajul de pe piaţa creditului arată că situaţia se poate înrăutăţi considerabil".
Mesajul este cel transmis de evoluţia cotaţiilor pentru obligaţiunile convertibile în acţiuni emise de DB, cu o valoare nominală de 1,75 miliarde de euro. Acestea au coborât până la circa 90% din valoarea nominală, iar randamentul corespunzător a urcat până aproape de 5,9%.
"Opiniile investitorilor în aceste instrumente arată că şansele accentuării problemelor DB au crescut considerabil de la începutul anului", mai arată Financial Times, iar concluzia este că "dacă piaţa evaluează corect riscul Deutsche Bank, atunci atenţia tuturor se va îndrepta de la Roma către Frankfurt".
Un pas către evaluarea corectă a riscului tocmai a făcut şi agenţia Standard & Poor's, care a redus ratingul de credit al Deutsche Bank până la BBB+ de la A-.
Degradarea este justificată prin "restructurarea mai profundă decât cea aşteptată" reflectată de noua strategie a băncii, care este însoţită de "riscuri semnificative de implementare".
Într-un mesaj către angajaţii băncii, directorul executiv Christian Sewing a recunoscut că "ştirile nu sunt bune", dar a subliniat că nu există motive de descurajare, deoarece "vom face schimbările necesare şi nu vom dezamăgi", după cum scrie Financial Times.
Acţiunile DB au crescut astăzi cu peste 3% în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de la Frankfurt.